Moa och Nils hade gått förbi den stora tornhuset i Åhus många gånger men kunde inte drömma om att den skulle bli deras. I dag bor de i det nyrenoverade trähuset, har förenat gammalt med nytt och har just gett tornrummet ett inre liv.

E

n doft av salt och tall ligger över Åhus och kvarteret där Moa Lundström bor med sin familj. Här i nordöstra Skåne gör sig havet ständigt påmint, och även om Åhus gärna kallas sommarstad är vinterhalvåret minst lika härligt.

Underbart är också det gigantiska träslott där Moa, sambon Nils Palmlund och dottern Juni bor, och som de först tittade på mest på skoj.

– Vi hade gått förbi här många gånger och funderat över vad som fanns i tornet. När huset sedan dök upp på Hemnet skickade jag ett SMS till Nils, lite som ett skämt, och frågade om vi skulle köpa.

Egentligen var det inte läge, de bodde bra i ett nybyggt hus, och dessutom var träslottet egentligen ett övermäktigt projekt. Men när de ändå gick på visning upptäckte de en dröm som skulle kunna gå i uppfyllelse, och ett tillfälle som de inte kunde missa.

– Husets exteriör var fantastisk och invändigt hade det en bra energi, konstaterar Moa. Och så fanns här så mycket vackra detaljer, som kakelugnar, trägolv och vackra fönster som släpper in ljuset så fint.

tornhus från sekelskiftet renoverat i gammal stil

Foto: Hobert och Krupa

Bakom träslottets praktfulla fasad döljer sig ett personligt hem där kakelugnar och fina gamla byggnadsdetaljer skapar stämning.

Moa Lundström bor i tornhuset

Foto: Hobert och Krupa

Moa Lundström

tavelvägg i sekelskifteshuset

Foto: Hobert och Krupa

Utställningsaffischerna i hallen minner om de tidigare ägarna som drev konstgalleri. Stumpastake från Percys i Åhus.

Kort och gott slog de till. Detta var på våren 2016, och dottern Juni var bara några månader gammal. Och självklart visade det sig att den 240 kvadratmeter stora trävillan, färdigställd 1912 och försedd med ett pampigt torn, behövde renoveras.

Det första som krävdes var att sopa bort rester av tidigare renoveringar, och tillsammans rev Moa och Nils ut heltäckningsmattor, plockade ner trasiga tapeter och fula byggskivor och knackade loss 1970-talsklinker i kök och hall. Dessutom kasserade de ett dystert trappräcke. Sedan var det dags att bygga upp allt igen, med ny el och nya köksbänkar, liksom golvslipning och målning av snickerier och väggar.

– För att göra det enkelt målade vi vitt överallt utom i sovrummet och i Junis rum, där vi valde grått som grundfärg. Efter bara sju veckor kunde vi flytta in.

Trots den snabba renoveringen har huset kvar sin karaktär, och Moa och Nils har varit noga med att bevara så mycket som möjligt. Därför finns alla originalgolv kvar, liksom kakelugnarna varav det just nu går att elda i en. Självklart har de vackra fönstren bevarats, och i övrigt har Moa och Nils specialbeställt lister och andra detaljer som ska harmoniera med huset. Inte minst har trappan fått ett nytt vackert räcke som nu dominerar hallen.

I tornet finns vardagsrummet med en fåtölj klädd i Josef Frank-tyg

Foto: Hobert och Krupa

I matsalens glasförsedda torndel finns en ljus hörna, som gjord för bokläsning. Fåtöljen är omklädd med Josef Frank-tyget Butterfly, Svenskt Tenn. Matta från Himla.

renoverat lantkök i gammal stil

Foto: Hobert och Krupa

Köksskåpen från Ikea går i sobert grått som matchar bänkskivorna och stänkskydden av marmor från Marmor och Granit i Åstorp. Köksmaskin, Kitchen Aid, bricka från Svenskt Tenn, brödrost, Dualit.

lantlig dukning med linneservetter

Foto: Hobert och Krupa

Moa dukar gärna vackert med linne i grå toner.

– Och vi har inte ändrat planlösningen nämnvärt, berättar Moa. För att vara ett så pass gammalt hus har det en väldigt tydlig och bra plan, med väldigt få genomgångsrum.

Under renoveringen var Moa och Nils noga med att bevara husets grundarkitektur, det ska synas att det är en byggnad från förra sekelskiftet. Samtidigt vill de inte bo i ett museum.

