Vem drömmer inte om att bygga ett stort gammaldags skafferi? Här ger snickaren Kristofer Gerne, som har specialiserat sig på sekelskiftesinspirerade kök, sina 10 bästa tips för att bygga ett gammaldags skafferi.

Kökssnickarens bästa tips för att bygga ett gammaldags skafferi

 1. Rätt placering
  Ett gammaldags kallskafferi hämtar kyla utifrån genom en ventil i ytterväggen. Den bästa placeringen är därför på husets nordsida enligt gammal tradition. Om köket är placerat i mitten av huset går det även att dra in ventilationen så att skafferiet kan stå där.
 2. Bygg i ett hörn
  I ett befintligt kök som ska förses med skafferi är det ofta smart att bygga in det i ett hörn. Då behöver du bara bygga till två väggar. För att få plats med en dörr bör du inte bygga mindre än 1,2×1,2 meter.

  Gammaldags skafferi horn

  Foto: Carina Olander

  I den här härliga smålandsgården fick köket en klassiskt hörnskafferi i renoveringen.

 3. Bygg inte för litet
  Skafferiet får gärna vara så stort att du kan gå in i det.
  Då kan ni utnyttja det till max och det blir lättare att hålla ordning. Då får du även en liten golvyta där du kan ställa drickabackar och stora förpackningar.
 4. Välj rätt material
  Furu har länge använts till köksinredningar i Sverige. Det har en mjuk känsla och luktar gott. Men använd samma virke till skafferiet som till kökets övriga stommar så blir det en harmonisk helhet.
 5. Isolera ekologiskt
  Isoleringen är viktig för att hålla kvar kylan i skafferiet. Isolera gärna med ekofiber, eller någon annan miljövänlig isolering. Det får ju inte läcka ut hälsofarliga partiklar i ett rum där man förvarar mat.

  skafferi

  Satsa på ett rymligt kallskafferi som på mormors tid. På öppna hyllor hittar du lätt det som du söker.

 6. Så bygger du väggarna
  Väggarna kan du bygga på olika sätt. Vi brukar ibland sätta upp en massiv skiva, 40 millimeter tjock, då utan isolering. Men en sådan tjock skiva kan vara svår att få tag i. Enklare när man bygger själv är att använda reglar och spika upp en brädvägg. Måla utvändigt med samma färg som i resten av köket. Insidan får gärna vara trären.
 7. Skafferidörren måste sluta tätt
  Dörren måste sluta tätt så att inte kylan slipper ut ur skafferiet. Med en tröskel in till skafferiet och en fals runt dörren på insidan blir det ingen dörrspringa där kalluften kan smita ut. Använd en tätningslist eller bygg falsen bakom dörren helt tät så att den tätar sig själv. Insidan av dörren erbjuder också fin förvaring om du sätter upp krokar, hänglister eller små nätkorgar.
 8. Ventilationen 
  Ventilationen är viktig eftersom det är den som skapar kyla i skafferiet. Satsa på en justerbar ventil i ytterväggen som du även kan stänga helt om det blir en väldigt kall vinter.
 9. Termometer
  En termometer kan vara smart att sätta upp för att hålla koll på att ventilationen fungerar och att skafferiet verkligen håller kylan. Med en temperatur på 10–14 grader håller sig maten längre.
 10. Väggfasta hyllplan
  Väggfasta hyllplan i trä är fint och funktionellt i skafferiet. Låt dem gärna vara smalare i ena änden och bredare i den andra. På den breda änden placerar man stora skrymmande varor, i den smala ställer man mindre saker. Då ser man snabbt vad som står på hyllan utan att behöva rota runt.
Stort gammaldags skafferi

Foto: Carina Olander

”Vi älskar vårt skafferi och det är så skönt att kunna bunkra upp och ha ordentligt med basvaror hemma”, säger familjen Östberg om sitt stora härliga skafferi.

Läs även: 26 underbart vackra lantliga kök

Inred i skafferiet – 5 fina köptips

Appellada gammaldags skafferi
En gammal äppellåda är perfekt förvaring på golvet. Från Granit, läs mer och köp här

Knoppbrada lantligt skafferi

Knopplist att hänga kryddknippen och vitlöksflätor på eller använda som förvaring för köksredskap. Från Iris hantverk, läs mer och köp här

Skafferi burk glasburk

Glasburk i vintagestil från Kilner, läs mer och köp här 

Korg ellos
Fin förvaring med korgen från Ellos, läs mer och köp här.

Glasburkar till gammaldags skafferi
Glasburkar med korklock från Granit, läs mer och köp här 

Stort bambufat till gammaldags skafferi

Stort bambufat från Granit, läs mer och köp här