Mitt i Ätradalens böljande landskap njuter Anneli och Stellan av årstidernas skiftningar i sitt 1800-talshus. I den gräddvita hallandslängan har de skapat ett hem fyllt med historia, spännande lösningar och vackert hantverk.

Prenumerera på Lantliv!

Dimman har suddat ut detaljerna i bakgrunden och dämpar bruset från bäcken. Stillheten vilar över Lilla Dalsgård utanför Falkenberg. I hagen intill utgör fåren en levande förgrund till den kala ädellövskogen.

Läs också: De byggde sitt drömhus av en lada

Gårdens gräddvita trähus välkomnar med sin vackra glasveranda. Den fanns inte där från början, men med granngårdens fina fönster från förra seklet blev den ett lyckat komplement. Innanför de ockraröda pardörrarna ställs skorna på välnötta tegelstenar som tidigare legat i stallet.

Anneli och Stellan har med fingertoppskänsla inrett gården och skapat ett hem fyllt med historia och genuin kärlek. De delar passionen för gamla ting och är speciellt förtjusta i vackert slitna antika träskåp. De besöker gärna antikhandlare och mässor; årets höjdpunkt är den stora antikmässan i Brösarp. De letar också på olika auktioner. I köket finns tre av parets antika träskåp. Det minsta hänger på väggen ovanför marmorbänken och är daterat 1834. Den ­dekorativa målningen i blått och rött är härligt nött. Här plockas porslin dagligen in och ut med varsam hand eftersom skåpsluckan kräver lite försiktighet. – Att vi är speciellt förtjusta i träskåp beror på att de är vackra, samtidigt som de fyller en funktion eftersom det inte finns så mycket förvaring i huset i övrigt, säger Stellan.

Lantliv_hemma-hos_Dalsland_matplats

Matsalen är husets hjärta och det vackert blå slagbordet inbjuder till långa måltider. På väggen hänger ett altarskåp från Dalsland. Stolarna köptes som byggsats från shakerverkstäderna i USA. Rummet tapetserades först med en mönstrad tapet men det blev för brokigt. Efter ett lager limfärg kändes det mer harmoniskt.

Läs också: Daladröm med dubbla glasverandor

När Anneli och Stellan köpte Lilla Dalsgård 1984 var det just köket som krävde mest renovering. Många av de tidstypiska detaljerna var borta eller sönderrenoverade. Köket var tråkigt och den gamla vedspisen var utslängd. Efter mycket slit har paret ändå lyckats få tillbaka den härliga känslan från förr. Det nya köket känns självklart, som att det alltid suttit där. En ny vedspis kom på plats och stommen till köksinredningen har Stellan själv murat och putsat. Diskhon i porslin importerades från Italien medan materialet till de robusta skåpsluckorna under marmorbänken hämtades från grannens gamla hönshus. Även diskmaskinen gömdes bakom en brädfasad. I övrigt är det öppna lösningar som gäller. Kökets såpskurade furugolv sträcker sig vidare ut genom både vardagsrum och matsal.

Lantliv_hemma-hos_Dalsland_kok2

Anneli och Stellan har rustat köket från grunden och återgett det en härlig känsla av 1800-tal. Paret inreder med vackra detaljer som de hittar på auktioner och i antikaffärer. Gamla skåp är en särskild passion. Väggskåpet är från 1834 och rymmer porslin. De rustika köksskåpen är tillverkade av gamla faluröda ladugårdsbräder.

Lantliv_hemma-hos_Dalsland_kok

I detta tillåtande hem får strykbrädan vara en del av inredningen. Golvuret från 1700-talet passade precis till hallandslängans låga takhöjd.

Lantliv_hemma-hos_Dalsland_kok3

Den behagliga blå tonen möter falu rödfärg. Från köket sträcker sig det såp-
skurade furugolvet vidare ut i vardagsrummet. Blicken fastnar på tavlan Madonna med barn av konstnären Anne Lang.

Vardagsrummet är luftigt möblerat med mycket plats för läsning, musik och samtal. Framför den stora öppna spisen och det grå kalkstensgolvet inbjuder Märtas benvita träsoffa till en stunds reflektion.

Takhöjden i den tillbyggda hallands­längan från mitten av 1800-talet är låg men rummen känns rymliga och ljusa, mycket tack vare att det finns fönster åt båda sidor. Det finns heller inga gardiner i vägen.

Lantliv_hemma-hos_Dalsland_vardagsrum

Anneli tänder gärna en värmande brasa under kyliga dagar. Från den vackra soffan kan hon sedan njuta av eldens dans i den stora öppna spisen.

Läs också: Drömboendet i lanthandeln

Paret har aldrig låtit sig begränsas när det gäller inredningsidéer. De berättar att de enbart inreder med hjärtat och inte förnuftet.

– När vi för snart 20 år sedan skulle renovera badrummet ville vi ha ett handfat som stod uppe på ett bord, men något sådant fanns inte då, säger Anneli.

Lantliv_Hemma-hos_Dalsland_handfat

– Många tittade skeptiskt när vi förklarade vår idé. Efter mycket sökande fick vi till slut tag på en keramiker, i Stockholm, som kunde tänka sig att genomföra vår idé. Keramikern hade aldrig gjort något liknande och fick använda sin wokpanna som mall.

Lantliv_hemma-hos_Dalsland_badrum

Handfatets jordiga toner ger badrummet en härlig känsla tillsammans med golvbrädorna som ramas in av ett kalkstensgolv.

Höns i trädgården

Den lilla bäcken porlar vackert och letar sig slingrande fram för att mynna ut i dammen. Hönsen lever fritt och ger sig nyfiket ut på promenad mot bryggan.

Lantliv_hemma-hos_Dalsland_far2

Anneli och Stellan skaffade får för att hålla landskapet öppet och för att skapa en riktig gårdskänsla.

Lantliv_hemmahos_Dalsland_exteriort

Anneli & Stellan Dahlberg
Ålder: Anneli är 66 år, Stellan är 65 år.
Yrke: Hon är förskolechef på Folkuniversitetet i Halmstad. Han är konsult inom biogas och förnybar energi.
Familj: Utflugna döttrarna Anna, 39 år, och Emma, 35 år, samt katten Pelle, tio får och sex höns. Bor: Hallandslänga från mitten av 1800-talet utanför Falkenberg. Just nu: Planerar vårrustningen av familjens gamla båt, en Öresundskoster byggd 1928.

Följ oss på Facebook – hemma hos, recept och härlig inspiration varje dag!

NUVARANDE 1800-talshus med bevarad charm
NÄSTA Visste du det här om potatis?