Åtta frågor om att platsbygga kök till byggnadsvårdaren Gustaf Willers på Willers Restaurering som byggde köket i bildspelet här ovan.

Vad är vitsen med ett platsbyggt kök?
– Att det blir extremt välanpassat och att alla ytor tas tillvara. Köket blir skarvlöst vilket är svårt att åstadkomma i vanliga modulbyggda kök från fabrik. Att beställa alla trädetaljer från ett snickeri gör också att man kan frångå alla standardmått och beställa precis vad som önskas.

Hur ska man tänka när man ritar sitt kök?
– Tänk bort överskåp och hälften är vunnet. Bygg i stället en serveringsgång i anslutning till kök eller matrum eller – om det krävs – bygg ett fristående serveringsskåp från golv till tak i köket. Överskåp stjäl ljus och rymd så undvik dem om möjligt. I detta kök önskade kunden ett fristående bakbord så i det kunde vi också få in några lådor och skåp.

Hur tänkte ni kring det här köket i sekelskiftesstil?
– Familjen som nyss köpt lägenheten i huset från förra seklets början ville få till ett stort och luftigt kök med mycket plats för matlagning och umgänge. Det befintliga köket var litet och mörkt. Samtidigt fanns det två stora vardagsrum i fil, varav ett var överflödigt. Mellan vardagsrummen – till vänster om spisväggen – låg en liten gäst-wc med tillhörande avloppsstam vilken vi enkelt kunde koppla på och på så sätt göra om det överflödiga vardagsrummet till ett kök. Det tidigare köket blev i stället ett litet gästrum. Köksflytten är dock reversibel, man kan enkelt göra en ny rockad i framtiden om man skulle vilja…

Hur var förutsättningarna?
– Vardagsrummet var stort och rektangulärt med till stor del bevarade golvsocklar, fönster- och dörrfoder. Stuckaturen i taket är bevarad och fin men känns möjligen lite ovanlig i kökssammanhang. På golvet var det gamla brädgolvet täckt med modern parkett. I hörnet där spisen står hade det tidigare stått en kakelugn. Rökkanalen fungerar nu som utsug för köksfläkten.

Hur gick ni tillväga?
– Så här såg vår tågordning ut: Ta bort det moderna parkettgolvet, underarbeta väggarna, dra vatten och avlopp utmed väggen till den intilliggande toalettstammen, dra el till tilltänkta ljuskällor, helkakla väggarna upp till bröstning, bygga köket, installera vitvaror, spis och fläktkåpa och till sist måla köksinredningen och golvet. Alla stommar är platsbyggda men luckor och lådor har vi tillverkat på vårt snickeri.

Vilka material använder du helst till kök?
– Massiv furu till all träinredning. Carraramarmor och rostfria bänkar till arbetsytor. Kakel som monteras kloss – dvs kant i kant – med minimal fog som i detta kök. Begagnad belysning från tiden. Handfalsade fläktkåpor av plåt. Gärna ett lite roligare kylskåp om det inte ska byggas in eller döljas. Blandare brukar vi köpa in från en firma i England som fortfarande gör dem såsom de gjordes för 100 år sedan. Knoppar och handtag köper vi in gammalt eller nytillverkat av hög kvalitet. Vi jobbar allt oftare med gamla originaldetaljer för att skapa unika miljöer.

Vilken slags färg?
– Till invändiga snickerier använder vi oss alltid av traditionell linoljefärg med äkta pigment. Vi stryker tunt 3–4 gånger. Färgen ska arbetas in i underlaget. Då får man en tålig yta som inte slits fult utan åldras med fin patina.

Vad är tjusningen med just sekelskiftesköket?
De fina proportionerna och det gedigna hantverket!

Gustaf Willers
Gör: Rådgivare inom byggnadsvård. Driver företaget Willers Restaurering AB som med specialutbildade hantverkare även utför de föreslagna åtgärderna.
Bor: På en 1700-talsgård på Erstaviks marker i Nacka.
Aktuella projekt: Totalrenovering av ett nationalromantiskt sommarnöje i Stockholms skärgård. Inredning av en vind i en 1700-talsbyggnad i Södermanland. Totalrenovering av en 1920-talsbyggnad i Stockholms ytterskärgård. Inredning av ett övergivet 1800-talsmagasin i Södermanland. Restaurering av en mangårdsbyggnad från 1700-talet i Jämtland.

Mer inspiration för gammaldags kökskänsla hittar du här