När Hege och Bjørn Johan byggde stuga i norska Hemsedal var det viktigt att huset smälte in i fjällmiljön. Med höga krav och egna ritningar har paret skapat en hytte med stora fönster, naturnära material och rum för sinnesro.

T

usen meter över havet ligger den gråfärgade stugan som inbäddad i fjäll, skog och sjömark. Här, vid foten av Skogshornsfjället i norska Hemsedal, har Hege Barnholt och Bjørn Johan Stenersen skapat sin speciella plats på jorden.

– Jag tillbringade min barndoms alla ledigheter i Hemsedal och älskar den här platsen, berättar Hege. Men när min bror fått barn bestämde vi att han skulle ta över mina föräldrars stuga, och jag och Bjørn Johan började leta efter en tomt där vi kunde bygga eget.

– Problemet var att det inte är helt lätt att hitta tomter just där vi vill vara, lite avskilt men ändå nära både slalombackar och min bror och hans två barn, som betyder väldigt mycket för mig.

vardagsrum med stort fönsterparti i fjällstugan

Foto: Bjørn Johan Stenerse

Med ett tak som går upp i nock och en sparsam möblering kommer storstugan och dess magnifika utsikt till sin rätt. Soffan från Hay är klädd i ylletyg från Gudbrandsdalens Uldvarefabrik.

de ritade sin egen fjällstuga

Foto: Bjørn Johan Stenerse

Hege och Bjørn Johan i sin svävande trappa. Vangstycket är inbyggt i väggen.

inspirerande fjällstuga i norska fjällen

Foto: Bjørn Johan Stenerse

Stora fönsterpartier ut mot vidderna var den viktigaste detaljen när Hege och Bjørn Johan skulle rita sin drömstuga i norska Hemsedal.

Hege och Bjørn Johan, som har sitt permanentboende strax utanför Oslo, la in en bevakning på Hemnet. Och mot alla odds dök drömtomten upp: tusen enskilda kvadratmeter på en gammal fäbodvall, men bara några skidlängder från familj och faciliteter. Det var inte mycket att tveka på. Värre blev det att välja hustyp – det fanns inget som stämde överens med deras smak och vision.

– Traditionella norska hytter är väldigt mysiga men har i regel ganska små fönster. Vi såg snarare framför oss ett hus med utblick över vidderna och fjället, och när vi inte hittade något som passade bestämde vi oss för att rita själva.

Inspiration saknades inte, både Hege och Bjørn Johan älskar naturen och var överens om att huset måste smälta in i miljön. Som frilansande stylist respektive grafisk formgivare och fotograf har båda dessutom blick för detaljerna, och var snart i färd med att rita ett hus med både smarta och vackra lösningar.

– Framför allt var vi ute efter en miljö som kunde ge oss andrum, därför har vi satsat på högt i tak och naturliga material som sten, trä, läder och äkta hantverk.

eldstad i norska vackra fjällstugan

Foto: Bjørn Johan Stenerse

Storstugan domineras av en putsad vägg med infälld braskamin från danska Rais. Osynliga nischer rymmer både ved och böcker. Soffbordet, Solid, kommer från Normann Copenhagen.

matplats med rustikt bord i naturmaterial

Foto: Bjørn Johan Stenerse

Matbordet har Heges pappa byggt av en gigantisk furustock efter Heges ritning. Stolar, Eames Plastic side chair DSW, från Vitra. Kala grenar gör sig bra i keramik från Guri Sandvik.

enkelt kök med träpanel

Foto: Bjørn Johan Stenerse

Brädpanelens olika dimensioner ger väggen ett levande uttryck. De platsbyggda skåpen är målade i färgen Labrador från Jotun. Lampor, Artemides.

– När det kom till färgval inspirerades vi även där av fjällnaturen, därför går det mesta i grått, trärent och jord. Jag är övertygad om att naturen är viktig för människans mentala hälsa.

Med hjälp av en lokal byggmästare uppfördes huset i lösvirke av fura och stod klart 2014. Och trots att de av praktiska skäl sparade på ytan, och nöjde sig med 100 kvadratmeter, rymmer huset två sovrum, kök och storstuga samt två badrum och ett loft.

