Det började med en dröm 
om ett sommarhus på landet. I dag lever familjen 
Wennerström i sitt lantliga drömhem i Halland på sekelskiftesgården där de skapat Solhaga Stenugnsbageri.

För drygt tio år sedan  levde Sara och Ante Wennerström och deras barn Max och Myra cityliv i en modernt inredd lägenhet mitt i Göteborg. Båda Sara och Ante hade krävande reklamjobb som inte lämnade mycket utrymme för fritid.

BS_Solhaga-2-980x600

 

 

 

 

 

 

 

 

 

För att få helgpauser från stadens stress bestämde de sig för att köpa ett sommarhus på landet. En ruggig senvinterdag körde de 11 mil söderut för att gå på visningen av det nedgångna sekelskifteshuset Solhaga i den lilla byn Slöinge.
– Vi såg husets själ och obeskrivliga potential. Det stora renoveringsbehovet skrämde oss inte, vi hade funnit vårt drömhus. Planen var att huset skulle vara en sommarbostad som vi skulle renovera i lagom takt när vi var lediga, säger Sara.

BS_Solhaga-3-980x600

 

När köpet var klart började de dra bort plastmattor under vilka det låg vackra plank- och parkettgolv som slipades och oljades. De gick på jakt efter gömda pärlspontväggar och sakta började den ursprungliga känslan att återfinna sig i huset.
– Vi längtade till helgerna så att vi kunde fortsätta med renoveringen. Huset hade tagit oss med storm. Vi började längta efter att få flytta ner till Solhaga permanent.

I uthuset fanns en gammal stenugn som gick lätt att renovera. Den väckte Saras idé om ett bageri och i samma veva startade hon sin blogg, Sara bakar, som snabbt fick många följare. När hon sedan gick en hantverksbagarkurs för den kände bagar- och konditormästaren Jan Hedh, började planerna på ett bageri ta form på allvar.
– Jag såg framför mig hur vi skulle kunna förvandla uthuset till en plats för upplevelser och fantastiska smaker. Så jag gjorde en 
affärsplan och kollade upp finansiering, sedan bestämde vi oss för att sälja lägenheten i Göteborg och leva lantliv på heltid, säger Sara.

BS_Solhaga-1-980x600

Från idé till en fullt blommande bageriverksamhet tog det bara ett år. Därefter fortsatte arbetet med renoveringen av själva huset. I dag, efter fem år, är husprojektet snart i mål. Sara och Ante har återskapat en härlig sekelskifteskänsla på Solhaga. Tidsenliga fönster och dörrar med handblåst glas har köpts in från byggnadsvårdsbutiker eller nytillverkats av skickliga hantverkare för att ersätta 1950-talsfönstren.

BS_Solhaga-4-980x600

 

Den charmiga verandan byggdes upp igen utifrån gamla fotografier, och huset målades med linoljefärg i klassiska kulörer.
– Vi har använt oss av duktiga snickare som har skapat konstverk av enkla material. Egentligen har det varit en relativt billig renovering. Vi la pengar på bra hantverkare medan inredningen till största delen består av second hand-fynd, säger Sara.
Hemmet är en dynamisk komposition av äldre föremål, alla med en egen historia. Trots detta känns det inte brokigt och oharmoniskt – Sara och Ante har lyckats skapa en spännande enhet genom hela huset.
– Allt i vårt hem har en historia och mycket själ. Till stor del finns fortfarande känslan av sommarhus kvar, i den bemärkelsen att i våra köksskåp finns inte en enda hel serie, och våra möbler är en blandning av olika auktions- och loppisfynd. För oss är udda mer intressant, förklarar Sara.

Sara & Ante bästa inredningstips:
1. Våga. Det är först när man tar det ett steg längre som det verkligen händer något. Var modig i färgval, tapeter och material. Fegar man ur och väljer alltför neutrala färger kan det till slut bli lite tråkigt.
2. Rum är viktiga. Avgränsade rum ger en annan upplevelse än öppna planlösningar. Låt varje rum ha sin stämning och karaktär så att inte alla rum blir lika. Gör ett pussel av rum.
3. Välj en stil som passar in i huset. Antingen en grundstil som smälter in naturligt eller som bryter av helt och hållet på ett medvetet sätt. Mellanting blir sällan bra.
4. Flytta om saker. Ofta fastnar man i sitt eget tankesätt. Det behöver inte vara märkvärdigt: det kan räcka med att man flyttar runt föremål eller möbler för att man ska skapa en helt ny känsla.
5. Ha inte bråttom. Även om det kan kännas kul att röja runt och inreda allt på en gång kan det vara en bra idé att låta idéer och beslut mogna fram. Särskilt när det gäller åtgärder som är svåra att ångra, som att måla gamla trägolv.

ANDRA HAR ÄVEN LÄST DET HÄR: