Renovering och heminredning
Det behöver inte kosta skjortan att förnya köket. Vi har samlat ihop några smarta tips som visar vad man kan göra på en mindre budget.

Vill du förnya köket inför sommaren? Här är 9 budgettips som du själv kan göra i köket – för mindre än 2 000 kronor.

Vår lägenhet

1. Måla köksluckor
Ett billigt och relativt enkelt knep, om man vill få in en annorlunda känsla i köket, är att måla om köksluckor och lådor. Välj en blank färg för att lättare kunna rengöra skåpen efteråt.

Köket i sekelskiftesdrömmen!

Tänk också på att vara noggrann vid förarbetet, och låt det ta den tid det tar, för att få det allra bästa slutresultatet.

KITCHEN

2. Häng upp nya lampor
I köket, som är hemmets samlingsplats där flera aktiviteter tar plats, ska det helst finnas olika typer av belysning. Att byta ut alla lampor kommer dock att kosta en hel del, så därför bör man först och främst satsa på att endast byta ut en variant. Kanske är det dags för en ny lampa över köksbordet eller bättre arbetsbelysning över köksbänken?

William Hefner Architecture Interiors & Landscape

3. Byt blandare
En ny vattenkran kan göra stor förändring i köket, både när det gäller stil och förbrukning av vatten samt energi. Men förutom att kranens design och funktion ska fungera i köket är det också viktigt att välja en variant som passar i den diskbänk man har. Bänkarna är nämligen förberedda på olika sätt för en- respektive tvågreppskranar, och har olika avstånd mellan hålen, så kolla noggrant innan du köper en ny kran. Det är enkelt att byta ut blandaren själv, men tänk bara på att stänga av vattnet, och låta det som är kvar i ledningen rinna av, innan du sätter igång.

Kungsgatan Helsingborg

4. Köp nytt matbord och stolar på loppis
Hittar du rätt på loppmarknaden kan du komma riktigt billigt undan med ett par matstolar och ett bord. Mixa och matcha dessa i olika stilar så får du dessutom en personlig känsla på din matplats.

Keepable Kitchens - Little Greene

5. Måla köksväggen
Du kan få en dramatisk förändring i ditt kök om du väljer att måla om väggarna. I just köket, där slitaget är stort och tvättbarhet krävs, ska man tänka på att köpa en färg som är anpassad för ändamålet. Dessutom ska man vara noggrann vid förarbetet och ha bra verktyg, för att få ett lyckat slutresultat.

Elvira

6. Klä om stolarna
Ge köksstolarna ett nytt utseende genom att klä om sittdynan i ett spännande tyg, det är både enkelt och billigt. Tänk dock på att ta bort det gamla tyget innan du sätter fast det nya, annars kanske sitsen inte passar i stolsramen längre.

Dukning

7. Byt ut eller häng upp ny konst
Konst och tavlor passar lika bra i köket, som i vilket annat rum som helst. Så välj ut en tavla eller poster som passar dig och ditt kök. Plocka sedan upp färger från tavlan i exempelvis handdukar eller brickor, för att få ett härligt helhetsintryck.

Styling inför försäljning

8. Häng upp fler krokar
Skapa mer praktisk förvaring för dina köksredskap genom att hänga upp ett par krokar på väggen eller på sidan av ditt köksskåp. Du hittar färdiga varianter, som den på bilden, på bland annat Ikea, för en billig peng.

101 Idéer i samarbete med Nordsjö Idé & Design

9. Tapetsera inuti skåpen
Om kökets utsida ser fin ut kan insidan kanske behöva sig en uppfräschning. Har du ett par gamla tapetrullar som ligger och skräpar i ett hörn, kan du med fördel använda dessa till att förnya såväl utdragbara lådor som vägghängda hyllor.

Fler bra tips:
På liten budget: Sätt guldkant på tillvaron
Fråga experten: Bästa köksförvaringen för en tajt budget?
Lantliga idéer för ditt kök 

Renovering och heminredning