Träpanel, mässingsbeslag, marmorbänk och diskho i porslin. Finhults gård i Skåne har fått ett platsbyggt lantkök med tidstypiska sekelskiftesdetaljer Läs de bästa tipsen för dig som vill inreda på gammalt vis!

Köksmaterial som håller

Finhults lantkök har fått en måttanpassad inredning i sekelskiftesstil med luckor och lådfronter i massiv furu. På golvet ligger ebenholtsbruna plankor behandlade med dekorvax och hårdvaxolja. Runt det antika bordet ryms upp till 12 gäster.

blått lantkök i sekelskiftesstil med bröstpanel, pärlspont och mässingsbeslag

Foto: Andrea Turander

Lådor i MDF, Slogstorp lantkök, 172 000 kr i detta utförande, Qvesarum Byggnadsvård. Allt målat i kulören Railings no 31, Farrow & Ball. Antikt bord från Instagrambutiken @artndeco. Ovanför hänger lampor, Bretagne, i antikmässing, 3 598 kr, www.stayhome.se. Övrig inredning, privat.

Köksö med förvaring och bardisk

Köksön är 3 kvm stor och fungerar som arbetsyta och förvaring såväl som bardisk. Bänkskivan är gjord av återanvänd teak.  Höga vintagestolar från passar fint till. Bänkskivan är i carraramarmor med sidenmatt yta. I stället för kakel bakom arbetsytorna har man satt upp en panel i samma nyans som luckorna. En list av marmor går upp över den, vilket är viktigt om man inte har ett vattentåligt material ovanför diskhon.

köksö med vintage barstolar i sekelskiftesköket

Foto: Andrea Turander

Bänkskiva 26 000 kr, Qvesarum Byggnadsvård. Höga vintagestolar från Instagrambutiken @artndeco. Bänkskiva av carraramarmor med sidenmatt yta, 23 000 kr i detta utförande, Kaptensgården.

Gammaldags blandare i mässing

Även köksön har en liten diskho med tidstypisk blandare i mässing.

blandare i mässing i lantköket i sekelskiftesstil

Foto: Andrea Turander

Blandare Eloise Poli, 7 755 kr, Qvesarum Byggnadsvård. Övrigt, privat.

Det viktigaste av allt när du  bygger om är att komma ihåg att köket ska vara en plats att trivas på

Noga uttänkt kökslösning

Alla viktiga funktioner i köket är placerade intill varandra längs samma vägg. Här kan familjemedlemmarna laga mat, förvara redskap och diska utan att behöva gå många steg.

köksinspiration så bygger du ett kök i sekelskiftesstil

Foto: Andrea Turander

Spis med induktionshäll, Dolce vita, 90 cm, 39 000 kr, med tillhörande fläkt, 7 495 kronor, Lofra. Vägglampa, 5 695 kr, Bestlite/Länna Möbler. Diskho i porslin, PVK 70, Kaptensgården. Evo blandare i mässing, Grottesco, 5 495 kr, Tapwell.

Extra sitthörna med förvaring

En sitthörna är en trevlig plats för gästerna att slå sig ner på. Under finns praktisk förvaring i form av skåp.

platsbyggd köksbänk med förvaring i sekelskiftesstil

Foto: Andrea Turander

Skåp Qvesarum Byggnadsvård. Vägglampor, 3 689 kr, Bestlite/www.designonline.se. Kuddar köpta på e-designmarknaden Etsy. Krukväxter i kärl fyndade på loppis. Övrigt, privat.

Platsbygg köket – byggnadsvårdarnas tips:

Köket på Finhults gård utanför Höör i Skåne har renoverats av företaget Qvesarum Byggnadsvård som gör hantverksmässiga bygg- och inredningsdetaljer efter gamla modeller. Här är Åsa Thunbergs bästa tips till dig som också funderar på att platsbygga ett kök.
Krångla inte till det i onödan. Ibland när man får möjlighet att platsbygga är den första impulsen
att ändra på allt. Men tänk efter noga. Ofta finns det redan en väl genomtänkt planering av hur saker och ting är placerade i ett gammalt kök. Man kan få stor förändring rent estetiskt med ett nytt kök utan att flytta på till exempel vatten och fläkt.
Använd slittåliga material. Ett platsbyggt kök är tänkt att hålla i många år. Träluckor som blivit slitna kan man till exempel alltid måla, och en bänkskiva i trä kan slipas och oljas så att den blir som ny igen.
Satsa på bra vitvaror men göm gärna mikrovågsugnen bakom en lucka.
Fundera på vilken typ av familj ni är. Finns det barn
så kanske en läxhörna kan få plats. Är man pedantiskt lagd kanske inte en vit porslinsvask är det optimala alternativet utan en rostfri vask kanske passar bättre.
Kom ihåg att det viktigaste av allt är att köket
ska göra dig lycklig, att det ska vara en plats att trivas på.

Bra tips!
Husägarna Martina och Karl Andersson på Finhults gård samlade ihop bilder på kök de tyckte om på Pinterest. Dem satte de sedan ihop till ett collage som de visade för kökstillverkaren. På så sätt blev det lättare för personalen på företaget att föreslå material och göra en ritning efter parets önskemål.