Efter många år i storstan kom en längtan till hemtrakterna. Andreas och Lisa flyttade tillbaka till Jönköping och byggde sitt drömhem. Här bor familjen nära naturen och njuter av den gamla trädgården där knotiga fruktträd och allsköns blomster skapar en sirlig skönhet långt in på hösten.

Utsikt över vättern och naturen inpå knuten – känslan är lantlig här i Kortebo. Ändå har familjen Agurén nära in till centrala Jönköping. Förutom det naturnära läget och närheten till stadens utbud finns en annan stor fördel med att bo just här, även för barnen Mio och Smilla. I huset bredvid bor Lisas mamma. Lisa kallar det för ”livslyx”.

– Så härligt för både mig och barnen att kunna ha mamma och mormor så nära, säger hon.

Efter 14 år i Göteborg valde Lisa och maken Andreas att flytta till hemtrakterna igen. De bestämde sig för att bygga hus på en avstyckad del av Lisas föräldrars tomt.

Följ med Lantliv till vackra Champagne 26-29 september 2018! Vi bor på slott bland vinfälten och besöker tre av Champagnes mest spännande vinhus.

resa till champagne

Entren till drömhemmet

Familjen Agurén trivs i sitt nya, arkitektritade hem utanför Jönköping och njuter av att ha nära till naturen.

– Det tog ett tag innan vi bestämde oss för vilken typ av hus vi ville bygga. I början hade vi ett brett spektrum som sedan smalnade av och till slut bestämde vi oss för detta, säger Lisa.

Huset är ett lösvirkeshus ritat av Stig Axell som är arkitekt och pappa till Andreas kompis. Bygget tog ett halvår och under tiden kunde familjen praktiskt nog bo i grannhuset, hos Lisas mamma. På så sätt kunde de smidigt vara på plats och själva måla och tapetsera i det nya huset. Nu är det fem år sedan familjen flyttade in i sitt nya hem – och de älskar det.

Köksinredning

Köksön blir en naturlig samlingspunkt när det är 
dags för fika. Den hemtrevliga känslan skapas av mycket blommor och många reseminnen. Taklamporna 
kommer från en antikmarknad i Frankrike och mattan 
är köpt på en marknad i Indien.

LÄS ÄVEN: Läckra tapeter i sekelskifteshuset

Matrum

Från matplatsen syns ängar och Vätterns vatten. 
Bordet är ett ommålat Ikeabord, stolarna är köpta på Blocket och svanarna 
är fyndade på en antikmarknad i Barcelona. 

– I Göteborg levde vi ett helt annat liv. Här lever vi verkligen ett naturliv, vilket jag älskar. Visst kan man sakna storstaden, men vi vill aldrig byta bort detta igen, säger Lisa.

Runt huset finns många fina ängar och trots att grannarna i själva verket bor runt knuten gör all lummighet att det känns som om huset ligger för sig självt. Den vackra trädgården är en annan njutning för familjen. För ett sekel sedan fanns här en handelsträdgård och de gamla knotiga äppelträden påminner om den tiden.

– Trädgården är helt magisk på sommaren med all äppelblom och det stora lupinfältet utanför matplatsen. Det är som att gå runt i en saga – ja, som i Narnia. Men jag älskar det lika mycket på hösten med alla ljusskiftningar och olika röda och orange nyanser i hela täppan och naturen runt omkring.

Uteplats

Nu lyser trädgården i höstens färger och än finns blommor att hämta in. Lisa gillar frodiga blomster och väljer även att odla sorter med högt skaft så att hon kan göra stora buketter att ta in och smycka rummen med.

– Jag väljer nog att odla blommor med ganska varma och starka färger i odlingslådorna, men i år har jag planterat rosor på flera ställen i trädgården och de är mer softa – svagt rosa, ljusgula och puderfärgade.

I rabatten på framsidan har jag mer blå toner, berättar Lisa och tillägger:

– Så gör jag nog i både inredning och trädgård förresten – olika områden som går i olika toner. Jag tror jag skulle känna mig för bunden av att använda bara en färgskala. Ibland kan jag lägga dit en sak för att se att den inte passar, och då lägger jag den på ett annat ställe där den blir fin. Det har ju växt fram lite olika färgskalor i huset så ofta funkar det någonstans.

I huset råder en avspänd känsla. Lisa använder ordet ”obunden” när hon beskriver inredningen. Allt är välkommet och hemmet ska kännas levande och öppet.

Pallkrage med blommor

I familjens pallkragar frodas många olika sorters blommor.

Hall

I den välkomnande hallen finns en specialsnickrad hatthylla. Därifrån går också spiraltrappan som leder till ovanvåninges allrum.

LÄS ÄVEN: Retroinredning på gotlandsgården

Spiraltrappa

Ljuset flödar in i huset 
och de stora fönstren gör att ute och inne smälter samman till en rofylld 
helhet där naturen blir en del av inredningen. Den vackra spiraltrappan i obehandlat stål 
blir ett naturligt blickfång från hallen. Till vänster syns familjens favoritmöbler – Siroccostolarna designade av Arne Norell.

Vardagsrum

Lisa och Andreas 
omger sig med saker 
de tycker om och 
så får det bli som det 
blir. Skänken har 
stått i en gammal lanthandel och smälter fint in i helheten.

– Vi har nog ingen speciell stil, det blir som det blir, vad vi känner för och tycker om.  Den inredning som ligger familjen extra varmt om hjärtat är minnen från olika antikmarknader och loppisar, och från resor i olika delar av världen.

Taklamporna i köket är ett sådant minne och är köpta på en antikmarknad i Frankrike. Köksmattan är köpt på en marknad i New Delhi där familjen hälsade på Lisas syster för några år sedan. Den gamla skänken i vardagsrummet är inhandlad i en antikaffär och har tidigare stått i en lanthandel på Visingsö, Vätterns stora ö. Och i sovrummet finns ännu en fin detalj: gamla dörrar, fyndade i en antikaffär, har blivit skjutdörrar till garderoben, vilket både sparar plats och blir personligt. I hallen finns nog familjens storfavorit – Siroccostolarna som är köpta på Blocket.

– Ska jag vara ärlig så tänker jag inte så mycket när jag inreder utan går på vad som jag tycker känns bra, vad jag har lust för just nu i färger, mönster och material. Däremot är jag noga med vad som känns rätt för mig. Eller förresten, för oss som bor i huset. Bodde jag själv kanske jag hade gått loss lite mer, säger Lisa och ler.

Familjen tycker mycket om sitt hus och älskar de stora fönstren som får ute och inne att smälta samman. Lisa gillar känslan av att huset flyter ut i naturen. Det är lätt att öppna åt alla håll och komma ut, samtidigt som ljuset kan flöda in obehindrat.

– Vi är så nöjda med planlösningen och de stora fönstren som vetter ut mot baksidan där man kan se Vättern och ett stort härligt fält där det växer lupiner om sommaren. Ute möter inne. Man följer års­tiderna på ett annat sätt, man blir liksom en del av naturen.

Uteplats och kök hänger ihop, vilket skapar ett extra rum en stor del av året. Så här i efterhand finns egentligen bara två saker som Lisa hade gjort annorlunda om hon byggt hus i dag: att ha fler öppningsbara fönster i sovrummet och att göra köket lite större och med mer förvaring. I dag är köket en mysig plats och köksön blir en naturlig yta att duka upp fika på. Härifrån syns också brasan, och kaminen är vald med omsorg.

– Vi ville ha mycket glas så att man ser elden från många håll. Från matplatsen har familjen utsikt över fälten och längst där nere skymtar Vätterns blå vatten.

Blombukett

Lisa gör gärna buketter och odlar olika sorter som blommar långt in på hösten.

Lisas intresse för blommor syns även i hennes andra stora passion: foto. Blomster är ett återkommande tema i hennes bilder.

– Inspirationen tror jag kommer från min fascination för hur ett litet frö, som läggs i jord, kan växa och bli något vackert. Det är som magi. Jag har ju flyttat till mitt barndomshem, kanske kan det väcka minnen också. Jag gillar också att kombinera trasigt med helt och i omgivningarna där jag bor finns mycket vildvuxet och slitna fasader, det inspirerar mig också. Även alla resor – det är spännande att komma till ett nytt ställe och först känna in platsens själ någon dag innan man ens tar fram kameran.  Förutom trädgården och naturen får Lisa även fotoinspiration från Instagram.

– Där har jag mött många människor som uttrycker sig på ett sätt som når mig. Jag ser ju själv mycket i bilder – mer än ord tror jag – så när jag startade mitt Instagramkonto förra sommaren så öppnades en ny värld för mig då jag insåg att det finns så många som har samma seende som jag.

Byrå med stilleben

 Familjen inreder gärna med detaljer som 
är reseminnen.

LÄS ÄVEN: En byggnadsvårdares dröm

Sängkammare, Sovrum

En gammal dörr 
från en antikaffär blev 
en skjutdörr som 
döljer garderoben. 
Lisa har sytt kuddarna 
och överkastet är 
second hand.

Barnkammare, barnrum

Så sött blev det i Smillas rum när den platsbyggda våningssängen kom på plats. William Morris-tapeten blir en fin fond.

LISAS BLOMTIPS:
Odla blommor med lång stjälk så att du kan göra stora buketter.
Odla blommor i olika färger för olika humör och tillfällen.
Välj både blommor med mycket bladverk och lite blomma och tvärtom, 
då blir det en bra kombination. Välj även sorter med både stora och små kronblad.
Det är alltid bra att ha något slags bas till buketten, till exempel plymspirea eller gullris.
Tänk på att alltid ha något som blommar i trädgården – i alla fall från
mars till november.

LÄS ÄVEN: Här finns en kakelugn i varje rum