Inget ger gammaldags julstämning som hemstöpta ljus. Inte är det svårt heller, bara man har lite tålamod. Så här stöper du ett vackert grenljus.

Stöp ett vackert grenljus – så här gör du

Du behöver:
Stöpkärl
Ljusmassa
Ljusvekar
Termometer
Pinnar

Stolar att hänga dem på
1. Förbered vekarna. Slå en knut i ena änden och gör en ögla upptill. Trä öglorna genom en träpinne så långt ifrån varandra att de inte slår ihop med varandra under stöpningen.

Foto: Carina Olander

Foto: Carina Olander


2. Smält ljusmassan i ett vattenbad. Uppvärmningen ska alltid ske i vattenbad, på så vis minimerar man risken för överhettning. Det är lämpligt att ha ett lock i närheten som extra säkerhet. Häll ljusmassan i ett metallkärl, som du placerar i ett annat metallkärl med vatten i. Fyll på med 70-gradigt vatten tills det nästan når upp till kärlets kant.

3. Doppet. När ljusmassan är 70–75 grader varm är det dags att börja doppa. Håll vekarna kvar i ljusmassan tills alla luftbubblor försvunnit ur vekarna. Därefter doppar du vekarna i jämn takt tills du uppnår den storlek på ljuset som du vill ha. Låt ljusen svalna något efter varje doppning så att de inte smälter i nästa dopp. Använd termometer och se till att ljusmassan håller 70 grader genom hela ljusstöpningen.

Läs även: Julpynta förnstret – bind en vacker girlang av cypress och mjuken

Foto: Carina Olander

Ljusstöpningen kräver fullt fokus en liten stund. När veken väl är ordentligt täckt med stearin är det bara att doppa på i jämn och stadig takt, det går varken att skynda eller att söla.

Foto: Carina Olander

Inget ljus blir riktigt det andra likt när man stöper själv, det är en stor del av charmen.

 Läs även: Små pajer med stekt grönkål och ädelost

NUVARANDE Så stöper du ett vackert grenljus själv
NÄSTA Snittar och plockmat till nyårsfesten