Planen var att Magnus och Anna skulle bygga ett nytt hus på sin tomt i skärgården när de förälskade sig i ett 1800-talshus i Småland. Efter att huset plockats ner och byggts upp på Ingarö njuter familjen av sitt vackra hem som renoverats och byggts ut med omsorg om varje liten detalj.

K

öpesumman var bara 30 000 kronor. Men så var det inte heller något enkelt projekt som Magnus Lanner och Anna Börjesson tog sig an när de köpte det nedgångna, rivningshotade timmerhuset från 1850 i Småländska Totebo. Det hade stått obebott i många år.

I dag har besökare svårt att tro något annat än att det faluröda huset med ljusgrå knutar och ockrafärgade fönsterbågar alltid har stått på familjens tomt på Ingarö. Det en gång så nedgångna timmer­huset är nu åter i ett strålande skick och det ursprungliga byggnadsmaterialet har kompletterats med kilsågad panel, munblåst fönsterglas och återanvänt gammalt taktegel.

– Vi ville att det skulle se ut som om huset hade stått här i hundra år och ett nytt taktegel skulle ha förstört den känslan. Dessutom är gammalt taktegel väldigt hållbart. Många gör misstaget att byta ut gammalt helt tegel i tron att det inte är bra längre, säger Magnus. Han tar emot oss på trätrappan, som omsluter husets framsida, där en utbyggnad i två plan harmonierar fint med resten av huset.

1800talshus som flyttats från Småland till Stockholms skärgård

Foto: Carina Olander

Den utbyggda framsidan omfamnas av en välkomnande trätrappa.

breda golvplank, synliga takbjälkar, kakelugn i lantköket

Foto: Carina Olander

Nedervåningens breda golvplank har tillverkats på plats. Kakelugnen är ett Blocketfynd.

vinterfönster, omålade fönsterbågar

Foto: Carina Olander

Snart är det dags att plocka ut vinterfönstren som Magnus har tillverkat. Fönsterbågen har lämnats omålad för att få fin grå patina.

I den ljusa hallen har väggarna gammaldags tapeter och tids­typiska bröstpaneler av ljusgrå pärlspont. Innertaket har grova synliga takbjälkar som ger rummen en sammanhängande karaktär. Det knarrar hemtrevligt i de massiva trägolven när Magnus bär in mer ved till den öppna spisen i vardagsrummet. På spisen i det rymliga köket puttrar en potatis- och purjolökssoppa som sprider en härlig doft. Det är dukat i den nybyggda glasverandan som vetter mot skogen.

– Vi tycker mycket om att sitta och äta här. När mörkret faller och vi tänder ljus blir det stämningsfulla speglingar i rutorna, säger Anna. Hon och Magnus visar oss runt i huset som är 198 kvadratmeter stort. Vi börjar på bottenplanet som har kök, matrum, vardagsrum, sovrum, en generös hall, badrum och tvättstuga.

– Jag hade gärna haft en större tvättstuga men vi hade de gamla fönstren på husets långsidor att ta hänsyn till och vi ville göra så lite åverkan som möjligt på de ursprungliga stockarna. Läget här invid entrén är i alla fall väldigt bra när våra hundar Zappy och Skyler kommer in och är blöta och smutsiga, säger Anna.

takbjalkar och pärlspont i lantköket

Foto: Carina Olander

Takbjälkar, pärlspont och tegel i original ger köket karaktär. Gasspis från Ilve.

glasveranda i 1800talshuset

Foto: Carina Olander

När huset stod i Småland fanns här en kolossal murstock. Magnus ritade i stället in två smalare murstockar med öppning emellan. Glasverandan är som gjord för långa middagar.

egenritad öppen spis

Foto: Carina Olander

Husets hjärta är den stora öppna spisen som Magnus har ritat och tillverkat.

Vi tar trappan upp till övervåningen som har ett stort badrum, fyra sovrum samt ett allrum/kontor.

– Det var väldigt viktigt för oss att de nybyggda delarna skulle fungera ihop med det gamla huset. Vi har satt in gamla fönster och pardörrar som vi köpt på Blocket och renoverat. Där det saknades fönsterkarmar och fönsterbågar har vi tillverkat nya på snickeriet enligt de gamla förlagorna, säger Magnus.

Det känns roligt att vi kunde rädda huset från rivning och låta det komma till användning igen, som man gjorde förr

Magnus och Anna köpte tomten på Ingarö för många år sedan. Då fanns här bara en liten stuga. Tanken var då att de skulle bygga ett nytt hus på platsen, så fort vatten och avlopp hade dragits in i området och bygglov kunde beviljas.

– Hela vår familj, med barn, två hundar och två katter, trängde ihop sig på 34 kvadratmeter. Från början trodde vi inte att vi skulle bo så länge i huset men det hann gå fyra år innan vi fick ett större boende, säger Anna.

I väntan på bygglovet hann de fundera mycket på vad för slags hus de ville ha.

