Det gamla skolhuset har fått tillbaka sin 1800-talscharm. Med ursprunglig planlösning och finstämda detaljer har Linda och Mikael skapat ett riktigt drömhem.

D

et är en kall och bister morgon. Marken är frostnupen och glittrar i mötet med solens strålar. Det lyser stämningsfullt från korspostfönstren i den gamla skolan, vars fasad är under renovering.

Det är uppenbart att Linda Breitholtz och Mikael Larsson i Rome­landa utanför Kungälv älskar att förbereda för julen. Det råder julstämning i varje vrå, och huset är smyckat med amaryllis och hyacinter, tallkvistar och granris liksom apelsiner, äpplen och nötter. Julens traditionella färgsättning i rött och grönt blir extra fin i kombination med vackra mässingsljusstakar och tända ljus.

I matsalen, med gedigna paneler och charmigt gammaldags tapeter, är det färdigt för julkalas. Den mörkgröna duken räcker ner till golvet och bordet är omsorgsfullt dukat med bordstabletter, mässings­bestick, mörkgröna servetter och hyacinter i glas – plus en bukett med mörkröda amaryllis som ihop med små fina mässingsljusstakar skapar en sober stämning.

Familjens hus rymmer 160 kvadratmeter boyta och lika mycket vind. Ursprungligen byggdes det 1882 och användes som skola med två stora klassrum med vackra fönster – och med läraren boende i ett rum inrett på vinden. Sedan huset hamnat i Linda och Mikaels händer har det dock förvandlats till ett boningshus med klassisk rumsfördelning, och i dag är det svårt att tro att det har varit någonting annat.

renoverad skola från 1800-talet

Foto: Carina Olander

Entrén väntar på brädfodring, men de råa träväggarna gör sig bra till de gröna snickerierna, dörr och fönster är målade i linoljefärg, grön 2:4, från Wibo Färg. Ljuslyktor, Ikea.

julblommor utanför gamla skolan

Foto: Carina Olander

Farstubron är julpyntad med en gammal kälke köpt på Kärrstegens gård i Ljungskile. Stolen hörde till skolhuset, lykta från Hus till hus i Alingsås. Emaljbaljan är fin att fylla med julrosor och mossa.

lantkök med pärlspont i gamla skolan

Foto: Carina Olander

Köket i sekelskiftesstil har Linda och Mikael ritat själva. Luckornas pärlgröna nyans visade sig vara samma som originalinredningens.

– Vi hade länge letat efter ett sekelskifteshus i Göteborgstrakten men utan att hitta rätt, berättar Linda. Men just som vi höll på att ge upp hoppet och började fundera på att bygga nytt men i gammal stil dök vår skola upp på Hemnet.

– Huset låg i trakten där Mikael vuxit upp, och jag ringde honom direkt för att höra vad han visste. Det visade sig vara den gamla ungdomsgården som han gick till i tonåren.

Mikael blev inte särskilt begeistrad, han hade aldrig tänkt på byggnaden som särskilt gammal och inte heller uppfattat den som ett boningshus. Men redan vid första titten blev både han och Linda förtjusta, trots att huset var slitet efter att de senaste decennierna ha använts som fritidslokal. Därtill hade alla originaldetaljer renoverats bort, men paret såg potential och fick en känsla av att huset skulle kunna återställas till sin forna 1800-talsglans.

Dock skulle det krävas många timmars arbete och en rejäl budget, och efter mycket räknande la de ett bud som kändes rimligt. Dessvärre accepterades inte budet av säljaren, kommunen, som bestämde sig för att behålla och bygga om det till annan verksamhet.

– Men jag ger mig inte så lätt, säger Linda. Jag såg att inget hände med huset, och under drygt sex månader ringde och mejlade jag regel­bundet till kommunen för att höra hur planerna såg ut. Svaret blev alltid att de inväntade offerter från olika byggföretag – ända tills de i januari 2013 plötsligt sa att de kunde tänka sig att sälja.

Läs även: Bullerbykänsla på varsamt renoverade 1700-talsgården

pepparkaksbak i den renoverade gamla skolan

Foto: Carina Olander

Theodor och Viktor gillar att hjälpa till med både bakning och matlagning. På julaftons morgon brukar de hitta julstrumpor hängande vid den pyntade vedspisen.

renoverade gamla skolan som pepparkakshus

Foto: Carina Olander

Vid lucia går julförberedelserna in i ett intensivt skede hos familjen i det gamla skolhuset, som finns att beskåda som pepparkakshus på gottebordet i vardagsrummet.

dukat för fest i matsalen i den gamla skolan

Foto: Carina Olander

Matsalen är redo för fest och bordet prytt med mässing och grönt, den vackra duken når ända ner till golvet. Tapet, Sea Weed, William Morris & Co.

lantkök med pärlspont

Foto: Carina Olander

Det sekelskiftesinspirerade köket är tidstypiskt möblerat. Antikt bord i nyrenässans från Folks Interiör med auktionsköpta stolar i samma stil. Smides-ljusstakar i fönstret, Gysinge.

