Surdeg blandat med superteknik, matodlingar hemma och kompost i garderoben. Välkommen till framtidens kök!

I våra hem, i kokböcker och bland proffskockar ser man allt fler traditionella sätt att laga och förvara mat. Vi röker, råjuicar, mjölksyrar och torkar mat, samtidigt som många av oss skär ner på kött och mjölkprodukter. Men vad gör våra ändrade ätvanor med våra kök? Behöver vi microvågsugnar och monsterkylskåp numera, eller skulle det passa oss bättre att återinföra svalen och det inbyggda skafferiet – eller kanske till och med en jordkällare?

Vreta

Filosofie doktor Maja Willén forskar vid Institutionen för kultur och estetik vid Stockholms universitet, och har fördjupat sig i trenden runt lantkök i en stor artikel. Hon håller med om att något är på gång – eller återgång – i våra kök.

– Jag tror ni är någonting viktigt på spåret i er spaning om det nya, rustika köket, eller kanske skulle vi kunna kalla det för det ”nygamla köket”. Jag har också noterat att det de senaste åren har funnits en vändning i hur vi idag skriver och pratar om köken som innehåller en betoning på det föreställt ”naturliga” och ”autentiska” köket. Här verkar just det gamla bondeköket eller det enkla köket i sommarstugan på landet vara viktiga förebilder. Denna trend verkar finnas i många delar av vår formvärld just nu, säger Maja.

Tiny House

Maja Påhlman, chef för innovation och konceptutveckling på Nobia (moderföretag till märken som Marbodal, Poggenpohl, HTH) håller med om att vi spanar bakåt för att se vart framtida trender leder.

– På många sätt går vi tillbaka i tiden, lagar mat över eld, röker råvaror och har mer omsorg i vår matlagning. Mindre kött och mer grönsaker gör att vi behöver en modern förvaring av dessa. Vi har mycket olika mindre köksmaskiner, såsom juicer eller sous vide, som vi behöver en smidig plats till. Eftersom vi vill göra många olika saker i köket får utrymmet mer möbelkänsla samt flexibilitet när det gäller funktioner.

O Road

Varifrån kommer då längtan efter stora kök, där familjen samlas och alla möjliga slags aktiviteter tar plats utöver matlagning? Maja Willén tror att det beror på hur snabbt samhället förändras runt omkring oss.

– Jag tror att det inom området form och arkitektur återkommande har funnits en längtan tillbaka i tiden till det som uppfattas som enkelt och naturligt när människor kommer långt bort ifrån det som anses vara vårt ursprung. Just nu syns det kanske extra tydligt i både material och i hur kökets funktion beskrivs. Förmodligen kan det delvis beskrivas som en reaktion på det tidiga 2000-talets kök, som kom att bli just en accessoar eller en scen snarare än en praktisk arbetsplats, och på att det stora och levande matintresset skapar behov av ett kök som faktiskt går att använda.

Lev rätt i rustika kök

Om våra kök hemma ändras, hur ser det då ut i restaurangvärlden? Stjärnkocken Melker Andersson tror inte på att följa trender, utan på personliga sätt att laga mat. Men att den nordiska trenden, med restauranger som lagar mat över öppen eld, använder rökar och mjölksyrar, är stark motsätter han sig inte.

– Den nordiska stilen har ju definitvt gjort avtryck på senare år, lite för mycket kan man tänka, säger han.

På frågan om folk lagar mer rustik mat än för 10 år sedan, eller om det fortfarande är fråga om kokboksporr och läckra kök som det inte lagas så mycket mat i, svarar han att i restaurangerna är ju funktion det viktigaste.

– Fokus blir ju mest på att apparaterna ska funka i lokalen, samt att man har ett funktionellt kit i köket. Men i vår restaurang Mother (på Mäster Samuelsgatan i Stockholm) där vi har helt öppet i lokalen, blir det ju en åskådargrej också. Det är en rationell drift där vi jobbar mot kunden, som visar att vi inte har något att dölja.

