En röd stuga i skogen, det var vad Angelica Skålberg alltid hade drömt om. Nu lever hon och familjen i ett idylliskt hem där allmoge möter industriella inslag i en välkomnande blandning.

D

et är en riktigt lantlig vinteridyll som möter besökaren vid Angelicas och Bennys faluröda hus. Från den snöklädda trädgården är det en fantastisk vy över vita fält och tät skog. Inte ett grannhus kan skymtas, även om det finns flera bostäder i närheten.

Vi befinner oss på klassisk Bergslagsmark, i byn Västra Hult utan­för Lindesberg. Och det är alldeles tyst, så när som på den sprakande brasan som familjen tänt för att grilla korv och pinnbröd på gården.

– För mig är det här drömmen, säger Angelica Skålberg. Här vill jag bo resten av mitt liv.

bullerbyidyll-i-lantlig-industriell-stil

Foto: Therese Jahnson

Snön ligger som ett mjukt, vitt täcke över gården i Västra Hult utanför Lindesberg. Vackra fönster finns det gott om både i boningshus och sidobyggnad.

bullerbyidyll

Foto: Therese Jahnson

Dubbeldörrar och spröjs fick Angelica och Benny på fall när de såg huset för sju år sedan. Nu är det även hem åt Helmi och Billy.

Sambon Benny Adolfsson nickar instämmande medan han hjälper barnen, femåriga Helmi och tvåårige Billy, med grillningen.

När Angelica och Benny träffades för åtta år sedan flyttade de först ihop i Bennys lägenhet i Lindesberg, där han redan då drev sin egen tatueringsstudio och Angelica jobbade som lokalvårdare. Men Angelica, som är uppvuxen på landet, trivdes inte i stan.

– Det var hemskt, det fanns ju ingen trädgård eller någon natur, säger hon.

Som tur var hade även Benny en stark längtan till landet och efter ett år började de leta efter hus i trakterna kring Lindesberg. En dag fick de syn på ett falurött hus som var till salu, lite längre från stan än de först hade tänkt sig. Och när de kom hit blev de snabbt förälskade i både platsen och huset, trots att det var ganska igenvuxet.

– Jag hade alltid drömt om en röd stuga i skogen, säger Angelica. Och det var så lugnt och skönt här när vi kom hit första gången. Vi tyckte om de gamla dubbeldörrarna, de spröjsade fönstren och det fina ljuset.

En känsla av att äntligen ha hittat hem infann sig. Egentligen hade huset färre rum än de önskat sig, men de bestämde sig för att det fick lösa sig med tiden – det här var huset de skulle ha.

vedspis

Foto: Therese Jahnson

En gammal vedspis hör till de ömt vårdade detaljerna.

industriellt-lantkok

Foto: Therese Jahnson

Katten Max ville inte lämna huset när de förra ägarna flyttade och nu är han en del av familjen Skålberg Adolfsson. Trätak och vitmålat golv ger en varm känsla åt köket. Pendellamporna ovanför matbordet kommer från Muuto.

Nu, nästan sju år och två barn senare, har Angelica och Benny planer på att bygga ut huset så att barnen kan få varsitt rum.

– Många tyckte att vi var lite knäppa som flyttade så långt ut på landet. Men om vi skulle flytta härifrån någon gång skulle det bli ännu längre in i skogen, säger Angelica med ett skratt.

Med köpet av huset kom katten Max. Nu är han en kär familje­medlem som är den som har bott längst här.

– De förra ägarna frågade om han fick bo kvar. De sa att han bara behövde lite mat och vatten när han kom hem ibland. Men nu är han alltid hemma och följer med på allt vi gör.

Huset är byggt 1929 och var slitet och i behov av en hel del kärlek när Angelica och Benny tog över det.

De började med att slipa golven och måla dem vita, något som även det väckte en del frågor.

– ”Så gör man inte” och ”mycket jobb”, fick vi höra. Men vi är väldigt nöjda med golven, det blev en helt annan känsla än den mörka träfärgen som var här innan.

industriell-stil-i-Bullerbyidyll

Foto: Therese Jahnson

industriell-stil-i-vardagsrummet

Foto: Therese Jahnson

En gammal låda för sjukvårdsmateriel från 1940-talet har fått nytt liv som soffbord hos familjen.

Även väggarna målades vita för att ge en ljusare och rymligare känsla. För att tona ner det romantiska fick det bli en betongskiva som köksbänk. Men den industriella stilen är inte allenarådande. Köket har ett vackert trätak som ger rummet en varm och hemtrevlig känsla. Här finns även en charmig vedeldad spis.

– Min stil lutar lite åt industrihållet, men det är även ett hopplock av gammalt och nytt, lite loppis och arvegods. Mycket hittade vi i ladan och lillstugan när vi flyttade in. Det ska kännas personligt och inte så elegant – barnen ska kunna vara överallt.

Ett exempel är metallhyllan i köket som rymmer allt från kaffemaskin till en bondgård med djur för barnen att leka med medan föräldrarna lagar mat. Resten av huset har samma charmiga mix av allmoge och industristil.

Tips för att njuta av en vargavinter på landet:

Se till att hela familjen har varma och bra kläder för att kunna vara ute i både kyla och slask.

Snåla inte på värmen inomhus, det är värt någon extra krona att slippa frysa hemma.

Skapa en mysig miljö inomhus. Mysiga hemmakvällar i soffan är som allra bäst på vintern!

Ta vara på allt roligt man kan göra utomhus: Göra snögrottor och labyrinter, snögubbar och islyktor. Ha pulkarace, snöbollskrig och åka spark.

Ta vinterpromenader och leta efter djurspår i snön. Det är en höjdare.

Inget går upp mot varm choklad och grillad korv över öppen eld i ett vackert vinterlandskap

I vardagsrummet hittar vi en gammal förbandslåda från 1940-
talet som fungerar som soffbord, och ovan­våningen stoltserar med vackra svarta takbjälkar.

Den grå himlen börjar spricka upp och solen tittar fram. Strålarna lyser upp de röda husen och tillsammans med glittret i snön skapar de vykortsvackra bilder av livet på landet.

– Vi går mycket i skogen och har en speciell plats där det finns en koja för barnen att leka i och en eldstad där vi brukar grilla korv, säger Angelica. Sedan vi flyttade hit har vi börjat uppskatta alla årstider. Nu älskar vi vintern!

barnrum-trapets

Foto: Therese Jahnson

Vackra gamla takbjälkar pryder barnrummet, som fått en pigg lejongul färg på väggarna.

industriell-stil

Foto: Therese Jahnson

En optikertavla och andra fina loppisfynd är detaljer som ger charm åt hemmet.

Reportaget var med i Lantliv nr 1 2019, prenumerera på Lantliv