I ett tidigare båthus, precis vid strandkanten utanför Umeå, bor familjen Karlsson Blomqvist. Den magnifika havsutsikten harmonierar väl med inredningen i naturnära toner. Lagom till jul sprider granris, äpplen och levande ljus stämning när vintersolen kämpar sig över horisonten.

D

et går nog inte att bo närmare havet än vad Lisa Karlsson, Joakim Blomqvist och deras två barn Nike och Love gör. Deras hus står precis på kanten till den lilla strandremsa där Bottenviken tar vid, ett par mil utanför Umeå. Platsen är mycket fridfull med en fantastisk utsikt bort mot horisonten.
I juletid gäller det att ta vara på de få ljusa timmar som ges. När solen väl orkar sig upp speglas ljuset mot husets stora fönster som ger det ett gyllene sken.

– När vi renoverade huset fick vi ta bort många träd på tomten som skuggade jättemycket, men vi lämnade några tallar, berättar Lisa.

Huset, som från början var ett båthus, har fått en ny fasad i lärkträ. Lisa och Joakim har satt in nya fönster och skapat det till sitt hem. De har byggt en stor altan och en trappa ner till stranden.

renoverat gammalt båthus

Foto: Malin Grönborg

Huset, som från början var ett båthus, har fått en ny vacker fasad i lärkträ. Familjen har satt in nya stora fönster och byggt altanen med anslutande trappa ner till stranden.

det gamla båthuset har magisk havsutsikt

Foto: Malin Grönborg

altan på det gamla båthuset

Foto: Malin Grönborg

Ute på altanen står ett bord och två bänkar gjorda av Lisas kompis pappa. De står ute året om, och med renskinn på bänken går det fint att sitta här och fika.

ombyggt gammalt bathus vid havet

Foto: Malin Grönborg

En soluppgång i december sprider ett glödande sken som speglar sig vackert i de stora fönstren.

På altanen står bänkar som används året om. Under vintern kan familjen sitta på varma renfällar och njuta av omgivningarna. Här finns både utomhuskök och badtunna vilket gör det till en naturlig plats att umgås. Grannar finns i närområdet, men de är få. Intill huset ligger sommarstugor och den mysiga stranden är välbesökt på somrarna.

Det var Joakim som köpte stugan innan han träffade Lisa, utan att egentligen veta vad han skulle göra av den. Han valde att hyra ut bostaden, bland annat till en arkitekt. När Joakim och Lisa flyttade in själva för tre år sedan planerade de husets nya utformning tillsammans med samma arkitekt. Det tog lång tid och många ändringar gjordes innan de var nöjda. Att riva stugan och börja om från början var inte ett alternativ – då hade de inte fått bygga så nära stranden. Slutresultatet blev ett smart planerat boende med två sovrum, öppet kök och vardagsrum samt en tvättstuga och badrum.

familjen åker spark i snön utanför gamla båthuset

Nike njuter av att sitta skönt i sparklådan när mamma Lisa och storebror Love skjutsar.

vardagsrum med havsutsikt

Foto: Malin Grönborg

En halvvägg separerar matplats och vardagsrum. Soffan är från Eilersen med kuddar av Umeåbutiken Kiis egen design. Fåtöljen från Safari har fått ett fårskinn från Oxvikens gård. Soffbordet är fransk vintage och på det står en ljuslykta från Nordal. Dagbädden är från Safari och på den ligger filtar från Acne i samarbete. med Klippan.

sovrum i gamla båthuset

Foto: Malin Grönborg

I Lisas och Joakims sovrum är sängen bäddad med lakan från H&M Home. Lamporna är köpta på Ebay och tofflorna kommer från Bioskinn.

– Fasaden är av lärkträ som vi behandlat med impregnering. Egentligen behöver man ju inte behandla lärkträ, men vi gjorde det eftersom huset står på ett sådant utsatt läge vädermässigt, säger Lisa.

Entrén, som är satt på husets kortsida, syns nästan inte då den smälter in fint i fasaden. När dörren öppnas ser man rakt igenom huset via en korridor där garderober löper längs hela väggen. På andra kortsidan sitter stora fönster där havet verkligen hamnar i blickfånget.

– Vi har skapat huset och inrett utifrån de naturliga förutsättningar som finns här. Utsikten är en stor tavla som ändras varje dag.

Utsikten är en stor tavla som ändras varje dag

Inomhus skapar en genomgående ljus inredning ett skönt lugn och en bra balans mot den dramatiska utomhusmiljön. I köket har luckorna, taket och väggarna målats i samma vita nyans, vilket gör rummet till en vacker, sammanhållen enhet. Att luckorna inte har några beslag, utan öppnas med en touchfunktion, bidrar till ­känslan.

julpynt i båthuset utanför Umeå

Foto: Malin Grönborg

Kaminen står mitt i den öppna planlösningen och kan vridas så att elden syns beroende på var man sitter. Köksluckorna är målade i samma kulör som väggar och tak för att smälta in fint. En söt minigran med en glasburk som vas skapar stämning. Fårskinnet kommer från Oxvikens gård i Umeå.

julpynt i renoverade båthuset

Foto: Malin Grönborg

I Loves rum hänger en häst från Oyoy på väggen. Stolen är vintage och papperstomtarna är köpta på en byggnadsvårdsbutik. Lampan kommer från Hay.

fiolfikus och fåtölj i renoverade båthuset

Foto: Malin Grönborg

Den magnifika fiolfikusen är 45 år gammal och står i en kruka från Bergs Potter. Fåtölj och filt från Artilleriet och kuddar från Nordal.

