Det gamla trähuset i utkanten av Piteå har funnits i Mari Gustafssons släkt i flera generationer. Nu har hon och hennes man förvandlat huset till ett ljust, charmigt hem där återbruk blivit en skön konst.

S

nön ligger kritvit i meterhöga drivor kring det gråmålade huset, och solen strålar från en molnfri himmel. Trots att det är aningen för tidigt för vår så här långt norrut i landet, droppar det trivsamt från taken och torra grusfläckar börjar redan skymta på gårdsplanen när vi besöker familjen Gustafsson.

Här, inte långt från stadens centrum bor Mari, Markus, dottern Siri och deras stora gula Rhodesian ridgeback Hemi i huset med stengrund som byggdes av en stenhuggare på 1930-talet.

– Vi tog över det här stället för åtta år sedan innan vi hade barn, och renoverade i ett halvår före vi flyttade in. Min farfar bodde i huset med sin familj i mitten på 1900-talet, så min pappa är född i här. När familjen blev för trångbodd byggde de huset intill vårt och flyttade dit. I vuxen ålder köpte pappa tillbaka huset, och vi köpte det sedan av honom. Det känns fint att få fortsätta släkthistorien i huset, berättar Mari.

Pitea_30
Pitea_29
Renoveringarna har varit omfattande, men de har gjorts med varsam hand.

– Vi ville bevara den gammeldags känslan och hålla fast vid ursprungliga detaljer som till exempel snedsågad råplan i köket. Vi valde därför tvåglas korspostfönster i gammal stil, och satte in vackra pardörrar på två platser som också passar in i helheten.

När renoveringen var klar bodde paret i huset en sommar innan Markus började studera i Umeå. Siri var nyfödd och Mari var föräldraledig så huset hyrdes ut en period och de flyttade gemensamt till Umeå. När studierna var slutförda efter ett år, och familjen återvände till Piteå, kändes huset för litet. En utbyggnad var nödvändig och den skedde i två väderstreck.

– Bygget omfattades av en vinkel som rymmer verandan, den luftiga hallen, ett nytt badrum, samt Siris rum på övervåningen. I köket lät vi bygga ett burspråk med mycket fönster, pardörrar mot trädgården och med plats för ett stort köksbord.

Läs också: Inredningstylistens vackra 1920-talshus

Pitea_10
Pitea_6
Pitea_25

Pitea_11

– Vi var noga med att utbyggnaderna skulle kännas naturliga för huset, så därför såg vi till att de inte blev för stora. Det nya badrummet inredde vi i gammal stil.

Mari älskar att pyssla hemma och har ett stort inredningsintresse. Detaljbilder, bloggar och tidningar är sådant som inspirerar. Saker i naturen tillsammans med vackra textilier, mönster och former är annat som Mari tar till sig när hemmet inreds. Hon besöker gärna loppisar, återanvänder i möjligaste mån och är noga med att välja det som känns rätt i hjärtat, även om det ibland tar tid.

– Det vi väljer, och det som vi tycker är vackert, bildar harmoni med det andra. Det mesta av vår inredning har minnen från familjernas barndomshem.

Läs också: 10 vackra lantkök

Pitea_12
Pitea_14
Den barskrapade murstocken, i tegel och cement, gör att det annars ganska romantiska ljusa sovrummet får en oborstad känsla. Det är också så Mari vill beskriva tanken bakom inredningen.

– Enkelt, ljust och luftigt med gamla detaljer och lite rufft industriellt emellanåt.

Det mesta är färdigt nu och till sommaren är det dags att börja skapa grunderna till en mysig trädgård med altaner och planteringar som passar ihop med huset i övrigt.

– Vi behöver fräscha upp uthuset också, men annars är alla stora projekt färdiga, och det som återstår är sådant som känns ganska överkomligt. Totalt har vi renoverat i ungefär ett år, men med hus blir man aldrig klar. Det är en del av charmen.

Maris bästa inredningstips:
1. Strunta i inredning ibland, se förbi ett tag. Efter en tid ser du allt med nya ögon och det blir roligt igen.
2. Tänd rökelse och några ljus, då känns hemmet harmoniskt och trivsamt.
3. Satsa på bra grundmaterial. Ett såpaskurat golv är sammetslent för bara fotsulor.
4. Skapa ett hem där du kan vara dig själv och känna dig bekväm.

Reportaget var med i Lantliv nr 1 2014, prenumerera på Lantliv