Snön gnistrar i skidspåren, kylan nyper i kinderna och i bastun väntar ångande brasvärme. Vi firar jul i Bergslagen som bjuder på trolsk natur, mysiga gästgiverier och klassiska julbord med traktens delikatesser i historisk herrgårdsmiljö.

Granarna hukar sig under tyngden av all snö som fallit under de senaste dygnen. Sikfors är inbäddat i ett vitt, fluffigt täcke och den ståtliga herrgårdsbyggnaden vid sjön Sör-Älgen välkomnar med julgran på gårdsplanen, kransar i fönstren och rök ur skorstenen.
Ända in på 1950-talet var byn en livlig bruksort med järnmalm i fokus, men i samband med att driften lades ner förvandlades herrgården några år senare till gästgiveri.

Foto Lena Granefelt

Foto: Lena Granefelt

Uta Riedel och Oscar Jansson tog över för snart 25 år sedan och erbjuder ombonad logi och mat med lokal prägel. Med yrken som jurist respektive möbelsnickare ville de i början av 1990-talet göra något helt annat, leva med årstiderna, odla och laga mat baserad på traditioner och lokala smaker.

– Vi blev störtförälskade på en gång när vi besökte den gamla 1800-talsgården en vacker sensommardag, säger Uta där hon står i det rymliga köket och stoppar korv; hon har tagit med sig en stor portion matkultur från sitt forna hemland Tyskland.

– Vi ordnar till exempel korvstopparhelger här för våra gäster, det brukar bli mycket lyckat, berättar Uta.

Oscar och Uta gör även egna köttkonserver i form av blodkorv, grov leverpastej och sylta. Burkarna står i rad vid ett av de öppna köksskåpen. Favoriten är blodkorven som är gjord på svensk grisbog, blod och späck, kryddad med salt, peppar, koriander, muskot, nejlika, mejram, timjan och vitlök.

Foto Lena Granefelt

Oscar, som just skottat fram gångvägen till den vedeldade bastun nere vid Sikforsälven, älskar vintern – även om det förstås krävs en hel del värme för att hålla en dräglig inomhustemperatur i salongerna.

– I morse var det rena rama vargavintern, med mer än 25 minusgrader, konstaterar han med ett brett leende.

Foto Lena Granefelt

Foto: Lena Granefelt

De senaste åren har det dock varit magert med snö och kyla.

– Vi har ju varit medarrangörer av isfestivalen nere på Sör-Älgen under ett antal år, men den har vi tyvärr fått ställa in några vintrar.

BQ0A9772

Men nu verkar det lovande och samarbetspartnern Sico Dob håller redan kurser i konsten att göra isskulpturer på en sjö ett par mil bort där isen ligger tjock. Han driver Hällefors vandrarhem och är en av många eldsjälar som månar om landsbygden här.

Foto Lena Granefelt

Foto: Lena Granefelt

Sikfors herrgård är medlem i Svenska Ekoturismföreningen. Under några år arrangerade Uta och Oscar tävlingen Årets vildmarkskock, ett ekoturismarrangemang i föreningens regi, väl i linje med det som dagligen lagas och serveras på gården. Här bjuds gästerna på en hel del vilt, lamm, fisk och svamp från trakten. Rätterna baseras på traditionella svenska och tyska recept, med tanke på Utas rötter.

– Jag värnar det lokala, och det är självklart för oss att veta vilka som står bakom de råvaror vi använder, betonar Uta.

Strax ska hon förbereda kvällens middag, med egenodlade krydd-örter och ekologiska grönsaker, ost från Bredsjö, lammkött från djur som betat på de egna markerna samt äpplen från trädgården. För två år sedan planterade Oscar 140 äppelträd som nu börjat ge frukt. De står på rad i den gamla hästhagen, som ger en perfekt jordmån.

Foto Lena Granefelt

Foto: Lena Granefelt

– Vi har också köpt en äppelpress och startat ett eget musteri. Ett av många projekt.
Bredsjö Mjölkfår ligger drygt en mil öster om Sikfors. Lena Engqvist och Lars-Göran Staffare har fått stor uppmärksamhet för sin tillverkning av Bredsjö Blå, en välsmakande blåmögelost av roquefort­typ. Stor draghjälp fick de redan från starten av mat- och dryckesprofilen Carl Jan Granqvist i Grythyttan.

– Vi har hållit på sedan 1989, och öppnade ett ostkafé några år senare, säger Lena, som snart ska mjölka fåren i ladugården.

Foto Lena Granefelt

Foto: Lena Granefelt

I kaféet provar vi delikatesserna, tillsammans med hemlagad marmelad och hällbröd från den vedeldade bakugnen, och Lars-Göran serverar kokkaffe ur panna. Eftermiddagen övergår i afton. Horisonten är djupt röd när vi är tillbaka i Sikfors för en sittning i den vedeldade bastun. Efter en lång stund i ångorna, varvat med några hastiga dopp i det iskalla älvvattnet, njuter vi av Oscars bastu­rökta ölkorv och immig pilsner från Grythyttans Brygghus. Nu väntar middagen i matsalen, med vävda dukar och kandelabrar.