– Efter en husvandring på Skansen så kände vi att det faktiskt var ett gammalt hus som vi längtade efter och skulle trivas allra bäst i, säger Anna.

pardörrar i hallen

Foto: Carina Olander

Hallen mot entrén ligger i en nybyggd del som bildar en fin helhet med det gamla huset.

vardagsrum i lantlig stil

Foto: Carina Olander

Vardagsrummets soffa framför eldstaden är favoritplatsen mysiga vinterkvällar.

timmerväggar i lantliga sovrummet

Foto: Carina Olander

Dottern Emma önskade sig vitmålade timmerväggar i sitt rum. Samtliga innerdörrar i huset är renoverade original.

Anna och Magnus gjorde helt om och började leta efter ett gammalt timmerhus att montera ner och bygga upp igen på Ingarö, i en uppgraderad version som kunde passa en modern barnfamilj. Och så en dag såg Anna en Blocketannons om huset i Småland.

– Det såg ut att ha bra proportioner så vi ringde ägarna och åkte ner för en visning. Så fort vi såg huset så visste vi att det var rätt för oss, säger Magnus.

Utvändigt såg huset medfaret ut och inne i huset hängde det spindel­väv i vrårna. Lukten i huset förde tankarna till en gammal vind, minns Anna.

– Men känslan i rummen var fantastisk, hela huset andades historia och det fanns en stillhet och frid som man bara känner i ett gammalt hus, säger Anna.

Timmerstommen var i gott skick bortsett från en mindre fuktskada. Men det var inget som avskräckte Anna och Magnus för just där ville de öppna upp väggen för utbyggnaden i två plan, som nu rymmer glasveranda och sovrum. Att Magnus är byggnadssnickare med eget byggföretag har varit ovärderligt för husprojektet. Magnus ritade det nya huset och de fick bygglov.

Han började plocka ner huset i januari 2013. En och en halv månad senare var hela huset nedplockat och märkt stock för stock. Efter det gjorde Magnus i ordning tomten för husets ankomst, sprängde bort lite berg och förberedde för vatten och avlopp. I juni anlände det nedplockade huset till Ingarö i en timmerlastbil samt i åtta fulla containrar. Och dagen före julafton 2013 flyttade familjen in, fastän en hel del ännu var ofärdigt.

– Men det kändes så härligt att få fira jul i det nya huset att jag ville hålla tidsplanen som jag hade lovat Anna, säger Magnus och fortsätter:

– Vi var mellan fem och femton personer här och byggde på huset varje dag. Förutom anställda i mitt eget byggföretag fick jag även hyra in några extra snickare ibland, säger Magnus, som har blivit något av en byggnadsvårdsexpert under projektets gång.

garderober med gamla beslag i sovrummet

Foto: Carina Olander

Föräldrarnas sovrum har en garderobsvägg som Magnus har byggt. Gammaldags skomakarlampor lyser upp i vintermörkret.

renoverade fönster i sovrummet

Foto: Carina Olander

Föräldrarnas sovrum ligger i tillbyggnaden på baksidan. Pardörrarna satt förr i husets entré. De gamla fönstren är renoverade Blocketfynd.

– Jag är intresserad av byggnadsvård och läste på ordentligt om gamla tiders material och metoder. I största möjliga mån har vi återanvänt gammalt byggmaterial. Huset är isolerat med stenull och till snickerierna har vi använt linoljefärg som jag blandade själv till rätt kulör, säger Magnus.

Planen var att bevara så mycket som möjligt av husets ursprungliga planlösning men en del saker behövde ändras för att huset skulle bli mer funktionellt. Förr i tiden placerades murstocken i mitten av huset på denna typ av hus, vilket gjorde att man var tvungen att gå igenom varje rum som låg runt murstocken.

– Jag ritade i stället in två murstockar så att det blev en korridor genom huset med rummen på vardera sidan. Jag gjorde stora öppningar mellan kök, matsal och vardagsrum för att ta vara på dagsljuset och eldstadens värme på bästa sätt, säger Magnus.

Fem tips för att flytta ett gammalt hus:
Läs på om byggnadsvård, den aktuella byggnadsepoken
och husets historia.
Anlita en kunnig byggfirma som har erfarenhet av gamla timmerhus. De bör vara med från nedmontering till färdigt uppmonterat hus.
Spara allt ni hittar i huset. Rensa och slänga kan ni göra senare.
Var beredd på många byggmöten då det ibland kan
vara svårt att exakt få in rätt mått på ritningar.
Förse er med en stor nypa tålamod, en glädje inför projektet,
en öppenhet för överraskningar samt en väl tilltagen budget.

Den stora öppna spisen på nedervåningen har Magnus ritat och tillverkat, likaså det platsbyggda köket.

En rund kakelugn i ett sovrum har fått samma placering som förr, men nu har den byggts på ett varv eftersom innertaket har höjts.

Kakelugnen är bara en av många fina gamla detaljer som fick följa med huset i flytten. Somliga delar är äldre än själva huset. Det gäller till exempel de vackra smidda gångjärnen från 1700-talet.

– Ett stockhus är byggt för att kunna flyttas och förr var det vanligt att man tog med sig huset när man flyttade. Då tog man även med sig allt som kunde återanvändas. Det känns roligt att vi kunde rädda huset från rivning och låta det komma till användning igen, så som man gjorde förr, säger Magnus.

Reportaget var med i Lantliv nr 2 2018