Pappersstjärnor är ett underbart julpynt som passar på fler ställen än hängandes i fönstret. Vi visar hur du enkelt viker egna stjärnor att pynta med.

En pappersstjärna i fönstret är näst intill obligatorisk i juletider men varför inte pynta med stjärnor på fler ställen än i fönstret? Häng en vacker stjärna över sängen i sovrummet. Eller varför inte ställa dem på ett bord eller hänga dem på en knoppbräda som här? Vi visar hur du enkelt viker egna pappersstjärnor att julpynta med.

vik-egna-pappersstjarnor,-julstjarna

Foto: Carina Olander Styling Anna Truelsen & Carina Olander

Så viker du egna pappersstjärnor

  1. Vik ett rektangulärt pappersark så många gånger det går, kortsida mot kortsida.
  2. Släta ut och vik igen efter tidigare vikning fast se till att vika varannan gång upp och varannan gång ner så att en dragspelslikande form bildas. (Som smällkaramellerna man gjorde av silkespapper i förskolan).
  3. När papperet är helt hopvikt, mät ut var mitten
    på papperet är och klipp ett V-format jack i vardera ände för att få små uddar på stjärnan. Om pappersarket är hyfsat tunt, till exempel 80-gramskvalitet, kan man klippa längs sidorna av vikningen för att skapa ett genombrutet mönster. Om papperskvaliteten är tjockare än så kan det vara svårt att klippa i.
  4. Knyt ett långt snöre där ”midjan” bildats. Snöret används både för att hålla ihop mitten på stjärnan och som upphängning.
  5. Sprid ut vikningen så att en rund form bildas och tejpa (tunnare papper) eller häfta (tjockare papper)
    för att hålla cirkelformen. Tejpa fast mittensnöret för att stjärnan ska hänga lodrätt.

Reportaget var med i Lantliv Inred för jul 2018