Mitt i Ätradalens böljande landskap njuter Anneli och Stellan av årstidernas skiftningar i sitt 1800-talshus. I den gräddvita hallandslängan har de skapat ett hem fyllt med historia, spännande lösningar och gammaldags charm.

D

imman har suddat ut detaljerna i bakgrunden och dämpar bruset från bäcken. Stillheten vilar över Lilla Dalsgård utanför Falkenberg. I hagen intill utgör fåren en levande förgrund till den kala ädellövskogen.

– Kanske är en kylig dimmig vinterdag som denna ändå det absolut mest stämningsfulla, säger Stellan Dahlberg medan han blickar ut över dammen och den vita bryggan som svagt kan anas i det trolska landskapet.

Gårdens gräddvita trähus välkomnar med sin vackra glasveranda. Den fanns inte där från början, men med granngårdens fina fönster från förra seklet blev den ett lyckat komplement. Innanför de ockra-
röda pardörrarna ställs skorna på välnötta tegelstenar som tidigare legat i stallet. Tillsammans med en stor rund kvarnsten som Anneli Dahlbergs morföräldrar fick i bröllopsgåva bildar de ett vackert hallgolv. På väggen hänger ett gammalt käppställ.

matplats med slagbord, pinnstolar och altarskåp.

Matsalen är husets hjärta och det vackert blå slagbordet inbjuder till långa måltider. På väggen hänger ett altarskåp från Dalsland. Stolarna köptes som byggsats från shakerverkstäderna i USA.

rustikt lantkök

Anneli och Stellan har rustat köket från grunden och återgett det en härlig känsla av 1800-tal. Paret inreder med vackra detaljer som de hittar på auktioner och i antikaffärer. Gamla skåp är en särskild passion. Väggskåpet är från 1834 och rymmer porslin. De rustika köksskåpen är tillverkade av gamla faluröda ladugårdsbräder.

I detta tillåtande hem får strykbrädan vara en del av inredningen. Golvuret från 1700-talet passade precis till hallandslängans låga takhöjd.

– Det tillhörde Märta som för länge sedan ägde gården och det följde med henne i flytten i slutet av 1960-talet. När vi köpte gården 1984 kom hon på besök och blev som en i familjen. Innan hon dog lämnade hon många av föremålen här, så att de skulle kunna leva vidare på Lilla Dalsgård, berättar Stellan.

Anneli och Stellan har med fingertoppskänsla inrett gården och skapat ett hem fyllt med historia och genuin kärlek. De delar passionen för gamla ting och är speciellt förtjusta i vackert slitna antika träskåp. De besöker gärna antikhandlare och mässor; årets höjdpunkt är den stora antikmässan i Brösarp. De letar också på olika auktioner.

I köket finns tre av parets antika träskåp. Det minsta hänger på väggen ovanför marmorbänken och är daterat 1834. Den ­dekorativa målningen i blått och rött är härligt nött. Här plockas porslin dagligen in och ut med varsam hand eftersom skåpsluckan kräver lite försiktighet.

såpskurat golv

Den behagliga blå tonen möter falu rödfärg. Från köket sträcker sig det såp-skurade furugolvet vidare ut i vardagsrummet. Blicken fastnar på tavlan Madonna med barn av konstnären Anne Lang.

 

öppen spis

Anneli tänder gärna en värmande brasa under kyliga dagar. Från den vackra soffan kan hon sedan njuta av eldens dans i den stora öppna spisen.

– Att vi är speciellt förtjusta i träskåp beror på att de är vackra, samtidigt som de fyller en funktion eftersom det inte finns så mycket förvaring i huset i övrigt, säger Stellan.

När Anneli och Stellan köpte Lilla Dalsgård var det just köket som krävde mest renovering. Många av de tidstypiska detaljerna var borta eller sönderrenoverade. Köket var tråkigt och den gamla vedspisen var utslängd. Efter mycket slit har paret ändå lyckats få tillbaka den härliga känslan från förr. Det nya köket känns självklart, som att det alltid suttit där. En ny vedspis kom på plats och stommen till köksinredningen har Stellan själv murat och putsat.

– Anneli är inspiratören och jag är hantverkaren.

Diskhon i porslin importerades från Italien medan materialet till de robusta skåpsluckorna under marmorbänken hämtades från grannens gamla hönshus. Även diskmaskinen gömdes bakom en brädfasad. I övrigt är det öppna lösningar som gäller.

– Perfekt, lättillgängligt och estetiskt. Det vi har på de öppna hyllorna är vackert och används varje dag, förklarar Anneli.

Kökets såpskurade furugolv sträcker sig vidare ut genom både vardagsrum och matsal. Takhöjden i den tillbyggda hallands­längan från mitten av 1800-talet är låg men rummen känns rymliga och ljusa, mycket tack vare att det finns fönster åt båda sidor. Det finns heller inga gardiner i vägen.

 

keramikhandfat i badrummet

Hanfatet är specialbeställt av en kermiker.

lantligt badrum med kalkstensgolv och bord som kommod
Handfatets jordiga toner ger badrummet en härlig känsla tillsammans med golvbrädorna som ramas in av ett kalkstensgolv.

– Det första jag gjorde när vi flyttade ut hit på landet var att sluta använda gardiner för att ta vara på allt härligt ljus och ha tillgång till utsikten var man än står, säger Anneli.

Vardagsrummet är luftigt möblerat med mycket plats för läsning, musik och samtal. Framför den stora öppna spisen och det grå kalkstensgolvet inbjuder Märtas benvita träsoffa till en stunds reflektion.

– Våra döttrar tycker att vi ska skaffa oss mer bekväma möbler, i alla fall en skön soffa, men för oss är de alldeles utmärkta att sitta i. För övrigt går själ och stil före komfort, tillkännager Anneli.

Två av Yngve Ekströms Lamino-fåtöljer och en Bruno Mathssons Miranda-fåtölj finns framför bokskåpet och erbjuder i alla fall lite bekväm vila för ryggen när döttrarna hälsar på. Gömd bakom luckan i bokskåpet hittar man även en TV.

– Vi tittar väldigt lite på TV och har därför bara en liten, som dessutom är gömd i bokskåpet. Vårt barnbarn Oscar tog en gång fjärrkontrollen och försökte byta program på tavlan som hänger på väggen ovanför skåpet, berättar Anneli och skrattar.

Höns i trädgården

Den lilla bäcken porlar vackert och letar sig slingrande fram för att mynna ut i dammen. Hönsen lever fritt och ger sig nyfiket ut på promenad mot bryggan.

far

Anneli och Stellan skaffade får för att hålla landskapet öppet och för att skapa en riktig gårdskänsla.

Matsalen i rummet intill är husets hjärta och här avnjuts nästan alla måltider. Kring det blå slagbordet står stolarna som köptes som byggsats från shakerverkstäderna i USA och på väggen hänger ett altarskåp från Dalsland. Rummet tapetserades först med en mönstrad tapet men det blev för brokigt. Efter ett lager limfärg kändes det mer harmoniskt. Under ett av fönstren hänger två gamla familje­porträtt av gårdens ägare i slutet av 1800-talet. Fotona behövde skyddas från solens starka strålar och vilken plats är då bättre än under fönstret? Hos Anneli och Stellan är lösningarna många och det skapar en oväntad lekfullhet och spänning. Paret har aldrig låtit sig begränsas när det gäller inredningsidéer. De berättar att de enbart inreder med hjärtat och inte förnuftet.

– När vi för snart 20 år sedan skulle renovera badrummet ville vi ha ett handfat som stod uppe på ett bord, men något sådant fanns inte då, säger Anneli och Stellan fortsätter:

– Många tittade skeptiskt när vi förklarade vår idé. Efter mycket sökande fick vi till slut tag på en keramiker, i Stockholm, som kunde tänka sig att genomföra vår idé. Keramikern hade aldrig gjort något liknande och fick använda sin wokpanna som mall!

Handfatets jordiga toner ger badrummet en härlig känsla tillsammans med golvbrädorna som ramas in av ett kalkstensgolv.

För Anneli och Stellan har funktion aldrig varit det viktigaste. Kärleken till saken eller möbeln de hittat eller ärvt har kommit i första hand. Men just nu står de inför ett svårt beslut då de hittat två underbara rokokostolar som de lånat hem på prov.

– Stolarna var tänkta till bordet i köket, och passar utseende­mässigt fint ihop med det robusta bordet, men är de tyvärr för låga, säger Anneli och granskar stolarna innan hon fortsätter:

– Det finns faktiskt en överhängande risk att funktionen får avgöra den här gången.

Lantliv_hemmahos_Dalsland_exteriort

Reportaget var med i Lantliv nr 2 2016

Fixa stilen som i det vackra hemmet:

rustik-stol-mio
Rustik stol från Mio, läs mer och köp här

Vitrinskap lantligt
Blått vitrinskåp med pärlspont på insidan. Från Ellos, läs mer och köp här 

ljusstake-massing
Ljusstake  i mässing, vintage. Läs mer och köp här

fotgenlampa-varmeljus
Ljushållare i fotogenlampe-stil. Från Ellos, läs mer och köp här

Läs också: De byggde sitt drömhus av en lada