Fotografen Anna Huerta bloggar här på lantliv.com om sitt matglada, odlande liv på den italienska paradisön Pantelleria. I stenhuset vid havet står nyfångad fisk och egna grönsaker nästan alltid på menyn.

ANNA HUERTA har jobbat som fotograf i snart 20 år. Och sedan ett drygt år tillbaka bloggar hon om sitt matälskande liv på Pantelleria. Ön är ganska okänd bland svenskar men nämner man Pantelleria för italienare får de troligtvis något drömskt i blicken.
Med kameran i högsta hugg följer Anna öns jordbrukare och fiskare för att skildra deras arbete i sina bilder. När hon inte odlar, fotograferar eller lagar mat i sitt gamla stenhus från 1872 som har tillhört Carlos morföräldrar. I trädgården växer massor av godsaker som skördas direkt ner i grytorna.
– I Carlos stora land odlar vi tomater, bönor, kronärtskockor, kål, blomkål, melon, zucchini, pumpor och potatis. Vi sätter allt möjligt, Pantelleria är så bördigt och soligt så det är inte svårt att lyckas, säger Anna, och berättar att de även har mängder av fruktträd: citrusfrukter, plommon, persikor, nektariner, aprikoser och en massa fikon.
– Vi har som de flesta här mer frukt än vi kan ta hand om, det är väldigt lyxigt, säger hon.
På trädgårdens terrass finns en stor grill där Carlos nyfångade fiskar hamnar på gallret. Fiske är hans passion i livet. Han fridyker nattetid, smyger sig på fiskarna och fångar dem med harpun – som taget ur filmen Det stora blå!

Anna Huerta
Ålder: 43 år.
Yrke: Fotograf och bloggare på Lantliv.com.
Familj: Pojkvännen Carlo, egen företagare, pitbullterriern Igor samt 
föräldrar och syster på Västkusten.
Bor: På Pantelleria, på Manhattan och på Marstrand.
Just nu: Plockar vild sparris på Pantelleria. Reser till Calabrien för att 
besöka bergamottodlingar i Amendoleadalen. Skickar sitt bokmanuskript med arbetsnamnet Under the almond tree – a year of cooking in Pantelleria till amerikanska förlag och agenter.

Annas favoriter ur det sicilianska köket
Ammogghiu är dialekt för det som på italienska heter Pesto Pantesco, 
pesto på grillade tomater, mandel, kapris, olivolja och oregano. Den serveras med spaghetti eller som en sås till grillad svärdfisk.
Ferdicole fritte är en manet som hastigt vänds i lite mjöl, salt och peppar 
och friteras. Serveras med lite pressad citron. Smakar som en blandning av smör och hummerrom. En delikatess!
Spaghetti con ricci di mare är spaghetti med äggen från pinfärska sjöborrar. Sjöborrar är i sig något av det godaste jag vet.
Caponata är en klassisk siciliansk grönsaksrätt, receptet varierar lite 
geografiskt. Det ska dock innehålla aubergine, selleri och kapris och ha en något söt men samtidigt syrlig smak. På Pantelleria har man vanligtvis även mandel i.
Spaghetti alla Puttanesca finns att få nästan överallt på Sicilien och det 
är min favoritpasta. Jag lagar den ofta när fantasin tryter och jag har alltid 
ingredienserna hemma. Kombinationen av sardell, pepperoncino, kapris, 
oliver och tomat är för mig oslagbar.
Ravioli Panteschi är fylld med ricotta och mynta och serveras oftast 
med tomatsås eller bara med smör och ost. Ricottan ska helst vara dagsfärsk. Rätten är typisk för Pantelleria och är dessutom Carlos 94-åriga 
farmor Rosas paradrätt.