– Lika viktigt som det var att bevara det gamla, lika viktigt var det att få in det nya, förklarar Moa. Det får inte bli gammalt på gammalt – vi är trots allt unga! Därför hade vi ordet ursprung i fokus under själva renoveringen, men modern design när det gäller inredning.

– Det blev viktigt att det ska kännas nytt och fräscht, dessutom älskar jag att ha en ljus grund och sedan inreda med pastellfärger i kuddar, textilier och annan inredning.

I materialväg har Moa, som är huvudansvarig för inredningen, använt linnetyger, naturmaterial, mässing och ljusa träslag. Den moderna designen, från såväl Bolia och Ikea som favoritmärket Ox Denmarq, kompletteras av klassiker, som en fåtölj omklädd i Svenskt Tenn-tyget Butterfly. Dessutom tycker Moa om att ha fräscha krukväxter och snittblommor hemma, och har en förkärlek för kaktus, eukalyptus, hortensia, liljor och tulpaner.

ton i ton i grått i sovrummet med loppisfynd

Foto: Hobert och Krupa

I sovrummet mixas gammalt och nytt. Skrivbordslampa, Ikea, och boxar från Hay. Det ommålade skåpet är ett loppisfynd.

renoverat tornhus från sekelskiftet

Foto: Hobert och Krupa

Det vackra fönstret i vardagsrummet släpper in ljus över den pastellgröna soffan från Sweef. Bord från Royal Design, matta från Rugvista.

barnrum i lantlig stil med pastellfärger

Foto: Hobert och Krupa

I Junis rum hänger stringhyllor där Moa ofta arrangerar om prydnadssaker och gosedjur.

Som husets sjunde familj har Moa och Nils hittat spår från tidigare invånare, en bunt biljetter här och ett gammalt kvitto på en skinnjacka där, och båda tycker det är spännande med alla som bott i fastigheten. De förra ägarna drev galleri och hade lämnat fina utställningsaffischer som har ramats in och nu hänger på väggarna, blandade med äkta konst av i huvudsak Ulli Ringström som är Nils moster.

Inredning à la Moa:
Slopa gardiner om fönstren är vackra.
Inred med gröna växter, snittblommor, kvistar och ris.
Skapa blickfång på väggarna, som en vacker tavelvägg eller en samling speglar i grupp.
Inred ton i ton – i mängder! Ett exempel: en vit soffa med tio kuddar i olika vita nyanser.
Klä om gamla möbler i tyger som passar hemmet.
Tänk bort vanliga möbler som soffa, bord och stolar. Satsa på alternativ som dagbäddar, sittpuffar och små avställningsbord.
Flytta runt och möblera om. Det ger ett levande hem och oväntade upptäckter.

Personligen älskar Moa att tillbringa tid i sitt hem och hon låter sig gärna inspireras av andra som håller på med inredning, inte sällan från Instagramkontot @eklundstockholmnewyork. Dessutom uppskattar hon ordning, familjen städar en gång i veckan och rensar bort allt som inte har en självklar plats.

– Jag tycker det syns när folk gillar sina möbler och sin inredning. Man hänger i sitt hem väldigt mycket och det är härligt om det man sitter i eller tittar på är sådant man verkligen uppskattar.

I dag är Moas och Nils hem i det närmaste färdigt, så långt det går att få ett hem fullständigt klart. Senast renoverades fasaden och taket, dessutom fick tornets övre våning ett invändigt liv.

– Det vi gick och gissade på var … ingenting. Det var tomt. Men nu har tornet en mysig sitthörna med platsbyggd bänk, blågrå väggar och massor av linnekuddar. Där kan vi sitta och känna doften av havet. Den skulle jag inte byta bort mot något i världen.

sprojsade fönster i sovrummet

Foto: Hobert och Krupa

Rofylld stämning i sov­rummet. Brickbord, Ikea, kruka från Flower Living i Åhus.

gamla eldstäder i renoverade sekelskiteshuset

Foto: Hobert och Krupa

Husets är fullt av vackra fungerande gamla eldstäder av skilda slag.

Reportaget var med i Lantliv nr 1/2018, prenumerera på Lantliv

NUVARANDE De renoverade det gamla tornhuset till ett drömhem
NÄSTA Focaccia med pumpa och mozzarella