Julblommorna samsas gärna med mossa, gröna kvistar och blad och trivs i små grupper i fönstret och på bordet. Här finns vacker inspiration till jularrangemang som du enkelt gör själv, effektfulla buketter och rustika kransar till dörren.

julblommor arrangemang i kruka

Foto: Malin Björkholm

Rustik julgrupp

Låt naturen tala! Så vackert det blir utan vare sig glitter eller pynt. Bärljung, som påminner om snöbär, tål att stå utomhus. Plantera i en patinerad kruka och dekorera med kuddmossa. Avsluta med att sticka in lite vitmossa i skarvarna.

julbukett med hyacinter och tulpaner

Foto: Malin Björkholm

Blommor till vinterfesten

Krispigt vita blommor hör vintern till. Man nästan känner doften av ljuvliga hyacinter, och kryddig eukalyptus bara av att titta. Att hålla sig till enbart vitt och grönt ger en stillsam effekt. Några kvistar mjuken förstärker julkänslan. Tips: Blanda gärna lökväxter med varandra, då de vill ha kallt vatten. Ställ buketten svalt över natten, gärna i kylen, så håller den längre.

julkrans till dörren

Foto: Malin Björkholm

Fin julkrans till dörren

Silvrig krans på mossklädd kransstomme. Lägg materialet utanpå kransen och linda fast det med dekorationstråd, vi har valt en silverfärgad myrtentråd. Klä kransen med växter som torkar vackert. Vi har dekorerat med skimmia, lav och silvergirlang. Tips: Köp en färdig krans med mosstomme i blomsteraffären så har du grunden klar.

röd julgrupp med Skimmia

Foto: Malin Björkholm

Juligt röd Skimmia

Juligt röd plantering till trappen eller trädgårdsbordet. Skimmia och bärljung trivs tillsammans med vitmossa i ett asymmetriskt arrangemang. Tips: Spara skimmian till nästa år, den är perenn. Gräv ner den i en undanskymd rabatt för att tas upp nästa vinter.

julkrans av rosepeppar

Foto: Malin Björkholm

Annorlunda julkrans

Våga enfärgat! En annorlunda julkrans gör du av rosépeppar. Den är både vacker och doftar ljuvligt. Här har vi använt en tunnare stomme för en smalare krans. Fint i ensamt majestät eller i sällskap av andra gröna kransar. Du kan också lägga kransen på bordet som en vacker dekoration...

jularrangemang julros

Foto: Malin Björkholm

Vackert arrangemang i kruka

Välj en frosttålig keramikkruka för vårt vita arrangemang med julrosor och vitbrokig murgröna. Dekorera med kuddmossa, vitmossa och lavkvistar. Kvistarna fungerar även som stöd till julrosorna, så att de syns bättre. Tips: Julrosen tål att stå utomhus i stora delar av Sverige och har du tur överlever den till våren så att du kan plantera den i rabatten.

julkrans med bär

Foto: Malin Björkholm

Julkrans med fina bär

Klassiskt bunden krans på halmstomme i midvintertoner. Här har vi använt mjuken som inte sticks och är lättare att jobba med. Börja med att klä in hela stommen med hjälp av grön myrtentråd. Stick sedan in kvistar av silvergirlang och svarta viburnumbär för ett lagom vilt resultat. Fäst kransen med hjälp av ett grovt natursnöre och häng upp den på dörren.

röda nejlikor i champagneglas julblommor

Foto: Malin Björkholm

Röda nejlikan på nytt sätt

Plocka fram champagneglasen redan till jul för att förhöja dukningen på ett enkelt och effektfullt sätt. Ta fram fina glas, gärna udda, och arrangera dem i små låga grupper. Dekorera glasen med lavpinnar, skimmia och röda nejlikor.
Tips: Nejlikan är en mycket tacksam och hållbar snittblomma och det finns både doftande och doftlösa sorter. För lång hållbarhet kan du tänka på att inte ställa den i närheten av fruktskålen, i luftdrag eller starkt solljus. Snitta stjälkarna på diagonalen och ställ dem i ljummet vatten med lite växtnäring i.

amaryllis bukett

Foto: Malin Björkholm

Klassiska favoriter

Ibland är det enkla det vackraste och den praktfulla röda amaryllisen skapar fantastisk julstämning. Ställ den gärna i en hög vas där den får stöd. Eukalyptus med bär kompletterar amaryllisen vackert med sin grågröna färg. Amaryllis på snitt håller lika länge som den som står kvar på löken. Tips: Ge amaryllisen ett nytt snitt och sätt fast ett gummiband längst ner så att stjälken inte fläker upp sig. Stick in en blompinne i varje stjälk så viker de inte ner sig. Tillsätt gärna lite näring för snittblommor och byt vatten ofta.

amaryllis i kruka, vackra julblommor

Foto: Malin Björkholm

Amaryllis som håller hela julen

Njut av ljuvlig amaryllis hela advent! Om du är sparsam med vattning växer de lagom fort utan att skjuta i höjden. Ett snapsglas med vatten i veckan brukar vara lagom. Här har vi satt tre knoppande amaryllis tillsammans i en vid lerkruka och dekorerat med kuddmossa ovanpå. Att sticka in några kvistar eukalyptusbär här och där gör arrangemanget mer levande.

Reportaget var med i Lantliv Inred för jul 2017

Skapa vackra arrangemang – fina köptips 

Amaryllis ‘Terra Cotta Star’
Är en ny vacker sort där de stora blommorna har en ovanlig färg av tegel, persika och rosa. Finns hos Odla.nu. 

amaryllis-terra-cotta-star
Effektfull blomsterlåda
Hyacinterna blir ett härligt blickfång på bordet i den här långsmala planteringsglådan med rostig patina. Från Granit, läs mer och köp här. 
julblommor, blomsterlada

Amaryllis Picotee’
Ljuv och helt underbar är denna enkelblommande vita amaryllis med sin eleganta, tunna, röda kantlinje vilket ger ett effektfullt intryck. Finns hos Odla.nu. Läs mer och köp här.
Amaryllis Picotee

Champagneglas till julblommorna 
Blev du inspirerad av det vackra knepet med nejlikor i champagneglas? Kolla in de här vackra glasen från Table Top Stories, läs mer och köp här 
champagneglas

Kruka med patina
Få till en rustik känsla till jularrangemanget med en terrakottakruka med patina. Från Ellos, läs mer och köp här. 

kruka-med-patina

Vackert till arrangemang
Den här krukarn i stengods passar perfekt att skapa vackra jularrangemang i. Från Bloomingville, läs mer och köp här. 

kruka-bloomingville

Ammaryllis ‘Aphrodite’
Vacker och dekorativ är denna amaryllis med sina dubbla, inbjudande och stora blommor i vitt med läckert rosa rodnader och schatteringar. Finns hos Odla.nu. Läs mer och köp här.

Amaryllis Aphrodite

Roligt pyssel med kransstommar
På Granit hittar du olika storlekar av kransstommar. Bind med olika pynt eller kvistar av t ex eucalyptus. Stommen har en stadig ring med krok för upphängning på vägg eller kroklist. Läs mer och köp här.
Kransar Granit_2

 

Läs även: 12 fina och enkla arrangemang med julblommor 
Julpynta fönstret – bind en girland av cypress och mjuken