De flyttade in i en liten omodern sommarstuga utan badrum på Resarö i Stockholms skärgård. Nu, tio år senare, har Anna och Sven förvandlat den till en vacker skärgårdsvilla med hjälp av gamla material och metoder.

Prenumera på Lantliv!

Resarö är en idyll och kanske särskilt så här i början av sommaren. Träden blommar, åkrarna gror, måsarna skriar och havet doftar. Ön ligger i Vaxholms kommun, strax innan vägen leder in till huvudön, och området var länge nästan enbart bebyggt med små sommarhus. Men närheten till Stockholm har gjort att allt fler har hittat hit, liksom till andra öar i innerskärgården.

– Här har vi det bästa av två världar, säger Anna Skarlöv, som bor i ett mysigt trähus på ön. Jobb i stan och fritid på landet.

Hit flyttade hon och maken Sven 2005 innan äldste sonen Karl föddes.

– Vi hade letat i drygt ett år innan vi köpte huset, säger hon. Vi bodde i en funkislägenhet i Hammarbyhöjden i Stockholm och gjorde långa utflykter på helgerna för att se var vi ville bo. Till slut hade vi ringat in Resarö och det kändes som en dröm att komma hit.

Det var vattnet som lockade, skärgårdskänslan. Att det fanns gamla, fina hus här, och en genuin känsla drog Anna, som har ett stort intresse för byggnadsvård.

– Här är det glest mellan gatlyktor och trottoarer, men det stör inte mig att bo lite avsides – tvärtom, säger hon.

Vaxholmshus_031_Sommar portratt hus 1_lowres

Anna och Sven var inga noviser på renovering när de satte i gång den process som skulle förvandla ett 70 kvadratmeter litet fritidshus till en runt 185 kvadratmeter stor skärgårdsvilla. I åtta år hade de lagt nästan all ledig tid på att rusta upp en gammal släktgård i Härjedalen. Precis som då ville de använda miljövänliga material med äldre kvalitet även i huset på Resarö. De valde linoljefärg till väggarna och isolerade med termoträ och linfiber.

Tegelpannorna är gamla och begagnade, liksom fönstren på glasverandan.

Vaxholmshus_031_Sommar portratt 2_lowres

Med ett permanenthus i en skärgårdsidyll som den här behöver familjen knappast känna att de ska göra något annat än att bara skrota hemma på semestern.

– Med tiden har vi lärt känna mycket folk här på Resarö och vi träffas, barnen hoppar studsmatta, cyklar och åker sparkcykel, säger Anna.

Närheten till havet känns också fortfarande som en lyx som inte blir mindre med åren.

– Vattnet ligger så nära att vi bara kan ta badrock och stövlar och gå ner och bada från bryggan, säger Anna. Vi har en liten skruttbåt också och med den fiskar vi, åker runt ön eller fikar i någon vik. Vi trivs så bra.

Vaxholmshus_031_Sommar hall nere_lowres

– Jag är intresserad av hur man levde förr, framför allt kring förra sekelskiftet, säger Anna. Man levde närmare naturen och hade generellt färre men väl utvalda ägodelar som skulle hålla över tid. Sedan vårdade, lagade och slet man ut dem innan de byttes ut.

Vid byggen och renoveringar var man noga med att använda material som skulle hålla – och arbetet fick ta tid.

– Så har vi också försökt att leva, säger Anna. Väljer man att till exempel måla med linoljefärg får man räkna med två dygns torktid. Å andra sidan får man en färg som slits vackert och som man kan måla över utan att den gamla färgen behöver skrapas bort.

Vaxholmshus_031_Sommar kok 1_lowres

– Ett halvår gick det inte att bo i huset alls och då flyttade vi in i ett arbetsrum hos mina svärföräldrar i Nacka, säger Anna, som då var mammaledig med Karl. Det gick också bra och det säger en del om både oss och Svens föräldrar.

Vaxholmshus_031_Sommar kok 2_lowres

– Att flytta hit kändes som ett äventyr, säger Anna. Vi hade ju inget badrum så vi fick använda en utomhusdusch bakom gästhuset sommartid. När det blev kallt på hösten duschade vi på jobbet eller gymmet.

Ovanvåningen nåddes enbart med en trappstege och förresten var det så lågt i tak där uppe att det inte gick att stå upprätt. Så Anna och Sven var mest på bottenplanet den första tiden. De målade väggarna vita för att få det trivsamt medan de satte i gång med den stora renoveringen.

Vaxholmshus_031_Sommar kok 4_lowres

Möbler och saker präglas också av kärleken till det gamla. Favoritplatsen är köket och här sticker ett charmigt, gult skåp ut.

– Det använde personalen på Järva byggnadsvård för att förvara färg och som jag fick tjata för att få köpa det, säger Anna och ler. Nu har vi glas och porslin i det och det är lite grovt och nött, men jag tycker verkligen om det.

Vaxholmshus_031_Sommar kok 6_lowres

Vaxholmshus_031_Sommar glasv 1_lowres

Ambitionen var att behålla så mycket som möjligt av de befintliga materialen i huset på Resarö, men det visade sig inte vara möjligt.

– Egentligen är bara murstocken och källaren kvar från det gamla huset, säger Anna.

Men därmed inte sagt att hon och Sven skapat ett helt nytt hus. Mycket av det material de använt när de byggt ut är begagnat och de har använt gamla byggtekniker.

Vaxholmshus_031_Sommar sovrum 1_lowres

– Vi har lagt mycket krut på att det ska kännas som ett ursprungligt skärgårdshus, säger Anna.

Resultatet har blivit ett vackert trähus med snickarglädje som utstrålar sekelskifte snarare än det 1930-tal som präglade den sommarstuga som tidigare stod på tomten.

Vaxholmshus_031_Sommar vard 5_lowres

Vaxholmshus_031_Sommar portratt hus 7_lowres

Huset ligger högt och fint på tomten, som är full av vackra gamla äppelträd av olika sorter. Havet ligger bara 200 meter bort och mataffärer och annan service inte ens två kilometer ifrån huset.

LÄS OM FLER SOM RENOVERAT UPP GAMLA HUS: