Hemma hos inredningsfotografen Marie Delice Karlsson i sekelskifteshuset i västgötska Björketorp är julen i full gång. Här dekoreras det med grönt – gran, tallris och mossa blir fint mot allt det vackert vita.

Missa inte vårt nyhetsbrev. Massor av julinspiration ända fram till jul!

Yttertrappan är pyntad med mjukt granris, äpplen och brinnande lyktor. Här hemma hos Marie Delice Karlsson och Fredrik Johansson i den vita disponentvillan från 1919 i Björketorp, några mil söder om Göteborg, doftar hela huset jul.

Läs också: Stämningsfull jul i vackert sekelskifteshus

Jul hemma hos Lantlivs fotograf.

– Jag älskar doften av jul. Vi tvättar golven med såpa och sätter nejlikor i apelsiner och hänger upp i fina band. Hyacinter och flera olika gröna växter är en del av vår julinredning, säger Marie som är stylist och fotograf och gör många jobb för Lantliv.

Jul hemma hos Lantlivs fotograf.

Läs också: Julmys i sekelskiftesvillan

För drygt sju år sedan bodde de i ett gammalt missionshus i Lerum. De längtade efter något större eftersom de hade växt ur huset.
– Vi var mitt uppe i en budgivning på en annan gård då min syster hittade Villa Huvudsta på nätet. Jag gick in på Hemnet och kikade och föll pladask. Hela familjen klämde in sig i bilen samma kväll och vi åkte de sju milen för att titta på huset och omgivningarna. När vi kom fram så hade det börjat skymma men vid infarten, som kantades av jättestora lindar, så såg vi det fantastiska huset. Det var som en dröm, så vackert inbäddat med hundraåriga träd runt tomten och verandan med de vackra pelarna gjorde huset till en riktig skatt. Det skulle vi bara ha, säger Marie och skrattar åt minnet.

Jul hemma hos Lantlivs fotograf.
Det första Marie och Fredrik, som är snickare, gav sig på att renovera var köket. De gamla skåpen revs bort, innertaket höjdes och trappan ner till källaren togs bort.

Jul hemma hos Lantlivs fotograf.

När de rivit bort det som inte skulle vara kvar byggdes det efterlängtade lantköket med generösa arbetsytor, en stor köpmansdisk, öppna vägghyllor, fönstervägg mot matplatsen och pärlspont på väggar och tak.

Läs också: 10 sätt du kan använda pärlspont

Jul hemma hos Lantlivs fotograf.

– För att få den lite slitna känslan redan från början har jag antikmålat köksskåpen. Det första åren hade vi allt vitt. Men man ändrar sig med tiden och nu har det smugit sig in lite gråa nyanser i inredningen. Ibland försöker jag med någon härlig kulör men ganska snabbt så inser jag att det inte är jag. I mitt arbete som stylist arbetar jag med många olika stilar så jag blir väl lite mättad och försiktig. Jag eftersträvar att ha det lugna i mitt hem, säger Marie som även är utbildad dekorationsmålare.

Jul hemma hos Lantlivs fotograf.

Hon blandar blankt och matt, varmt och kallt samt gammalt och nytt. Att bygga på kontraster är viktigt. Marie hittar ofta möbler på auktioner och loppisar som hon renoverar och målar. Visst finns det Ikea-möbler även här men Marie föredrar det redan nötta istället för att köpa nytt.

Jul hemma hos Lantlivs fotograf.

Och nu är familjen i full gång med att starta med julpyntet som får växa fram i väntan på julafton då allt står fram. De börjar med att tända massor av stearinljus och eldar i de tre öppna spisarna. Marie är ju van vid ett traditionellt julfirande sedan hon var liten.

Läs också: Baka Saras lyxiga saffransknutar

Jul hemma hos Lantlivs fotograf.

– Jag njöt att vakna upp på julaftonsmorgonen till doften av jul. Pappa var skogvaktare och tog alltid hem vackra granar som vi klädde dagen innan. En tradition som min egen familj har fortsatt med.

Maries inredningstips för en stämningsfull jul:
1. Använd det gröna som finns i naturen samt kottar och äpplen.
2. Ha många levande ljus, elda i öppna spisar och lägg ut värmande skinn.
3. Låt julens dofter förstärkas och sprida sig i huset. Pepparkaksbak, glögg, hyacinter och pomander ger härliga dofter.
4. Låt julen stå kvar så länge det går. Ha inte så bråttom att kasta ut den och avsluta med julgransplundringen.
5. Ratta in julmusik på radion eller spela en CD som skapar stämning.