Mormor Irmas trasmattor, loppisfynd och alla släktklenoderna från Norrland. Mycket hos fyrabarnsfamiljen Hammar i Kullavik är gammalt – men fullt av liv och leklust! Titta in och njut av det härliga lantliga hemmet.

N

ioårige Bode lever helst mer uppe i bokens och körsbärsträdets kronor än nere på marken under sommaren. Han kilar nästan lika kvickt upp och ner för stammarna som ekorren i valnötsträdet på andra sidan gräsmattan.

Elin och Patrik Hammar och deras barn har bara bott i sitt hus ett par mil söder om Göteborg i två år men ett mer inbott hem får man leta efter.

– Vi letade länge och hittade till slut ett parhus några hundra meter härifrån, som vi flyttade till. Men vi slutade inte leta. Egentligen var det ju ett gammalt hus vi ville ha men det finns det inte så många i Kullavik, berättar Elin medan hon dukar fram hembakat fröknäcke och björnbärssylt på det stora matsalsbordet.

Våren 2015 kom tillfället. Samtidigt som familjen skulle utökas med tvillingarna Liv och Rut kom trähuset på Bockekullevägen, en av byns äldsta byggnader, ut till försäljning. Patrik och Elin bjöd – och vann.

1800-talshus i lantlig stil

Familjen Hammars hus har ståtat uppe på kullen sedan 1880.

Fyrbarnsfamilj_Kullavik_159_sommar_07

fyrbarnsfamiljens gamla trähus i kullavik

Hela familjen trivs i sitt gamla trähus med dess stora lekvänliga trädgård.

Sedan dess har mycket hänt i huset. Furukänslan är borta. I stället luktar det gott av linoljefärg när man stiger över tröskeln. Färgsättningen går i milda, dova kulörer. Det som inte är målat med linoljefärg har fått ett par lager äggoljetempera.

– Vi har gjort alla ytskikt och öppnat upp mellan köket och vardagsrummet. Kök och badrum är vi också sugna på att ge oss på men de är ganska nygjorda, säger Elin och sneglar på murstocken som troligen rymmer en igensatt bakugn.

Hon har ett stort bakintresse och svänger gärna ihop några nötkakor eller biskvier efter mormors recept. Att lyfta ett par nygräddade surdegslimpor eller en stenugnsbakad pizza, med basilika från trädgården, ur en vedeldad ugn vore inte fel …

Det är Patrik som står för det mesta av snickeri- och renoveringsarbetet på Bockekullevägen. Det är också han som har byggt den måttanpassade TV-soffan.

– Rummet är litet. Samtidigt behövde vi en stor soffa att hälla ut hela familjen i, säger Patrik.

omklädd soffa i gammal stil, smiling table soffbord i vardagsrummet

Soffan har följt Elin genom livet. Den stod en gång i hennes mormors hem men är nu omklädd i Elins och Patriks grova, grå favoritmöbeltyg. Soffbordet, Smiling Table av den danske formgivaren Johannes Andersen, köptes dock till den första gemensamma lägenheten.

Han och Elin såg en soffa på Norrgavel som gav inspiration. Ryggvinkeln kopierades från några ärvda fåtöljer och voilà, så stod soffan där i rummet och såg ut som om den alltid hade gjort det. Eller kanske inte riktigt.

– Nä, det tog en del tid, jag är lite petig. Finishen är viktig, säger Patrik, som har snickrat med sin pappa sedan han var liten och som har en kompis som driver ett finsnickeri. Han har inspirerat mig mycket, och lärt mig massor om maskiner och verktyg.

Nu sitter – och klänger – gärna barnen och deras kompisar i den rymliga och samtidigt nätta soffan, kollar på TV eller spelar sällskapsspel.

Sommartid finns ett annat välutnyttjat sällskapsrum på botten­våningen: glasverandan. Den knyter dessutom ihop huset och träd­gården med ett trädäck utanför verandadörren.

