Vem kan tro att det här Smålandshuset sov en djup törnrossömn under lager av masonit för några år sedan? Titta in i Petras vackra tornhus som blir extra ombonat både inne och ute med de många växterna. Läs hela reportaget efter bilderna!

Läs också:  Emma rustade upp en gammal skola i Småland

 

Foto Anne-Charlotte Andersson Text Helena Köhl
Petra älskar att pyssla och fixa i hemmet och ute på gården, vid sidan av jobbet som butiksbiträde. I familjen finns även maken Anders, grävmaskinist, Petras tvillingar Lovisa och Victor, samt parets gemensamma dotter Isabelle. Och i maj 2016 är en ny familjemedlem beräknad att komma till världen.
Foto Anne-Charlotte Andersson Text Helena Köhl
Petra och Anders har återställt huset till sin forna charm, som till stor del gömdes under masonitskivor under 1960-talet.
Foto Anne-Charlotte Andersson Text Helena Köhl
Vackra pardörrar pryder den återskapade glasverandan som spikades igen under 1960-talet.
Foto Anne-Charlotte Andersson Text Helena Köhl
– Det har varit viktigt för oss att försöka återskapa den ursprungliga känslan i huset, men samtidigt anpassa det till nutidens teknik och bekvämligheter, säger Petra.
Foto Anne-Charlotte Andersson Text Helena Köhl
En del väggar har rivits för att skapa en öppen och modern planlösning. Kök, matsal, vardagsrum, hall och veranda går nu i varandra.
Foto Anne-Charlotte Andersson Text Helena Köhl
Timjan och andra örter blir en prydnad i en fin kruka.
Foto Anne-Charlotte Andersson Text Helena Köhl
Samtliga väggar på nedervåningen är vitmålade, några släta och några i pärlspont.
Foto Anne-Charlotte Andersson Text Helena Köhl
Svarta vitvaror ger en modern touch åt det vita lantköket.
Foto Anne-Charlotte Andersson Text Helena Köhl
En uppstammad lavendel i en sockerlåda är bara ett av Petras alla fina växter.
Foto Anne-Charlotte Andersson Text Helena Köhl
I fårskinnsstolen brukar Petra sitta och titta ut över ängarna.
Foto Anne-Charlotte Andersson Text Helena Köhl
Fönstret över kommoden ger ett härligt ljusinsläpp i det som en gång var en kattvind.
Foto Anne-Charlotte Andersson Text Helena Köhl
Ett fång syrener sprider en ljuvlig doft i badrummet.
Foto Anne-Charlotte Andersson Text Helena Köhl
Lilla Isabelle föddes bara två månader efter att familjen flyttade in i huset.
Foto Anne-Charlotte Andersson Text Helena Köhl
Sovrummet har, till skillnad mot resten av huset, en mönstrad tapet. – Det kan vara svårt att få till den ombonade känslan man vill åt i ett sovrum med bara vita släta väggar, resonerar Petra.

Läs också:

Läs hela reportaget om Kråksmåla-huset direkt här nedan!

När möjligheten att köpa morföräldrarnas hus på landet utanför Kalmar dök upp 2011 var det en dröm som gick i uppfyllelse för Anders. Efter lite tvekan sa nyblivna flickvännen Petra ja till att följa med. I dag ångrar de inte beslutet trots att renoveringsresan att väcka det gamla huset ur sin törnrossömn blivit lång. 

De två röda plåtklädda spetsiga tornen, på var sida om husets välkomnande veranda, syns på lång väg när man närmar sig det ljust gråmålade huset i Kråksmåla. Huset ser stort och pampigt ut där det ligger, sagolikt vackert inbäddat i det mjuka gröna landskapet. Det har bara gått några månader sedan tornhuset, som väcktes ur sin törnrossömn blev färdigt, och man kan fortfarande känna den fräscha doften av nyslipade golv och nymålade väggar när man kliver in i den ljusa entrén.
Lilla Isabelle leker på golvet i det stora luftiga köket. Vid den omfattande renoveringen, som precis avslutats, har en del väggar rivits för att skapa en öppen och modern planlösning. Detta har resulterat i att både kök, matsal, vardagsrum, hall och veranda går i varandra i ett härligt flow av ljus och trivsamhet. Samtliga väggar på nedervåningen är vitmålade, några släta och några i pärlspont, och trägolven är i en nyans som drar åt det brungrå hållet. Inga starka färger sticker ut, utan färgskalan håller sig inom ramen för det som hör till de naturliga basfärgerna.
– Vi gillar den gamla stilen, den som stämmer överens med huset i övrigt, men vi har försökt att återskapa det lite mer enligt vår tidsanda, bland annat med de ljusa neutrala färgerna, säger Petra, som med sitt stora inredningsintresse är den som stått för idéerna när det gäller själva inredningen, även om större beslut fattats av paret tillsammans.
– Inredning är verkligen mitt stora intresse och jag älskar att gå här hemma och fixa och dona.
Byn Kråksmåla omges av stora ängsmarker och många ståtliga ekar. Närmaste samhälle, där det finns skola och affär, ligger ungefär 1 mil bort och till Kalmar som är närmaste tätort är det 6 mil.
– Det bästa med att bo här på landet är helt klart lugnet och närheten till naturen. Det är fantastiskt att kunna bo precis där allt man trivs med finns, säger Petra.
– Här har vi nära till jakt och fiske, som är Anders stora intresse, och med sjön en knapp kilometer bort är det toppen att kunna ta ett kvällsdopp eller en fisketur med båten under sommarmånaderna. Det nödvändiga bilåkandet som blir när man bor på landet får man bara räkna in i sin livsstil här ute helt enkelt. Men det är en förhållandevis liten nackdel som absolut vägs upp av allt annat positivt, menar Petra.
Även barnen, tvillingarna Lovisa och Victor, som Petra hade med sig in i förhållandet, har funnit sig väl till rätta i det stora huset på landet. Här kan de leka, bygga kojor och springa fritt i trädgård och omgivningar. Både fritidsaktiviteter och skola fungerar bra, och skolbussen hämtar barnen smidigt vid grinden varje morgon. Önskan om att utöka familjen med hundar och hästar i framtiden är också stor.
– Vi har aldrig ångrat att vi tog den här chansen, även om det blev väldigt intensivt och otroligt mycket jobb under en begränsad period. Anders som hade tillbringat större del av sin barndom i det här huset, visste att han skulle trivas, medan jag var mer osäker. Jag tvekade inledningsvis, men allt blev som vi tänkte oss, och hoppades på, både med huset och livet i övrigt.
Planerna på hur huset skulle kunna se ut fanns sedan länge i tankarna hos Anders, och när hans mormor och morfar beslutade sig för att flytta till stan, blev det plötsligt möjligt för Anders och Petra att köpa det. Huset byggdes 1918 och redan 1920 köpte Anders morfars far det. Allt sedan dess har det funnits i släktens ägo. Genom den nästan 100-åriga historien med Anders släktingar som ägare, har huset flera gånger renoverats och byggts om. Från början fanns en stor, vacker inbyggd glasveranda som sträckte sig från markplan ända upp till övervåningen. Tyvärr spikades den igen med panel under 1960-talets energispariver. Under den tiden byttes även de fina spröjsade originalfönstren ut till tvåglas och så satte man in centralvärme i ett vattenburet system. De två tornen fanns inte med då huset ursprungligen uppfördes, de byggdes till några år senare av Anders morfars far.
Anders och Petra började sin renovering i februari 2011, då de tog över huset, och 14 månader senare var det klart för inflyttning. Då hade i princip hela huset blåsts ut, samt försetts med en ny, vacker glasveranda. Anders far har varit till stor hjälp under renoveringen. Plåtslagare, elektriker och rörmokare har de också anlitat, annars har de totalrenoverat hela huset själva. Ett hårt arbete som strukturerades upp genom att de konsekvent ägnade varje fredag och lördag åt detta i 14 månader. På söndagarna var det städning som gällde, städning och annat plock för att allt skulle flyta på så bra som möjligt.
– Jag tror att det är viktigt att inte ha för bråttom utan jobba jämna arbetspass på till exempel helger, så att man inte bränner ut sig med hela veckors arbete, säger Petra.
Hon tycker också att det är en fördel om man inte behöver flytta in i huset innan det är riktigt klart. När de flyttade in i maj 2012 var det bara utvändig isolering, panel och målning som återstod. Arbetet som var kvar gjorde paret sedan under våren och sommaren 2013. En anledning till det metodiska och raska tempot på renoveringen var att Petra mitt under det intensiva arbetet blev gravid med paret först gemensamma barn. 2 månader efter inflyttning i augusti 2012 föddes Isabelle.
Att renovera hus är ofta en spännande resa med många överraskningar och krav på stort tålamod. För Petra och Anders innebar det bland annat att de på nedervåningen fick bryta upp alla golv och sedan gräva ur hela torpargrunden som huset stod på, för hand. Detta för att ge plats åt isolering och den vattenburna golvvärme de planerade att installera.
– Stora stenbumlingar bröts loss och fick bäras ut, berättar Petra. Alla husets fönster och dörrar har bytts ut, mot tidsenliga spröjsade varianter som möter vår tids krav på isolering bland annat. Väggar har rivits för att få en mer öppen och modern planlösning och huset har tilläggsisolerats både invändigt och utvändigt.
– Det har varit viktigt för oss att försöka återskapa den ursprungliga känslan i huset, men samtidigt anpassa det till nutidens teknik och bekvämligheter. Till det 250 kvm stora huset hör både ladugård, garage och uthuslänga som på sikt behöver ses över och renoveras.
– Men det får vänta ett tag. Det som står på tur är att färdigställa en altan med ett lusthus och en ölandsstenmur. Vi gillar att ha saker att göra och med en gammal gård finns alltid något nytt projekt på lut någonstans.

Fördelar med att renovera gamla hus, enligt Petra:
1. Stora möjligheter att kunna påverka planlösningen.
2. Charm och känsla i ett gammalt hus som är svårt att få i ett nytt.
3. Är man intresserad och tycker det är kul, så är det en utmaning.
4. Kan man göra mycket själv blir det billigare att renovera än att köpa ett nytt.

Nackdelar med att renovera gamla hus:
1. Man kan stöta på oförutsägbara händelser som drar ut på tiden eller ger ökad kostnad.
2. Mycket fokus på huset kan göra att sociala aktiviteter blir åsidosatta.
3. Det kan bli många beslut att ta under resans gång som kan kännas tufft ibland.

Missa inte vårt nyhetsbrev med recept, DIY, hemma hos och tävlingar!