Renovering och heminredning
Inspireras av det råa, skavda och rejäla – här är åtta sätt att servera lite industriell restaurangstil i lantliga kök.

Det senaste decenniet har restaurangköksinspirerad utrustning blivit allt mer synlig i våra hemmakök. Det blåser en fläkt av rå industristil genom våra hem och vi suktar efter metaller, generösa arbetsytor och retroinredning. Har du redan ett klassiskt kök med snickrade luckor och vackra trägolv? Inga problem. Här är åtta exempel som visar hur du kan addera inslag av industristil utan att göra några större ingrepp, och anamma trenden i små doser.

1. Fabrikslampor
Den lantliga, klassiska stilen utstrålar ofta värme och hemtrevnad. Ett smidigt sätt att addera lite rå fabrikskänsla är att komplettera den mjuka köksinredningen i trä med rejäla taklampor. Om du värderar autenticitet kan du hålla utkik efter originallampor men tänk på att du då kan behöva renovera lamporna för att passa dagens uttag, glödlampor och moderna behov. Ett smidigare alternativ är att istället köpa nyproducerade fabrikslampor i retrodesign. I dag hittar du det hos många återförsäljare.

 

2. Synliga rör
Fördelen med att stilmixa istället för att köra på ett enda spår är att det är lättare att förnya vissa inslag så att helheten blir mer tidlös. Här har det räckt att kombinera den klassiska marmorn, kaklet och överskåpen med en blandare i råa metallrör för att addera en trendig industrikänsla. I byggvaruhandeln hittar du kopparrör och kopplingar och VVS-installatörer kan hjälpa dig med själva installationen.

 

3. Tolixstolar
Säg “industristil” och många ser de klarlackade A-stolarna designade av Xavier Pauchard för franska Tolix framför sig. Köket på bilden är ett bra exempel där stolarna tillsammans med lamporna smälter in fint mot det traditionella köket och vita möbleringen. En lyckad stilmix, helt enkelt.

 

4. Trend i tiden
Förra seklets industriarbete är associerat med stämpelklockor och långa arbetspass. I dag går det att hitta gamla klockor från tidigt 1900-tal som suttit i fabriker, klassrum och tågstationer på auktioner och loppmarknader. Blanda med metrokakel och eleganta skomakarlampor för att ändå behålla den klassiska stilen. 

 

5. Underlätta städningen
Industrier och restaurangkök ska i första hand vara funktionella, praktiska och lätta att hålla rena. Ytor ska utan problem kunna torkas av, stora redskap diskas och golvet skuras – dagligen. Den praktiska aspekten kan man addera hemma genom att ha en stor diskho och köksö på ben. Det är inte bara snyggt, lättare att komma åt med moppen också!

 

6. Rostfritt stål och rejäla fönster
På samma tema är rostfritt stål på bänkar och vitvaror populärt i storköken. Här syns också stora fönster med svarta karmar. Det är en komponent som blivit poppis på sistone och även gör sig bra som skiljevägg där man vill separera ytor men inte begränsa ljusinsläppet.

 

7. Skylta med dina tegelväggar
Den här bilden innehåller två ingredienser för lyckad industristil i köket – retroskyltar och råa tegelväggar. Tegel är ett poröst material som gärna suger åt sig av fläckar och stekos, men låt inte det hindra dig. Genom att impregnera väggarna med brunsåpa med jämna mellanrum rengörs och skyddas teglet.

 

8. Hänga redskap
Vad ger restaurangköks-associationer om inte en hängande ställning för kastruller och köksredskap? Om du har takhöjden, är det här en anordning som underlättar matlagningen och ramar in köksön på ett smakfullt sätt.

Mer inspiration:

Renovering och heminredning