Samtidigt erbjuder stugan en enastående rymd, vilket främst har med fönstren att göra. Genom gigantiska glaspartier kan ljuset spela in i minsta vrå, samtidigt som naturen utanför närmast integreras med rummen. Dessutom bidrar takhöjden, över storstuga och kök är det öppet i nock vilket ger det eftersträvade pusterummet.

Allt i huset är noga genomtänkt och ska ha en funktion

Därtill kommer ett antal fiffiga idéer som gör att huset ser större ut än vad det är. Ett exempel är den svävande trappan med stegn fästa vid ett vangstycke inbyggt i väggen och där räcket är ersatt av runda träskivor jämnt utplacerade över väggen. Eller loftet, där totalt sex personer kan sova i varsin privat platsbyggd alkov. För att inte tala om det finsnickrade köket, byggt på plats i direkt anslutning till storstugan, och där avsaknaden av överskåp ger en luftig känsla.

smarta skjutdörrar som tar liten plats

Foto: Bjørn Johan Stenerse

I hallen hängs ytterkläderna i den stora garderoben som döljs bakom en vacker skjutdörr.

fin inspiration till sovrum i fjällstugan

Foto: Bjørn Johan Stenerse

Loftet har flera platsbyggda sovalkover där gäster kan övernatta. Vägglampor från Artemides.

sovrum med träpanel

Foto: Bjørn Johan Stenerse

I parets sovrum är panelen stående. Sängen är bäddad med linne och textilier i ekologisk merinoull från Teixidors.

Överlag ger stugan ett rent och avskalat intryck, och materialen får tala för sig själva. Innerväggarna är till exempel klädda med gråbetsad furupanel i olika dimensioner, dessutom omväxlande stående och liggande, vilket ger livfullhet. Till det har Hege och Bjørn Johan satsat på egendesignade skjutdörrar som hänger på hjul i väggfasta skenor där de smyger fint utmed väggen.

– Allt i huset är noga genomtänkt och ska ha en funktion, förklarar Hege. Ingenting får ta fokus från utsikten över fjället och Storevatnet som ligger just här framför.

Möjligen pockar den fantastiska murväggen i storstugan på uppmärksamhet, där den med infälld braskamin bjuder på både skönhet och värme. Där syns också parets sinne för yteffektivitet, i väggens vardera ände finns nischer som rymmer förvaring av böcker och ved.

– Spisen gör väldigt mycket för rummet. Var vi än sitter så lyser det alldeles fantastiskt från brasan.

Tips för naturnära fjällstugebygge
Välj en stuga som smälter in i terrängen, placera den med tanke på utsikt och ljusförhållanden.
Använd material med lång hållbarhet, både i stil
och kvalitet.
Välj färger som ger ett lugnt uttryck. Naturtoner är lätta att leva med länge.
Satsa på praktisk förvaring, inte minst i hallen som
ska rymma snöblöta ytterkläder, kängor och pjäxor.
Bygg lagom stort. Då elimineras höga
uppvärmningskostnader och stora städprojekt.

När det var dags att inreda huset var det aldrig tal om småpryttlar eller onödigheter. Med säker stilkänsla har paret satsat på   skandinavisk design, noga utvald och placerad för att fungera för både vila och socialt umgänge. För trots den närmast sakrala känslan är interiören inbjudande, varm och välkomnande. Inte minst samlar de gärna både släkt och vänner kring det nära tre meter långa matbord som Heges pappa sågade fram virke till ur en enorm timmerstock.

– Sedan byggde han bordet utifrån mina ritningar, av bara fyra enheter vilket ser väldigt modernt ut. Bordet betyder väldigt mycket för mig. Det är precis så som vi vill att vårt andra hem ska vara; personligt, naturnära och enkelt.

utsikt över fjällen

Foto: Bjørn Johan Stenerse

Vid foten av Skogshornsfjället ligger Heges och Bjørn Johans eget vinterparadis.

NUVARANDE De ritade fjällstugan i Norge själva – inredningen är så fin!
NÄSTA Så bakar du vår goda Citron- och marängpaj