Renovering och heminredning
Det börjar bli dags att se sig om efter julgran. Här får du experternas skötselråd och bästa tips för att hitta rätt i julgransdjungeln.

Den sprider stämning, doftar gott, lyser upp hemmet och blir julens samlingspunkt. Många har svårt att tänka sig en jul utan en riktig julgran. Och traditionen har funnits länge – sedan andra hälften av 1800-talet har svenskar haft för vana att ta in trädet i hemmet till jul. Det finns många olika tips och råd om hur man bäst sköter om sin gran, så här har vi sammanställt de viktigaste med hjälp av våra experter: jägmästarstudenter och granförsäljare på Skogis Granar.

De två vanligaste granarna i de svenska hemmen är rödgranen och kungsgranen. Den förstnämnda är den klassiska svenska granen medan kungsgranen tillhör ett annat släkte: ädelgranen. Förutom olika härkomster skiljer de också sig i utseende och doft. Kungsgranen har en annan kvistsättning, den är tätare och mer symmetrisk än rödgranen. Dessutom doftar den starkare av citrus än vad rödgranen gör.

Skogis Granar

Lina Andersson Ceder, grangeneral, och Johanna Hägglund, PR-ansvarig på Skogis Granar, menar att det oftast är en smaksak vilken gran man vill ha. De menar också att det ofta kan röra sig om tradition – den gran man är uppväxt med är också den man väljer senare i livet. De två vanligaste granarna i de svenska hemmen är rödgranen och kungsgranen. Den förstnämnda är den klassiska svenska granen medan kungsgranen tillhör ett annat släkte: ädelgranen. Förutom olika härkomster skiljer de också sig i utseende och doft. Kungsgranen har en annan kvistsättning, den är tätare och mer symmetrisk än rödgranen. Dessutom doftar den starkare av citrus än vad rödgranen gör. Idag står rödgranen för 80% av granförsäljningen i Sverige.

Contemporary Family Room

1. Välj en julgran som barrar lite

De flesta julfirare känner till frustrationen en barrande gran kan ge. Men det går att undvika! Sköter man en kungsgran rätt så barrar den i princip inte alls. Rödgranen barrar då den torkar ut. Vill man undvika barren är såklart en plastgran ett alternativ, vilket också är det säkraste alternativet för allergiker. Lina och Johanna säger att kungsgranen ska vara lite snällare mot allergiker men att inget belägg finns. Vill man absolut ha en riktig gran fast man är känslig kan det vara värt att testa kungsgran som ett alternativ.

A perfectly pale interior with Nordic influences

2. Glöm inte att ”tina upp” granen

Ett av de viktigaste skötselråden är att tina granen ordentligt innan man tar in den. “När man köper granen är den vinterlagrad och ligger i vila. När den direkt kommer in i värme tror den det är vår och vill börja växa. Men då har den inga rötter och börjar istället sluka vatten”, berättar Lina och Johanna. För att undvika det ska man ha den i ett svalt utrymme en tid innan den tas in. Har man inget lämpligt utrymme, men ändå känner att det är av högsta vikt att julen firas med en levande gran, kan man ställa den i sin dusch eller badkar och spola med ljummet vatten.

Christmas Look Book - Silver Lining

3. Var noga med vattningen

Viktigt är också att vara noga med vattningen. Innan man sätter granen i julgransfoten så ska man såga bort några centimeter av stammen. På ytan som är kvar kan några snitt göras så att granen kan ta upp mer vatten. “Se till att det alltid finns vatten, speciellt i början. Tar vattnet slut kan det komma luft i granens ledningsgångar och då kan den inte suga upp vatten på samma sätt”, säger Lina och Johanna.

Weihnachtsdekoration

4. Undvik värme

Om det går ska man försöka undvika att ställa granen för nära element eller något som är varmt, det påskyndar uttorkningsprocessen. Granar mår bra av lite drag och kyla. Desto kallare, desto bättre mår granen.

Christmas Look Book - Timeless Chic

5. Tänk på växter i närheten

Granen kan också ha påverkan på andra växter i samma rum. Känsliga växter kan ta skada av de ämnen en gran utsöndrar. Dessutom suger granen åt sig mycket av luftfuktigheten vilket gör att man kan behöva vattna resten av sina växter mer än vanligt. “När det gäller andra växter har man sett att kungsgranen är lite snällare, men i övrigt är skötselråden för granen lika mellan rödgran och kungsgran”, förklarar Lina och Johanna.

Christmas Tree

6. Kontrollera färskheten

Man vill ju helst köpa en färsk gran av sin försäljare, och det går enkelt att försäkra sig om att den är just färsk. Den kan ha blivit utsatt för temperaturskillnader och därmed torkat lite. Dra därför lite i skotten och se till att barren sitter kvar. Lossnar de väldigt lätt är granen gammal. Men det roliga tar ju också slut någon gång. När man vill göra sig av med granen så kan den lämnas på återvinningscentralen. Där ska den sorteras som ris så att den sedan flisas och blir till fjärrvärme. Har man tomt är ett alternativ att sätta ut granen och låta den fungera som fågelmat.

Weihnachtsdekoration

7. Viktigt om du vill hugga egen julgran

Vill man hugga sin egen gran är det viktigaste att tänka på att fråga markägaren om lov. “När man har fått klartecken är det bara att välja en gran som ser frisk och stark ut och gå loss”, säger Lina och Johanna. De menar också att det inte ska spela någon vidare roll vilken tidpunkt man köper granen av sin försäljare. Vill man försäkra sig om att få en riktigt färsk gran som inte har hunnit bli stött kan det vara bra att vara ute i god tid, men generellt är skillnaden marginell.

Läs mer:
Fråga experten: Vilka ljus ska jag använda?
December – Vad du kan göra i trädgården denna månad
Gör det själv: Vintriga dörrkransar

Renovering och heminredning