När Tore och Ulrika hittade Klerhult gård var mangårdsbyggnaden sliten och 1950-talsrenoverad. I dag har huset återfått sin ursprungliga känsla, samtidigt som det erbjuder ett modernt liv i en levande landsbygd.

T

ore och Ulrika Jansson älskade sitt liv i Göteborgs innerstad. Om de någonsin skulle flytta så var det till London eller en någon annan storstad, tänkte de. Men när Tores pappas föräldragård såldes var pengarna som tillföll Tore märkta med ett krav: de skulle investeras i en fastighet.

Lägligt nog uppenbarade sig Klerhult gård utanför Borås. Ursprungligen hörde även flera soldattorp, ett sågverk, en kvarn och ett vattenkraftverk till gården. Men den där septemberdagen 2001, när Tore och Ulrika undertecknade kontraktet, var de väl så nöjda med den stora mangårdsbyggnaden från 1812, plus 170 hektar åker-, ängs- och skogsmark.

Landskapet är böljande. Mossbeklädda stenmurar löper som historiska stengator mellan fälten och på en av kullarna tornar huset upp sig rakryggat och stolt.

växthus i lantlig stil på 1800-talsgården i Klerhult

Foto: Lina Nydahl

Tack vare en kamin och många sittplatser kan växthuset användas året om.

1800-talsgård i lantlig stil med höga trösklar

Foto: Lina Nydahl

Genomgångsrummen på nedervåningen badar i ljus. De höga trösklarna är bärande och ett vackert och nödvändigt arv från förr.

platsbyggt kök i 1800-talsstil

Foto: Lina Nydahl

Köket är platsbyggt av ett lokalt snickeri. En list med krokar för redskap är både praktiskt och charmigt.

– När vi tog över gården hade den hyrts ut som sommarhus i många år, berättar Ulrika. Till en början tänkte också vi ha den som sommarbostad.

Vid tillträdet var trädgården lummig, grön och härlig medan husets forna glans kändes långt borta. De renoveringar som gjorts under 1950- och 1960-talen följde förstås den tidens ideal, men inte Tores och Ulrikas. Allt var borttaget, eller gömt bakom nyare material. Som fasaden med stående och vackert utskurna plank, de handblåsta spröjsade fönstren, de höga trälisterna, kakelugnarna … allt lyste med sin frånvaro. Och trots att Tore och Ulrika aldrig tidigare vare sig snickrat eller målat gav de sig in i projektet med liv och lust.

– Vi trodde att båda hade tummen mitt i handen men har insett att alla fingrar sitter där de ska, säger Ulrika och skrattar. Under flera år levde och andades vi renovering, och har inte minst lärt oss mycket av tidningen Lantliv som vi har finkammat på inspiration.

Paret bestämde sig tidigt för att försöka ta tillbaka och återskapa husets ursprungliga utseende och återföra en del av det gamla hantverk som gått förlorat. Samtidigt ville de skapa ett modernt hem.

gammal vedspis i lantköket

Foto: Lina Nydahl

Den gamla vedspisen som fanns i huset har kompletterats med en modern spishäll.

pinnstolar Lilla Åland i lantköket

Foto: Lina Nydahl

Familjen fick köksbordet på köpet av snickerifirman och kompletterade med de klassiska pinnstolarna Lilla Åland.

– Alla rum var genomgångsrum, förklarar Tore. Det var dörrar överallt och omöjligt att möblera, därför gjorde vi en rockad.

Lösningen blev att badrum och matplats bytte plats, varpå köket fick en stor och central plats i söderläge. Dessutom sänktes hela golvet på nedre plan för att det skulle få samma takhöjd som andra våningen.

– När vi sänkte golvet blev vi tvungna att byta ut trappan, berättar Tore. Helst hade vi velat ta bort trösklarna också, men de visade sig vara bärande och fick vara kvar.

På ovanvåningen ligger i dag alla sovrum och sällskapsrum. Under gamla plastmattor på övre plan gömde sig dessutom en mindre skatt: tjocka, breda golvtiljor traditionsenligt lagda med stor, krökt spik. Plankorna var visserligen ojämna och sneda, men oändligt vackra, slitstarka och sköna att gå på. I ett rum var skiljehöjden hela 18 centimeter. Nu är golven uppriktade, slipade, lutade och vit-såpade och förhoppningen är att så småningom hitta plank för att kunna lägga ett liknande golv på bottenplanet.

Ljuset strömmar in genom de stora fönstren och landar mjukt i alla de textilier som finns i varje rum. Den ljusa basen och strama grundformen kontrasteras med färgglada accessoarer och mjuka detaljer. Det gör att det aldrig känns mesigt utan bara lekfullt.

synliga takbjälkar i lantliga vardagsrummet

Foto: Lina Nydahl

Sällskapsrummet på ovanvåningen har höga fönster och vackra bjälkar. De kom i dagen när familjen tog bort ett innertak för att få större rymd.

heltäckande tygvåd på väggen

Foto: Lina Nydahl

Sovrummen ligger på övre plan. Hallen är mjukt ombonad med en heltäckande tygvåd på en vägg.

rustikt utebord med betongskiva

Foto: Lina Nydahl

Sköna sittplatser ramar in mangårdsbyggnaden. Bordet är Tores verk, med egenhändigt svetsat underrede och gjuten betongskiva. Stolar, Ikea.

– När alla beslut ska tas infinner sig alltid ett stressläge, avslöjar Tore. Då sätter vi oss ner och arbetar fram ett kollage, eller ett moodboard, för att få en uppfattning om helheten.

– Från början drogs jag åt mörkt engelskt och Ulrika mot det ljusa nordiska, men jag ändrade mig ganska snabbt. Det här är ett nordiskt hus och det ska vara ljust. Däremot undviker vi gärna helt vitt.

Samspelet mellan Tore och Ulrika fungerar bra. Medan Tore ser strukturer och de stora dragen har Ulrika blick för hur det lilla kan lyfta det stora. Men när saker och ting ska upp på väggarna råder en tuff kamp om vems bidrag som ska få den äran.

– Ibland kuppar den ena när den andra inte är närvarande, säger Ulrika och ler.

I takt med att arbetstimmarna blev fler växte också kärleken till huset, och 2007 blev det som var tänkt som fritidsställe ett permanentboende. Då var sonen Arvid ett år och det mesta var gjort invändigt. Utvändigt var arbetet bara påbörjat.

– Dammen började vi gräva ut redan efter något år och den krävde nära tusen grävtimmar. Det var ett slit, men nu finns det en fin vattenspegel där, berättar Tore.

köksträdgård med pallkragar

Foto: Lina Nydahl

Köksträdgården var det första som fick ta form på tomten. Ulrikas trädgårdsintresse växer i takt med plantorna.

stor kaninbur med hus

Foto: Lina Nydahl

Bakom växthuset bor kaninerna Billy och Sune i sin stora inhängnad med tillhörande hus.

– Sedan gjorde vi en pool och var tvungna att både höja och plana ut tomten för att det skulle bli bra, fortsätter Ulrika. Trädgården misshandlades något kopiöst under den perioden.

När trädgården så småningom skulle återställas var målet att forma olika rum. Först anlades en köksträdgård alldeles utanför köket, därefter ett växthus.

– Vi ville ha ett extra uterum att använda året om. Då vi trodde att huset skulle förstöras om vi byggde ihop alltihop så fick det bli ett fristående växthus med kamin som kan värma oss vintertid, säger Ulrika.

Inne i växthuset syns redan basilikaplantor, tomater, vindruvor och fikon. Än finns inget att skörda, men snart. Intresset för odling har vuxit fram hos Ulrika under åren som gått, och det är hon som har huvudansvaret för trädgårdsplaneringen.

Ulrikas och Tores tips för ett harmoniskt hem:

Bo in er innan ni börjar renovera.

En viss skevhet ger atmosfär. Anpassa stilen efter huset, men bryt ibland av med sådant som inte riktigt hör hemma där.

Det går alltid att ångra sig, så prova och gör om ifall det behövs.

Naturmaterial som trä, sten, fårskinn, linne samt doften av såpade golv skapar ett tidlöst lugn.

Tänk på att hemmet är en bostad och inte en utställningslokal. Ett hem måste tåla och ge utrymme åt både vuxna och barn.

Från gårdsplanen hörs barnröster. Sedan inflyttningen har familjen utökats med dottern Mathilda och sonen Elmer, plus en katt och två kaniner.

– Vi lever med naturen på ett helt annat sätt här än vad vi gjorde tidigare, konstaterar Ulrika. På helgerna är vi ute mest hela tiden, i stan gick vi ut bara om vi hade ärenden.

På promenadavstånd från Klerhult ligger en sommarby med 150 stugor. Där finns både pub och bybastu, och till midsommar ställer man till med fest.

– Trots att vi lever och bor mitt i skogen så är vi inte isolerade, säger Tore. Visst är det något visst med storstaden, men att sitta i bastun vid sjön ett stenkast bort och småljuga med granngubbarna en fredagkväll är faktiskt bättre.

Följ med oss på en mat- och vinresa till underbara Piemonte

 Följ oss gärna på Instagram för mer inspiration