The Farmhouse

Melker Andersson tycker att våra kök har varit alltför tekniskt fokuserade. Så om teppanyakihällen var den stora grejen på 2010-talet, vad tror han blir statussymbol på 2020-talet – ett bondkök med enormt skafferi, en jordkällare eller något helt annat?

– Det är ju få förunnat att kunna laga mat på en teppanyakihäll, jag har aldrig varit hemma hos nån som har en. Men kök har varit alltför tekniska, och det blir ett bakslag mot det – hellre en träkolsgrill än en teppanyakihäll. Och jobbar man mycket från frysen i en restaurant har man ju misslyckats från början.

Från idé till succé: Så tog Granit över inredningsscenen i Sverige

Maja Påhlman från Nobia utvecklar hur våra matvanor påverkar layouten och materialvalen i ett kök.

– Vi äter “clean food” och vill såklart då också ha ett hållbart kök med så lite giftiga ämnen som möjligt. Men vi vill också ibland gömma köket och fokusera på andra funktioner. Vi vill också gärna visa upp grönsaker och frukt så möjligheter till öppen förvaring är viktigt. Förvaring och lösningar för återvinning är också av allt större vikt.

Roxton

Forskaren Maja Willén påpekar att dagens ”rustika och naturliga kök” är lika mycket ett resultat av trender som det öppna, restaurang-lika köket, och lika mycket en statussymbol.

– Nu har dock status ändrat från det till synes moderna och stilrena, till det till synes rustika och naturliga. Viktigt att notera är dock att det just är ytan och sättet att beskriva köket som förändras i första hand, medan själva funktionaliteten, det vill säga de moderna teknikerna och bekvämligheterna som är inbyggda i köket, är ungefär desamma nu som för 5-10 år sedan. Det är vad man väljer att visa upp och betona i ett kök som främst förändras. Dagens kök är med andra ord supermoderna men i en föreställt naturlig förpackning.

Landhausküche Suffolk in Charcoal

Forskaren Maja Willén påpekar att dagens ”rustika och naturliga kök” är lika mycket ett resultat av trender som det öppna, restaurang-lika köket, och lika mycket en statussymbol.

– Nu har dock status ändrat från det till synes moderna och stilrena, till det till synes rustika och naturliga. Viktigt att notera är dock att det just är ytan och sättet att beskriva köket som förändras i första hand, medan själva funktionaliteten, det vill säga de moderna teknikerna och bekvämligheterna som är inbyggda i köket, är ungefär desamma nu som för 5-10 år sedan. Det är vad man väljer att visa upp och betona i ett kök som främst förändras. Dagens kök är med andra ord supermoderna men i en föreställt naturlig förpackning.

The Bloomsbury WC1 Kitchen by deVOL

Så vad letar köparen efter i dessa supermoderna men ytligt gammaldags kök? Mattias Forsman på Härjedalskök säger att färgtrender och material pekar mot ganska förutsägbara gråa nyanser, trä, metall och läder, men att det är i skåp och lådor de spännande sakerna händer.

– Än så länge är inte köksskåp anpassade för hemmaodling, men den utvecklingen är säkerligen inte så långt borta. Vi ser en framtid där växthus och skåp möts och deltar i studier där till exempel odling sker både horisontellt och vertikalt i köket. Allt styrt från din smartphone.

Getting Organized with Fieldstone Cabinetry

Vad tror Mattias Forsman blir statussymbol i köken på 2020-talet?

– Framtidens kök kommer till mycket större del erbjuda möjligheten att vara självförsörjande på mat, och att hantera mycket mer avancerad avfallshantering. Integrerade förvaringslösningar mot matbutikens förpackningar och mer interaktiva lösningar för såväl matlagning som hållbarhetsinformation kommer också komma starkt.

The Warwickshire Barn Shaker Kitchen by deVOL

Så om experterna har rätt, kommer framtidens kök inte ligga så långt från våra traditionella lantkök när det gäller självförsörjning och återvinning, med närproducerat inte bara runt knuten utan bredvid spisen, och komposten bekvämt inomhus. Den stora skillnaden kommer vara att det också finns plats för teknik, som är mycket mer rymdålder än bondromantik – ett perfekt recept, kanske?

Läs också: