Hemlängtan tog muraren Tobias hem till Dalarna och Tällberg. Där hittade han både en liten timmerstuga och kärleken till konstnären Emma. Med betong, sten och trä har de tillsammans skapat härligt galna men ändå praktiska lösningar. Eller vad sägs om ett hamam i badrummet med utsikt över Siljan?

– Egentligen byggde vi huset för att sälja. Men när det väl var färdigt bestämde vi oss för att bo kvar. Vi trivs för bra för att flytta, berättar Tobias medan han bjuder på kaffe vid det gamla bockbordet i köket.

– Det fanns el men inte rinnande vatten. Jag eldade i öppna spisen och hade väl någon romantisk idé om den ensamme mannen som reder sig själv.

Ett par år efter att bygget tagit fart träffade Tobias Emma på en midsommarfest i Tällberg. En stockholmstjej med konstnärsutbildning och ett förflutet inom så kallad homestagning. Tillsammans med sin syster var hon en av de första i Sverige som gjorde visningsinredningar i samarbete med mäklare och hon har också arbetat med scenografi inom film och teater.

En trappa ner ligger husets kanske allra mest spektakulära rum: Badrummet. Som ett orientaliskt hamam i putsad betong, med vackert mönstrat marockanskt kakel på golvet och badkaret ett trappsteg ovanför resten av badrummet, ligger det lite halvt gömt under trappan.

– Först hade jag tänkt ha badrummet helt öppet med resten av rummet, men det funkade inte. Då gjorde jag en lucka i väggen i stället, så att man kan ligga i badkaret och titta ut över Siljan, säger Tobias.

timmerhus i dalarna

Utifrån ser Tobias och Emmas hus ut som en ganska vanlig dalastuga, om än med ovanligt vacker utsikt.

badrum med hamam och utsikt över Siljan
badrum med hamam och utsikt över Siljan

Viket badrum! De stora fönstren vetter mot Siljan och ljuset flödar in. I taket ligger golvbräder medan golvet är i betong. Sofforna är sängar som klätts med secondhandtyg och soffbordet är ett gammalt sliphjul. Kuddar från Ikea.

 

allmogestil i köket

I köket samsas rå betong och gamla trämöbler från Dalarna i en trivsam och fullkomligt självklar mix. Två Nusnäshästar av äldre modell tittar ut genom köksfönstret.

Tobias och Emma har gjort mycket själva. Emma har målat, både stora ytor och dekorationsmålningar, och Tobias har murat. Men de har också tagit hjälp av hantverkare, som mer än en gång kliat sig i huvudet och undrat om det verkligen ska vara så här.

– Vi fick kämpa för betongen. ”Det kommer att se ut som ett garage”, sa hantverkarna men vi stod på oss. Och när betongen blivit behandlad och våtslipad med diamantslip blev de tysta, berättar Emma.

Läs även: ”Vi flyttade hela timmerhuset”

BS_Tallberg_LLV1301-3

Stolen kommer från Returdesign i Stockholm. Bordet följde med huset. Det tog lång tid innan trappan fick sin slutgiltiga form. Genom luckan i väggen syns badrummet.

BS_Tallberg_LLV1301-2

Konstnärssjälar Emma och Tobias sprudlar av idéer om vad man kan göra med huset. Tobias har murat spisdelen, som rymmer vedspis, vedförvaring, keramikhäll och på andra sidan en modern ugn. Golvet är original, men omslipat och omlagt.

Tobias 5 tips för en genuin inredning:

1. Undvik plast och konstgjorda material så långt det bara går. Kompromissa inte utan använd bara rena material som trä, sten och betong.
2. Måla med linoljefärg, eller andra naturliga färger som inte innehåller plast, och riktiga pigment. Det ger en helt annan lyster än moderna färger.
3. Måla inte putsade ytor vita – putsen är vacker som den är.
4. Tänk miljövänligt i både stort och smått. Till exempel genom att skippa dyra ytskikt, typ golvklinker, och i stället polera betonggolvet. Och genom att köpa köks- och städredskap i material som trä och lin.
5. Stå på dig mot folks åsikter. Lita på dig själv och dina idéer oavsett vad alla andra säger.
Reportaget var med i Lantliv nr 1/2013, prenumerera på Lantliv