En charmig 1700-talsgård i Österbotten har blivit ett modernt hem där historien dröjer sig kvar. Här stortrivs barnfamiljen Snellman som njuter av knarrande trägolv, sprakande brasor och närheten till naturen.

1700-talsgård blev modernt hem för barnfamiljen

Utanför farstukvisten med vackra snickerier hos barnfamiljen Snellman i finska Öster­botten brinner det i två eldkorgar som ger ett varmt välkomnande. Barnen Sonny Lou och Juno Mae leker med katten Bosse som gör ystra skutt i takt med att barnen närmar sig. Victoria och Robin finns alldeles intill, de är i full gång med att tända lyktor och göra fint vid entrén då de väntar vänner på besök.

1700-talsgård blev modernt hem för barnfamiljen

Familjens gedigna faluröda hus är byggt i början av 1700-talet och var ursprungligen bostad för två familjer. Victoria och Robin hittade det genom en annons i lokaltidningen. Victoria föll direkt. Robin var tveksam, men lät sig övertalas att åka på visning.

Läs också: Härligt lantliv på 1700-talsgården

– Huset var uppdelat på två bostäder. Det hade gjorts en grundrenovering så huset var okej rent exteriört, men alla ytor såsom toaletter och kök såg förskräckliga ut. Robin tyckte att huset var helt förfärligt, jag såg potentialen. Efter en hel del övertalning, där jag förklarade min vision med huset, kunde Robin se vad jag såg. Vi la bud och efter en nervkittlande budgivning blev huset vårt. Så fort vi hade nyckeln till huset i hand åkte vi och köpte var sin kofot och hammare, något som vi aldrig hade hållit i förut, säger Victoria och skrattar.

1700-talsgård blev barnfamiljens moderna hem

De började med att riva väggen som fanns mellan de två bostäderna. Därefter plockade de ner den ena trappan som ledde upp till övervåningen, slängde ut de båda köken och toaletterna och gjorde om de två entréerna till en. Vardagsrummet delades av och ett nytt badrum byggdes till. Alla snickerier – golv, väggar och tak – målades vita så att ljuset skulle kunna reflekteras och förlänga dagsljuset inne. Victoria hade en klar bild av hur det nya köket skulle se ut.

1700-talsgården blev barnfamiljens moderna hem

– Jag skissade upp det och gick till ett snickeri som tillverkade det efter min ritning. Vi valde sedan att kakla ända upp till tak, vilket ger lite mer karaktär till köket. Det bästa av allt är den platsbyggda bänken under fönstret. Där sitter barnen och leker medan vi lagar mat, det är mysigt.

1700-talsgården blev barnfamiljens moderna hem

– Vi är även väldigt glada för vedspisen som vi valde att återvinna när vi rev ut den ur det andra köket. Den öppna spisen är också mysig, men den går inte att elda i så vi tänder mest ljus där i, säger hon.

1700-talsgården blev barnfamiljens moderna hem

Victoria och Robin har gjort det mesta av renoveringen själva, men de har haft stor hjälp av sina familjer. Victorias systerson, som är snickare, hjälpte dem att bygga toaletterna och sätta kakel i köket. Victorias systers man, som är rörmokare, drog alla rör.

1700-talsgården blev barnfamiljens moderna hem

– Jag var gravid med Sonny Lou när vi köpte huset. Planen var att vi skulle vara klara med huset innan Sonny Lou föddes, men det blev inte riktigt så. Och så här med facit i hand är det nog inte bra att renovera under tidspress och när man är gravid, för det enda jag tänkte var att det inte spelar så stor roll hur detaljerna blir, bara det blir klart. Och renoveringen blev då vad den blev. Jag är inte helt nöjd med alla detaljer, men det får man väl göra om längre fram. En detalj som ägarna ångrar så här i efterhand är att de målade golven vita.

1700-talsgården blev barnfamiljens moderna hem

– Vi borde ha slipat dem och laserat dem. Golven är för tunna så vi kan inte slipa om dem nu, så det var en miss, men samtidigt så är vita golv väldigt fina då de verkligen reflekterar ljuset. Mycket att städa bara och det blir lätt repor när man har barn, säger Victoria.

Barnfamiljens_1700-talsgard_vrum

Huset är på 235 kvadratmeter, fördelade på åtta rum och kök. I och med att paret tog ner väggen mellan de två bostäderna har de fått stora öppna ytor i mitten av varje våning. På nedre plan finns hall, badrum, ett stort gediget lantkök, ett arbetsrum, vardagsrum och två sovrum.

1700-talsgården blev barnfamiljens moderna hem

På övervåningen finns TV-rum, badrum och walk in closet, samt Victorias och Robins härliga sovrum med snedtak. Innanför sovrummet finns ytterligare ett sovrum som barnen delar. Rummen är inredda med gammalt och nytt, hemmabyggt och design. Allt från fladdermusfåtölj och Tolixstolar till hemmabyggda bänkar och bord. Grunden är ljus och var sak talar sitt eget språk. Victoria tycker om en minimalistisk, lantlig stil med industriinfluenser och är noga med att inte övermöblera, då hon tycker att för mycket saker stjäl energi.

1700-talsgården blev barnfamiljens moderna hem

– Vi gillar möbler med känsla och historia och vi har gjort många fynd i uthuset, vilket känns fint då sakerna får leva vidare i vårt hem, fast kanske med ett annat användningsområde, säger Viktoria.

1700-talsgården blev barnfamiljens moderna hem

Robin har tillverkat flera av våra bord och bänkar av brädor han har hittat ute i bodarna, vilket är perfekt, för materialet hade helt rätt patina, så det ser ut som om möblerna han byggt är riktigt gamla. Eftersom huset är gammalt och charmigt med många vinklar och vrår vill familjen inreda med möbler som passar husets ursprung.

1700-talsgården blev barnfamiljens moderna hem

– Men givetvis funkar annat än gamla saker med, det gäller bara att man väljer rätt nya saker. Jag inreder mycket med läder och koppar, jag tycker att det förhöjer känslan och ger ett industriellt och modernt uttryck som jag gillar.

Familjen har nu hunnit bo här sedan 2012 och stortrivs både med huset och läget.

1700-talsgården blev barnfamiljens moderna hem

– Vi bor nära skogen och det är lummigt runt vårt hus, gårds­planen är charmig med gamla uthusbyggnader, och det finns fler gårdar i närheten i ungefär samma stil där det bor familjer med barn i våra barns ålder, så det är lite av Bullerbyn här, vilket gör att barnen alltid har någon att leka med. Och det är väldigt bra när man bor på landet.

Reportaget var med Lantliv nr 2 2017, prenumerera på Lantliv

Läs också: Stänkmålning – måla väggarna som på 1700-talet