Nog syns det på inredningen att Tusnelda Bloch är designer med en drös konstnärer och arkitekter i släkten. I familjens 1800-talshus vid Öresund med sirlig stuckatur och välvda fönster varvar hon skulpturer, möbelklassiker och lekfulla idéer till en personlig atmosfär.

I danska Hellerup har man havet som granne och Köpenhamns storstadspuls inom räckhåll. Ett läge som passar Tusnelda Bloch, maken Ole Brock Lauritzen och tioårige sonen Adrian perfekt.
– Vi älskar livet i naturen och ger oss ut så fort vi får tillfälle. Här har vi både skog och hav plus närheten till citypulsen om vi saknar den för mycket, säger Tusnelda, som tar emot oss i trädgården.

Tusnelda_3

Det vackra huset har stilig tegelfasad och ett torn som syns på långt håll. Det är ett hus som väcker nyfikenhet när man går förbi. Och när man kliver över tröskeln blir man inte besviken. Genom de höga fönstren flödar ljuset in i de stora rummen där originaldetaljer som snickerier, spegeldörrar och stuckatur skapar en tidlös känsla. Om väggarna kunde tala skulle de förmodligen ha många historier att berätta. Huset byggdes som flickskola på 1800-talet. Senare bodde den danska författaren och akademiledamoten Elsa Gress här i huset.

Tusnelda_5

Tusnelda och Ole är båda designers och tillsammans driver de modemärket Tusnelda Bloch. Den första klädkollektionen kom 2006 och sedan dess har företaget vuxit snabbt.

Läs också: Titta in i det varsamt renoverade 1800-talshuset

– Min filosofi är att göra små kollektioner som står för kreativitet och kvalitet, kläderna ska kännas unika. Skaparprocessen pågår i huvudet hela tiden. Jag har alltid med mig ett skissblock i väskan, man vet aldrig när man ser något inspirerande, säger Tusnelda.

Tusnelda_4

Familjens tidigare bostad var en lägenhet 500 meter från det gamla tegelhuset som de kände till väl.

– Jag hade sett huset många gånger och hade alltid beundrat det på håll under mina promenader. Vi tyckte om det långt innan det blev vårt, säger hon.

Tusnelda_6

En dag under en promenad med familjens hund såg Tusnelda en liten skylt i gräset framför tegelhuset, som är ett tvåfamiljshus. Den ena halvan var till salu, och tre dagar senare hade familjen köpt den.

– Det gick fort men vi har aldrig ångrat oss. Vi var ju på jakt efter  ett nytt boende, vår lägenhet började kännas trång, och vi längtade efter en trädgård och att komma nära havet. Lyckan var stor när huset blev vårt nya hem, säger hon.

Tusnelda_2

De flyttade in och bodde in sig en tid innan de startade renoveringen av den 125 kvadratmeter stora bostaden.

– Vi ville ta det lugnt och känna in husets själ innan vi började riva ner och göra saker vi kanske skulle ångra sedan. Och det är jag glad för, det vi gjorde känns helt rätt nu.

Rummen har fått nya vackra trägolv eftersom de befintliga var väldigt hårt slitna. Väggarna har målats om i ljusa nyanser och det gamla köket byttes ut mot ett med snygga moduler på hjul, vitrinskåp och öppna hyllor. Ett välkomnande, inbjudande rum där det är lätt att trivas.

– Köket är det rum vi tillbringar mest tid i. Vi älskar att bjuda hem goda vänner och laga mat, säger Tusnelda. 

Tusneldas inredningstips:
Öppna hyllor med korgar och små skåp på hjul ger luftig, fin förvaring.
Använd fantasin och återanvänd saker. Ett gammalt tvättbord från min mors källare blev ett bra skrivbord åt mig.
Gamla kistor är både vackra att se på och ger utmärkt förvaring för stort och smått.
Trolla med textilier. Med hjälp av kuddar och tyger går det enkelt och snabbt att förändra hemmet efter säsong och humör.
Ett öppet sinnelag ger nya idéer och kreativa lösningar. Ett skissblock är alltid bra att ha med på morgonpromenaden.

Reportaget var med i Lantliv nr 3/2015, prenumerera på Lantliv

Läs också: Sekelskifteshuset som blev ett modernt hem för barnfamiljen