Snickaren Kristofer Gerne har specialiserat sig på sekelskiftesinspirerade kök med gammaldags lösningar. Här är hans tio bästa tips för att bygga ett skafferi.

Prenumerera på Lantliv!

1. Rätt placering. Ett gammaldags kallskafferi hämtar kyla utifrån genom en ventil i ytterväggen. Den bästa placeringen är därför på husets nordsida enligt gammal tradition. Om köket är placerat i mitten av huset går det även att dra in ventilationen så att skafferiet kan stå där.

2. Utnyttja ett hörn. I ett befintligt kök som ska förses med skafferi är det ofta smart att bygga in det i ett hörn. Då behöver du bara bygga till två väggar. För att få plats med en dörr bör du inte bygga mindre än 1,2×1,2 meter.

3. Bygg inte för litet. Skafferiet får gärna vara så stort att du kan gå in i det.
Då kan ni utnyttja det till max och det blir lättare att hålla ordning. Då får du även en liten golvyta där du kan ställa drickabackar och stora förpackningar.

4. Furu har länge använts till köksinredningar i Sverige. Det har en mjuk känsla och luktar gott. Men använd samma virke till skafferiet som till kökets övriga stommar så blir det en harmonisk helhet.

5. Isolering är viktigt för att hålla kvar kylan i skafferiet. Isolera gärna med ekofiber, eller någon annan miljövänlig isolering. Det får ju inte läcka ut
hälsofarliga partiklar i ett rum där man förvarar mat.

6. Väggarna kan du bygga på olika sätt. Vi brukar ibland sätta upp en massiv skiva, 40 millimeter tjock, då utan isolering. Men en sådan tjock skiva kan vara svår att få tag i. Enklare när man bygger själv är att använda reglar och spika upp en brädvägg. Måla utvändigt med samma färg som i resten av köket. Insidan får gärna vara trären.

7. Skafferidörren måste sluta tätt så att inte kylan slipper ut ur skafferiet. Med en tröskel in till skafferiet och en fals runt dörren på insidan blir det ingen dörrspringa där kalluften kan smita ut. Använd en tätningslist eller bygg falsen bakom dörren helt tät så att den tätar sig själv. Insidan av dörren erbjuder också fin förvaring om du sätter upp krokar, hänglister eller små nätkorgar.

8. Ventilationen är viktig eftersom det är den som skapar kyla i skafferiet. Satsa på en justerbar ventil i ytterväggen som du även kan stänga helt om det blir en väldigt kall vinter.

9. En termometer kan vara smart att sätta upp för att hålla koll på att ventilationen fungerar och att skafferiet verkligen håller kylan. Med en temperatur på 10–14 grader håller sig maten längre.

10. Väggfasta hyllplan i trä är fint och funktionellt i skafferiet. Låt dem gärna vara smalare i ena änden och bredare i den andra. På den breda änden placerar man stora skrymmande varor, i den smala ställer man mindre saker. Då ser man snabbt vad som står på hyllan utan att behöva rota runt.

FÅ MER INSPIRATION TILL DITT SKAFFERI:

NUVARANDE 10 tips för ett gammaldags skafferi
NÄSTA Vackert 1920-talshus på den skånska landsbygden