Foto Lena Granefelt

Nästa morgon tar vi bilen till Hällefors och Hurtigtorpets spårcentral. En välskött liten anläggning, en kvarts bilresa från Sikfors, som drivs av skid- och löparföreningarna på orten. Vi får handfasta åktips av Hälleforsbon och trägne Vasaloppsåkaren Erkki Öljymäki som ska ut på sin dagliga träningsrunda. Han berättar att Hälleforssonen Torgny Mogren tränat och tävlat i spåren, för detta är en bygd med rika skidtraditioner. Han har även fått en väg uppkallad efter sig.

En halvmil från spåren ligger Grythyttan vin, där Per Fritzell skapar sina bärbaserade drycker som har gjort succé. Vi stannar till på vår väg till Grythyttan för en provsmakning och guidning.

Foto Lena Granefelt

Foto: Lena Granefelt

– Det började med hjortron och tack vare blåmögelosten från Bredsjö vågade jag producera i större skala, säger Per och fortsätter:

– Mitt vin och deras ost gick fantastiskt bra ihop, så det var bara att satsa vidare. Det första hjortronvinet lanserade jag för 15 år sedan.

Nu skapar han även viner med björksav, lingon och blåbär som ingredienser, som alla fått goda omdömen.

Foto Lena Granefelt

Foto: Lena Granefelt

Grythyttan är en levande idyll, med åldriga trähus som lyser av snickarglädje. Utanför de faluröda förstukvistarna står sparkar och skidor huller om buller – självklara transportmedel en vargavinter som denna. Vi har bokat rum på Grythyttans Gästgivaregård. Det gamla gästgiveriet, med anor från 1600-talet, har gjort sig vida känt tack vare Carl Jan Granqvist. Under sina 25 år i Grythyttan såg han till att bruksorten hamnade på den gastronomiska världskartan.

BQ0A9961

Middagen känns mer än välkommen efter skidåkningen och vi börjar med en öl framför en sprakande björkvedsbrasa. I matsalen presenterar köksmästaren Henrik Eriksson en avsmakningsmeny som lovar gott: terrin på kräftor från Hjälmaren, tartar på hjort med friterad svartkål, Hjälmargös med fänkål och laxrom samt alspånsrökt karré från Domta gård med rostad svamp och blodkorv.

BQ0A8970

Rätterna tar sin goda tid i midvinterkvällen. Och efter en bit Bredsjö Blå med Grythyttans hjortronvin väntar vi en extra stund med desserten – choklad, svarta vinbär och champagne.

I morgon lovar väderleksprognosen ännu en solig vinterdag med en rejäl dos köldgrader här i Bergslagen.

BRUKSORTER MED ANOR
Bergslagen är ett område i Mellansverige som under århundranden har präglats
av gruvor och järnbruk. Det finns inga fasta gränser för vad som räknas till Bergslagen
och inte, men en definition är att sydöstra Värmland, södra Dalarna, samt norra
och västra Västmanland ingår. Ibland sägs även delar av Närke, Östergötland, Uppland
och Gästrikland ingå. Vacker natur med skogar, sjöar och gamla bruksmiljöer gör
området till ett mysigt resmål året om.

RESA HIT:
Sikfors herrgård ligger drygt åtta mil nordväst om Örebro. Kommer du söderifrån passerar du grannorterna Grythyttan och Hällefors.

GOD MAT OCH VACKERT BOENDE:
Sikfors herrgård lockar med mysiga rum vid Sikforsälven. I advent kan man boka både julbord och julmiddagar i den gemytliga matsalen. Även nyårsfirande med festmiddag och weekend med skidåkning, skridskor och vedeldad bastu. www.sikforsherrgard.se
Grythyttans Gästgivaregård lockar med en julmiddag i advent och flera olika vistelsepaket med golf-, yoga- och gourmettema. www.grythyttansgastgivaregard.se

Fler herrgårdar och andra mysiga boenden finns på www.bergslagen.se

SE OCH GÖRA:
Åka skidor och skridskor. I Hällefors ligger Hurtigtorpet med flera fina längdspår. Och ligger isen blank på Sör-Älgen tar det bara ett par minuter att vandra ner till sjön för en tur på långfärdsskridskor.
Isfestival och kurser. Lär dig att skulptera i is, under kunnig ledning av vandrarhemsvärden Sico Dob. Han har vid flera tillfällen arrangerat Hällefors isfestival, med inbjudna konstnärer
från hela världen. Här kan du också övernatta.
www.halleforsvandrarhem.com
Måltidens Hus i Grythyttan. Besök paviljongen som representerade Sverige under världs–utställningen i Sevilla 1994. Här kan du gå en matlagningskurs, kolla Tore Wretmans kokboksmuseum, handla i butiken, fika och äta lunch. www.maltidenshus.com

Lokal mat och dryck. Passa på att besöka Grythyttan Vin och Bredsjö Ost, två omskrivna producenter där det finns möjlighet som besökare att få en guidad visning och smakprovning.
Granne med vinmakeriet ligger Grythyttans Brygghus som tillverkar hantverksöl i liten skala.
www.bredsjobla.se
www.grythyttanvin.com
www.grythyttansbrygghus.se

Grythyttans julmarknad. Traditionell marknad längs gator och gränder. Arrangeras i slutet av november. www.hellefors.se

Se Nora på vägen till eller från Grythyttan. Den charmiga gamla trästaden fick privilegier redan 1643 och präglas av lugn om vintern. Här finns små personliga butiker och kaféer.

Reportaget var med i Lantliv nr 11/2016