Den stora köksön har en central plats i det öppna köket och vardagsrummet. Bänkskivan är gjord av silestone, ett material som liknar marmor men tål fläckar betydligt bättre. Nu i juletid används köksbänken flitigt till pepparkaksbak och fina kakor med kristyr hänger redan i granen.

– De små pepparkaksformarna är kvar från när jag var liten och barnens morfar har varit här och bakat med dem, berättar Lisa.

Familjen ska snart fira sin fjärde jul i huset tillsammans med släkten. I centrum står mat och umgänge.

– Viktigast är att vi alla hinner ses, för det gör vi sällan. Och så äter vi gott. Joakims mamma gillar att laga mat och det blir mycket vegetariskt på julbordet.

köket i gamla båthuset vid havet

Foto: Malin Grönborg

När det är jul hör det till att mumsa både pepparkakor och lussebullar, till Loves stora glädje. Lisa hoppas på att kunna göra pepparkaksbaket till en tradition för henne och barnen.

julgran med pepparkakor som pynt

Foto: Malin Grönborg

När det är jul hör det till att mumsa både pepparkakor och lussebullar, till Loves stora glädje. Lisa hoppas på att kunna göra pepparkaksbaket till en tradition för henne och barnen.

stilrent julpynt av naturmaterial

Foto: Malin Grönborg

Granris doftar gott och är vackert där det ligger i ett gammalt second handfyndat tråg. Från matbordet är utsikten fantastisk. Bordet är dukat med porslin från Wonki Ware, glas från Iittala och ljuslyktor från Nordal. Servetter och duk är från Hale Mercantile. Lampan kommer från Ay Illuminate, bordet är antikt och stolarna är från Serax. I fönstren hänger ljushållare från I am interior.

julpynt i badrummet

Foto: Malin Grönborg

Jul även i badrummet blir det med en spenslig gran i fönstret. Urna från Lily & Oscar och spegelskåp från Svedbergs. Handfat från Gustavsberg.

Barnen brukar få en julklapp på morgonen som de kan sysselsätta sig med för att väntan på tomten inte ska bli för lång.

– Släkten brukar komma lagom till Kalle Anka. Då dricker vi glögg och sedan äter vi en rätt tidig middag. Tomten brukar också komma tidigt och sedan har vi en lugn kväll och bara umgås.

Traditioner hålls vid liv, samtidigt som nya kommer till i och med att barnen blir lite större.

– Jag skulle vilja skapa traditioner med barnen som de kan minnas när de blir stora. Kanske blir det att vi bakar pepparkakor tillsammans. Eller stöper ljus och gör saker själva, allt sådant är härligt. Själv spelade jag memory med farmor varje år på juldagen. Det är en sådan där grej som jag minns, säger Lisa.

Julpyntet i huset följer tanken med att låta naturen styra. Granris, röda äpplen och tända ljus är vad som skapar stämning. Och kaminen mitt i huset, som går att vrida beroende på var man sitter, sprider skön värme.

– Jag vill få det att kännas naturligt även till jul och vi tar inte in några plastiga saker. Vi använder mycket från naturen, säger Lisa och fortsätter:

Genuin julkänsla med enkla medel:

Plocka in naturen. De finaste dekorationerna finns i skog och natur – allt från gran till mossa.
Pynta med granris och röda äpplen – de skänker härlig julkänsla
för en billig peng.
Tänd mycket ljus och sätt upp ljusslingor, stjärnor och adventsljusstakar.
Använd mjuka fårskinn och kuddar, det skapar en ombonad, mysig känsla.
Köp juliga blommor – amaryllis, hyacinter och julrosor är klassiska favoriter.

– Det finns många stilar som jag tycker om men de passar inte här. – Jag gillar att lyfta in vintage eftersom äldre möbler har en sådan själ som gör hemmet mer personligt.

Vid sidan om altandörren står en gigantisk fiolfikus som hukar sig under taket. Den är arvegods från Joakims mamma som satte den som ett skott för 45 år sedan.

Ett stort gammalt trätråg står på golvet, fyllt med granris. Tråget har Lisa hittat i en ladugård i Västerbottens inland.

– Han som ägde det sa att det använts till grisar förr i tiden. Men jag vet inte på vilket sätt.

Lisa driver sin egen inredningsbutik i Umeå och i det arbetet ingår att leta rätt på gamla unika föremål att sälja. Därför åker hon runt till gårdar, främst i Västerbotten, och letar i uthus och förråd efter guldkorn som glömts bort eller inte uppskattas av nuvarande ägare. Sådant som någon anser vara skräp kan vara en skatt för någon annan.

Reportaget var med i Lantliv nr 11/2017

Skapa stilen –
Vacker fåtölj från Jotex, läs mer och köp här 

fatolj-jotex

Stjärna i 3D från Granit, läs mer och köp här 

adventsstjarna 3d
Lampskärm i linnetyg från Himla, läs mer och köp här 
lampskarm

Följ med oss på kursen Lantlivs julverkstad! Vi lär oss binda kransar, julbuketter, stöpa ljus, duka vackert och slå in klapparna extra fint. Vi bor och äter gott på Siggesta gård.

julverkstad