Renovering och heminredning
Härlig inspiration för för att skapa en härlig matplats hemma.

Under högtider och helger bjuder vi gärna hem våra nära och kära på festmåltider och då är det viktigt att man har en matplats som står pall för trycket. Planera väl runt bekväma stolar, vackert ljus och ordentligt med plats så att dagen blir så minnesvärd som möjligt för både dig och dina middagsgäster.

Välj rätt matbord för dig
Matbordet är en central del av hemmet. Här äter vi nästan varje dag och samlas tillsammans med vänner och familj, så tänk till innan du väljer matbord så att du får en möbel som passar just dina behov. Vill du ha ett matbord som fungerar vid flera olika tillfällen ska du satsa på ett flexibelt bord som kan varieras i storlek med hjälp av iläggsskivor man kan dra ut eller lägga till. Det är även viktigt att tänka på bordets form. Ett smalare bord är mer intimt eftersom gästerna kommer närmare varandra medan ett bredare bord ger mer yta att duka på. Ett runt bord möjliggör ögonkontakt mellan alla gäster och upplevs kanske som mer familjärt.

Duka för fest
Att få slå sig ned vid ett vackert dukat bord är alltid uppskattat. Men du behöver inte känna dig stressad över att skapa en extraordinär dukning, en enkel är minst lika ljuvlig. Här kommer tre smarta dukningstips som kan vara värda att lägga på minnet: välj först ett tema, till exempel en färg, som du dukar efter. Använd dig sedan av kontraster, som en ljus, matt linneduk mot ett blankt porslin i en mörkare nyans. Och slutligen kan du plocka in saker från naturen som du lägger fint på bordet, i dessa tider kan det vara vackert med kottar och granris, eller köper i en blombutik.

Gör det skönt för gumpen
Under en trevlig middagsbjudning händer det lätt att du och gästerna blir sittandes vid matbordet i timmar. Tyvärr är inte alla stolar utformade så att man kan sitta skönt så pass länge. Om du vet att era stolar hemma är hårda kan det vara bra att redan innan gästerna kommer placera ut ett par sköna kuddar eller stolsdynor. På så sätt blir det möjligt för alla att njuta av sällskapet in på småtimmarna.

Belysningen är central
Det är viktigt att man har bra och behaglig belysning vid matbordet – vi vill ju gärna se maten och de andra gästerna utan att bländas eller att sikten skyms. Man säger att en lampa bör hänga cirka 55 centimeter ovanför matbordet, och ska man ha den tänd under middagen bör den vara dimbar. Tänk också på att ha mycket belysning runt om i rummet, små lampor, tända ljus, ljusslingor och annan punktbelysning så alla gäster får ett jämnt spritt sken runt sig.

Skapa utrymme på bordet
När maten ska serveras till många blir det snabbt trångt vid bordet – därför är en extra avställningsyta viktig. Frigör den begränsade bordsyta som finns från grytor och kastruller genom att ställa fram ett sideboard eller ett litet avlastningsbord på hjul. Ett annat tips är att duka upp maten i ett helt annat rum och låta gästerna själva gå och plocka på sig det de vill ta med sig tillbaka till bordet.

Skratt och sång natten lång
Någon gång under kvällen kan det vara roligt att leka en lek eller sjunga några snapsvisor tillsammans. Extra kul blir det om du gör något speciellt med presentationen av själva tillfället. På bilden ser vi ett fint exempel där man hängt upp några blad från en gammal bok på en gren. För din del kan det vara snapsvisor, eller förslag på roliga samtalsämnen eller anekdoter som du sätter upp.

Håll bordet fint längre
Matsalsmöbler som används varje dag kräver tåliga ytor som är lätta att torka av och underhålla. Med en lackad yta står bordet bättre emot vätskor och fläckar från matrester än om det skulle ha en så kallad öppen ytbehandling av såpa, olja eller vax. Innan du väljer vilket matbord som får pryda ditt hem är det bra att ta reda på hur mycket tid du är beredd att lägga ned på att underhålla möbeln. Är du nöjd med bordet du har hemma nu, men vill att det ska hålla sig fint riktigt länge, kan det vara bra att alltid använda en duk som skydd när det kommer mycket folk på besök.

Den bästa stolen
Ute på marknaden finns idag en mängd olika matstolar som skiljer sig från varandra i form av funktion, design och känsla. Vilka stolar som är bäst hemma hos dig beror helt och hållet på dina förutsättningar och ditt behov. Kanske tycker du att ett par karmstolar skulle vara fint till ditt matbord? Tänk på att karmstolar tar upp mycket plats och att man då måste se till att det finns utrymme nog vid bordet. Om du ofta har gäster hemma är pallar och klappstolar ett praktiskt alternativ – de kan enkelt samlas ihop och stoppas undan efter att gästerna gått hem.

 Mer inspiration: 
Matbordslösning för ett litet men naggande gott kök
Bänka er: En gammal hederlig möbel som sparar plats i alla kök
Belysning: Hus med dubbelhöjd

Renovering och heminredning
NUVARANDE Så får du en mysig matplats – 8 tips
NÄSTA Sommarparadis ett stenkast från stranden