Det gotländska huset från 1894 hade ett mörkt och prångigt inre när Hanna och Johan kom hit. I dag går taket upp i nock och ljuset flödar fritt genom de personligt inredda rummen. Så här års lockar uteplatsen med klätterrosor och fruktträd och den gamla fina smedjan som är familjens pysselbod.

R

edan på håll förstår vi att det är något speciellt med det vita gamla trähuset som ser ut som tre olika hus i ett. Hur blev det så här? Och hur ser det ut där inne? Det ska vi snart få veta.

Vi är i byn Romakloster mitt på Gotland, hemma hos barnfamiljen Lindby Malmquist Presto som tar emot oss i trädgården. Familjen består av Hanna Lindby Malmquist och Johan ­Presto med barnen Frö, 4 år, och ettåringen Siv. Men när de flyttade hit 2012 var de bara Hanna och Johan, Frö låg i magen och snart skulle de behöva mer utrymme, berättar Hanna.

– Innan vi flyttade hit bodde vi i en lägenhet inne i Visby. Vi ville så väldigt gärna ha en gård, men den fick inte vara för dyr, säger hon. Hanna och Johan hade letat ett bra tag när de en dag fick se det gamla huset på Hemnet.

– Jag överdriver inte om jag säger att det kan ha varit det fulaste huset på hela Hemnet just då. Fasaden såg inte klok ut, den hade en yta av något slags låtsastegel, det var som en tegeltapet som höll på att ramla av, säger Hanna.

Gotland
Gotland
Gotland

Till gården hör flera ekonomibyggnader och uthus och en charmig gammal smedja, som var en starkt bidragande faktor till att Hanna och Johan föll för stället.

– När vi var på visningen och gick runt på gården hörde vi en spekulant som sa att ”smedjan måste man ju börja med att riva”. Jag greps av panik och tänkte ”det ska du inte alls” och på den vägen är det. Smedjan blev kvar och tack vare den hittade jag mitt paradis på jorden, säger Hanna och tar oss med på en rundtur inne i huset.

Från entrén kommer vi först in i huskroppen från 1894 som är delvis öppen upp i nock. Den inrymmer vardagsrum med matplats, sovrum, badrum och ett loft. Den mellersta huskroppen är den yngsta, från sekelskiftet 1900, och byggdes troligen för att binda ihop de andra två husen. Här ligger köket, barnens rum samt en hall. Härifrån når man den äldsta huskroppen, ett litet stenhus med okänt byggår, som i dag bara används som matkällare. Den totala boytan är numera 150 kvadratmeter. När Hanna och Johan köpte huset var det i dåligt skick, berättar Hanna.

Gotland
Gotland
Gotland

– Huset var renoverat på 1950-talet, planlösningen var usel och det låg illaluktande plastmattor i alla rum. Så vi fick totalrenovera hela huset, säger hon. När de flyttade in började de med en enklare ytrenovering av alla rum. De tog fram de gamla trägolven som gömde sig under plastmattorna, målade väggar och köksluckor och kaklade om köks­väggarna. Hanna beskriver sin iver att få till ett ljust och luftigt hem.

– En dag när jag var höggravid och ensam hemma fick jag en strålande idé: jag ville överraska Johan, som var bortrest med jobbet några dagar, genom att själv fixa en öppning mellan köket och ett oanvänt rum som låg intill. Rummet hade ett fönster som kunde ge ljus åt köket. Hur svårt kan det vara, tänkte jag. Så Hanna hämtade en tigersåg och började såga igenom väggen. – När jag sågat en bit kände jag hur övervåningen sjönk ner och klämde fast sågen i en bjälke, sedan satt sågen där tills Johan kom hem. Han blev helt klart överraskad, men inte så glad, säger Hanna och skrattar. Men själva idén var god. Det blev en stor öppning i väggen till slut och vägghålet förstärktes med järnbalkar.

Gotland
Gotland

– Resultatet blev jättebra! Rummet rymmer i dag kyl och frys och har en massa bra förvaring. Allt går, det är mitt motto. Hade jag inte satt sågen i väggen den där dagen så hade vi nog aldrig fått den öppna planlösningen som vi nu har, det hade i alla fall dröjt betydligt längre innan vi hade kommit till skott, säger Hanna.