Under kristallkronan är det möblerat med lätta, vita pinnmöbler och genom de munblåsta fönsterglasen bryts trädgårdens blommor och blad i vackra, skeva former.

– Verandan är mitt favoritställe i huset. Den gör mycket för känslan i huset, säger Elin, som alltid ser till att det står en bukett med rosor och jasmin eller andra färska blommor på bordet.

knopplister och platsbyggd förvaring i hallen

I entrén har Patrik fixat praktiska avhängnings-krokar för stora och små. De smidda spikarna är upphittade i huset och iordninggjorda, träkrokarna har suttit i den norrländska släktladan.

glasveranda med kristallkrona och pinnstolar

Sommartid är glasverandan bostadens mest använda rum. Kristallkronan kommer, som så mycket annat i huset, från Elins mormor.

Allra mest för stämningen gör dock de älskade släktklenoder som hon och Patrik har valt att inreda med. Nästan varenda pryl har en historia.

– Vi väljer inte sådant för att vi vill att vårt hus ska se ut som ett hembygdsmuseum, vi väljer saker vi gillar och tycker passar ihop. Det råkar bli ganska mycket gammalt men genom åren har vi också haft en hel del nytt som vi nu har sållat bort, säger Patrik.

Mycket av inredningen kommer från ladugårdsvinden på gården där Elin bodde som barn, i ångermanländska Nordmaling.

– Vi var den åttonde generationen som växte upp där. Alla före oss har samlat grejer på den där vinden. Till exempel min morfars pappa, som var möbelsnickare och hade sitt snickeri på gården, berättar Elin.

Så förrförra sommaren körde hon och Patrik med alla fyra barnen de hundra milen till hennes föräldrahem, hyrde ett släp, fyllde det och körde hem igen.

Med sig fick de bland annat morfars fars verktygsskåp, som blivit väskförvaring i hallen, och vedlåren, som har förvandlats till en pyssel­lår för sjuåriga Grys alla pennor, papper, saxar och glittertuber i ett hörn av köket. Den är så stor att Gry till och med kan krypa upp på den och ligga där och rita fredad för de små tvillingsystrarnas pilliga fingrar.

lantkök med stort matbord och röd bumlinglampa

Det väl tilltagna matbordet är beställt från ett snickeri. Den röda Bumlinglampan är en riktig älskling.

Annars är det fritt fram för familjens minstingar. De äter sina smörgåsar var de vill och klättrar glatt omkring på klenoderna.

– Gamla saker håller. Generationer ungar har hoppat i möblerna före våra, säger Patrik.

Placeringen av arvegodset är en process som fortfarande pågår.

– I och med att vi inte vill köpa nytt hela tiden så måste man få alla möbler att passa in, säger Elin.

Bottenvåningens öppna planlösning bjuder in till samvaro. En trappa upp är det mera slutet. Här ligger sovrummen samlade runt en lite mörk hall, som det finns planer på att göra om. Men i sommar är det trädgården som gäller.

Dels ska det byggas en förrådslänga längst ner på tomten, som komplement till gästhuset. Dels har Elin stora planer för land och rabatter. I fjol grävde hon och Gry ett runt pionland men tanken är att blommorna ska bli ännu fler. Samtidigt ska de utöka det hörn där början till en köksträdgård anlagts. Än så länge växer där mest bärbuskar och någon pallkrage med sockerärter, sallat och spenat.

Särskilt lugnt är det sällan i fyrabarnsfamiljen. Småttingarna Liv och Rut är på väg i full karriär nerför gräsmattan, Gry har fått fart på gungan i de långa repen och Bode är högt uppe i boken. Igen. Så mycket liv, i och runt det gamla huset.

Reportaget var med i Lantliv Sommarhem 2017

Följ med oss till vackra Champagne 26-29 september 2018! Vi bor på slott bland vinfälten och besöker  tre av Champagnes mest spännande vinhus – Bollinger, Ayala och svenska Hatt et Söner.

resa till champagne