Nu stod glädjen högt i tak, men den kommunala processen gjorde att det tog månader innan paret kunde skriva på papper. I mitten av april, ett helt år efter annonsen på Hemnet, blev Linda och Mikael ägare till huset.

Det här huset var verkligen värt att vänta på

– Men det här huset var verkligen värt att vänta på, säger Linda. Till slut blev allting rätt.

Efter timmar av skissande och pusslande fick Linda och Mikael fram den rätta planlösningen. De ville att huset skulle andas 1800-tal i plan och stil, samtidigt som det måste matcha en barnfamiljs behov på 2000-talet.

– Vi har hållit oss till en tidsenlig planlösning med rum i fil och sällskapsytor samlade i ena delen av huset och de privata rummen, som sovrum och badrum, i en annan. Dessutom har vi lagt mycket tid på att hitta 1800-talsuttrycket för detaljer som lister, foder, socklar och liknande.

När det var dags att riva ut resterna av den gamla ungdomsgården gjorde de det mesta själva, ända in till timmerväggarna. Därefter startade uppbyggnadsarbetet, vilket har skett med hjälp av Mikaels pappa Rolf som är en erfaren snickare och som har gjort ett jättejobb med renoveringen.

– När vi ritade om planen bestämde vi oss för att flytta trappan till vinden för att få en bättre planlösning både uppe och nere, berättar Linda. När vi rev gipsväggarna på platsen där vi planerat att placera trappan hittade vi märken efter ett gammalt vangstycke. Det visade sig att vi hade ritat in trappan där den hade legat från början.

lantligt sovrum

Foto: Carina Olander

Föräldrarnas sovrum går i vilsamma toner som matchar vinterljuset. Ekskåpet är från slutet av 1800-talet.

gammaldags jul i renoverade 1800-talsskolan

Foto: Carina Olander

Den orientaliska mattans varma röda toner får sällskap av kuddar och plädar till jul. Fåtöljerna Skrindan av Kerstin Hörlin-Holmquist är omklädda auktionsfynd. Byrån köptes på Illums Bolighus på 1940-talet.

gammeldags klädd gran i vardagsrum i renoverade gamla skolan

Foto: Carina Olander

Det krävs en rejäl julgran när man har tre meter i takhöjd. Tidstypiska socklar, foder och lister bidrar till den gammaldags karaktären.

Trappan flyttades alltså tillbaka till sin ursprungliga plats, ett fenomen som skulle upprepas på flera ställen. När en vanlig dörröppning skulle ändras till en stor dubbeldörr gömde sig just en sådan bakom en gipsvägg. Och när de bestämt sig för ljust pärlgröna köksluckor fanns exakt den färgen på väggarna under gipset.

Juldekorationer à la Linda:

Blomning Hyacint, amaryllis och julros i mängder ger fantastisk julkänsla.
Ställ dem i vackra krukor och täck jorden med mossa och knotiga grenar.
Doft Häng apelsiner dekorerade med kryddnejlikor i röda band
i fönstren, en gammal tradition som sprider ljuvliga dofter i hela huset.
Ljus Tänd levande ljus i alla dess former och i mängder av ljusstakar
i olika höjder. Var försiktig med elden bara, släck ljusen när ni lämnar rummet!
Pynt Klä en ljuskrona med grönt ris och röda band och häng den över matbordet.
Grönt Gör ringar av ståltråd, klä in dem med lingonris och häng dem
i vackra band på dörrar och i fönster.

– Det är väldigt roligt att vi lyckades pricka så rätt på så många punkter, konstaterar Linda.

Resultatet av ombyggnaden är ett hus med stora vackra fönster, en exteriör med färgsättning à la 1800-tal och invändigt en plan­lösning där rummen öppnar sig mot varandra.

– Det är härligt att man kan se tvärs igenom huset, och att man till jul kan dansa långdans genom kök, matsal, vardagsrum och hall.

Julen i den gamla skolan har pågått sedan lucia, men först dagen före julafton läggs paketen under granen. Samtidigt hänger Linda och Mikael upp julstrumpor intill vedspisen, vilka sönerna Viktor och Theodor upptäcker det första de gör på julaftons morgon.

– Vi är vansinnigt förtjusta i julen, säger Linda. Efter själva julafton med Kalle Anka, glögg och julbord förlänger vi också julen med hjälp av ett stort pussel som familjen får av tomten och som vi lägger under resten av helgerna. 

Reportaget var med i Lantliv nr 12/2017, prenumerera på Lantliv

Skapa stilen som i det vackra hemmet

Matbord av återvunnen pinje med en iläggsskiva. Perfekt för julens festligheter, Från Mio. Läs mer och köp här.

Matbord långbord carl larsson jul lantlig stil

Grön linneduk från Ellos Home, läs mer och köp här 

duk linne

Ljuskronan från House Doctor går både att ställa på bordet och hänga över det. Läs mer och köp här 

ljusstake ljuskrona house doctir

Ullpläd med rött mönster från Klippan, läs mer och köp här 

klippan-plad-rott
Härlig linnekudde från Himla, läs mer och köp här 
linnekudde-himla