Rena linjer, milda färger och naturmaterial som håller. Shakerstilen fortsätter att inspirera, år efter år, med sin höga kvalitet och sitt gedigna hantverk – särskilt i köket. Vill du också skapa shakerkänsla? Gör så här!

Vad är shaker?

Shaker var ingen inredningsstil från början, utan en liten frikyrka som föddes ur den protestantiska kväkarrörelsen i England. 1774 utvandrade medlemmarna till USA.
För att kunna bygga upp sitt eget idealsamhälle utbildade de sig till duktiga snickare och korgflätare. De använde bara de bästa materialen och eftersom de tillverkade sina kulörer av leror och växter blev färgerna dämpade och matta.
Shakerrörelsen var asketisk och förkastade alla slags utsmyckningar, så designen blev avskalad och enkel.
Shakergruppen är närapå utdöd i dag, men dess formkänsla och hantverksskicklighet har inspirerat många designer, såväl inom Arts & Crafts-rörelsen på 1800-talet som den svenska, enkla funkisarkitekturen.

knoppbräda i shakerköket

Så får du shakerstil i ditt kök – steg för steg:

 1. Shakerkök är platsbyggda
  Eller de ser i alla fall platsbyggda ut. Typiskt är att lådfronter och luckor inte sticker ut från stommarna, utan är infällda i dem. Ett äkta, väggfast kök i massivt trä kostar förstås
  rejält mycket pengar men håller i generationer. Är budgeten snäv, eller om du har stommar som går att återanvända, kan en genväg vara att enbart köpa nya shakerinspirerade luckor och lådfronter.
 2. Luckorna
  Luckorna består av fem delar med en karaktäristisk spegelskiva i mitten. Kanterna är helt raka. Eventuella knoppar är gjorda av trä och gångjärnen är synliga.
 3. Öppna hyllor
  Ovanför köksbänken finns det ofta öppna hyllor som ger en luftig känsla, kombinerat med överskåp.
 4. Färgskalan går traditionellt från matt gråvit via guldockra och blekgrönt till blått. Färgen får gärna handmålas med linoljefärg. Den har lång torktid men är både hållbar och lätt att underhålla, eftersom du bara behöver tvätta och stryka på ny färg där det behövs.
 5. Knoppbrädor av trä
  Knopppbrädor är typiskt för stilen och i shakerrörelsens egna hus fäste man ofta en list med knoppar i axelhöjd runt de flesta rum i hemmet. Det var ett praktiskt sätt att hänga upp såväl kläder som stolar och göra rummen lättstädade. Men även i dag är knoppbrädor både praktiska och vackra för köksredskap och annat du vill ha nära till hands.
 6. Inred med naturmaterial
  Spånkorgar, och brickor och skärbrädor av trä är ett fint
  komplement till den platsbyggda basen.
knoppbräda ger härlig shakerstil

Svenska Norrgavel har ett uttalat shakerinspirerat sortiment. Kroklist i björk, 100 cm, 450 kr.

gungstol i trä är typiska för shakerstillen

En av shakerrörelsens klassiker är den raka gungstolen från 1820-talet. Hans J Wegners J16 från 1944 har en liknande hög rygg och vävd sits, 18 704 kr, Länna Möbler.

träknoppar från Norrgavel

Träknoppar i obehandlad björk, från 39 kr/st, Norrgavel.

shakerstil i köket

Dimgrått litet kök handmålat med linoljefärg och med bänkskivor i kalksten, ca 82 500 kr exkl vitvaror, Skandinaviska Shakerkök.

träbord som passar perfekt i ett shakerkök

De danska formgivarnas funktionella möbler från 1950-talet står för en nätt version av shakerstilen. Matbordet Öresund av Børge Mogensen i lackad ek, 22 230 kr, Svenssons i Lammhult.

handgjorda skärbrädor i trä

Handgjorda redskap är typiskt för stilen. Här två skärbrädor av tillvaratagna platanträd från Londons parker, 800 kr och 650 kr, Hampton Woods/Artilleriet.

Tips: Du som gillar att snickra kan hitta ritningar till
shakerinspirerade möbler och köksluckor på bland annat Pinterest.

Några kökstillverkare som gör shakerinspirerade kök:

 • Skandinaviska Shakerkök, www.skandinaviskashakerkok.se, 070-692 23 89
 • Ark Living, www.arkliving.se, 08-410 10 104
 • Kvänum, www.kvanum.se, 0512-79 77 00
 • Uno Form, www.unoform.se, 08-506 607 60
 • Marbodal, www.marbodal.se, 0502-170 00
 • Ikea, www.ikea.com/se, 0775-70 05 00

Reportaget var med i Lantliv nr 5/2018

Prenumerera på Lantliv