När köksväggen väl var nedtagen var det dags att fortsätta med steg nummer två i modifieringsplanen – att öppna upp till nock i vardagsrummet som även är matrum. Hanna och Johan fick hjälp av en god vän som är snickare med att plocka ner innertaket, isolera och sätta nytt innertak.

– Förändringen blev total, från mörkt och dystert till ljust och luftigt, säger Hanna och vi kan bara hålla med.

Gotland
Gotland

Det stora rummet har härligt högt i tak och de gamla kalkstensväggarna som tittar fram i skarven mellan våningarna ger en gammaldags charmig atmosfär som harmonierar med murstocken som nu har frilagts. Även i det här rummet stöttas konstruktionen nu av stålbjälkar, vilket förstärker den industriella känslan som följs upp av den nybyggda trappan av stål och trä som leder upp till loftet som har ett vackert räcke i smide. När allt var klart tog paret tag i att slutföra renoveringen av köket. Den här gången anlitades snickarvännen för att öppna upp mellan kök och matrum, eftersom Hanna hade sågförbud.

Planen var ett kök av stål i industristil. Även den luftiga trappan, köksinredningen med stålluckor och en tjock gjuten betongskiva till köksbänken byggdes av familjens gode vän snickaren. Bänkens underrede av stål som säkrar bärigheten passar perfekt till den lite råa industrikänslan och tegelväggarna.

– Jag hade en tydlig bild av hur jag ville renovera huset och är över förväntan nöjd med resultatet. Vi är väldigt glada över vår duktige snickare, utan honom hade det inte blivit hälften så bra, säger Hanna.

Gotland
Gotland

Så här i efterhand kan hon och Johan ha svårt att förstå att de har hunnit med att totalrenovera ett hus, få två barn och dessutom byta till nya jobb på bara fyra år.

– Att det har varit slitigt och tidskrävande ska jag inte sticka under stol med. Men jag är typen som älskar nya projekt och lite kaos. Jag är väldigt envis och det är väl det som gör att vi har kunnat ro iland det här projektet, säger Hanna.

Att inreda det renoverade gamla huset har blivit hennes nya passion. Rummen som präglas av kalkstensmurar, trä, stål och betong, är möblerade med en personlig mix av epoker och stilar. Men det är industrikänsla, 1960-tal, modernt och antikt som är de tongivande elementen.

Gotland
Gotland

Fyra tips från huset i Romakloster

  1. Använd en färgskala som går igen i hela huset. Hanna och Johan har satsat på en ljus grund med vita väggar och vitmålade golv.
  2. Hitta en röd tråd när du inreder. Hanna har exempelvis valt att ha persiska mattor och gröna växter i alla rum.
  3. Att plocka ner innertaket är ett stort projekt som bör stämmas av och utföras med hjälp av en fackman. I Hannas och Johans fall blev det en riktig fullträff som gav matrummet härlig rymd och ljusinsläpp från fyra håll.
  4. Att låta huset visa upp delar av sin konstruktion i form av nakna timmerväggar och murverk kan ge hemmet ett gediget och personligt uttryck, som i matrummet hos Hanna och Johan

– Så fort barnen har somnat så sätter jag mig och skrollar igenom vad som kommit in på Bukowskis och Lauritz nätauktioner. Sporten är att hitta de prisvärda fynden så att slutpriset, inklusive frakten till Gotland, inte blir för dyrt. Det är komplicerat och dyrt att transportera hit saker från fastlandet, det är en av nackdelarna med att bo på Gotland, säger Hanna, som i övrigt älskar sitt nya lantliga liv.

– Jag älskar också Visby innerstad men jag är en lantis i själen. Det bästa jag vet är den lugna vyn av grannbondens betande lamm när jag tittar ut genom fönstret.

Gotland

Reportaget var med i Lantliv Sommarhem 2017

Följ med oss till vackra Champagne 26-29 september 2018! Vi bor på slott bland vinfälten och besöker  tre av Champagnes mest spännande vinhus – Bollinger, Ayala och svenska Hatt et Söner.

resa till champagne