Ett gigantiskt byggprojekt där en gammal saltbod och ett nytt timmerhus byggts ihop har resulterat i ett drömhem. Kika in i skärgårdshuset och njut av rustik lantlig stil.

P

å en höjd med utsikt över fjärden ligger det rustika fritidshuset närmast inkilat i den fantastiska skärgårdsnaturen. Höstljuset silar genom tallarna, i klippskrevornas mossor växer svamp och bär, och med skördekorg i handen går Lotta Ågerup ut och hämtar råvaror till middagen. Samtidigt värmer det på i den vedeldade lilla bastun på klippan, som snart bjuder njutning efter ett friskuskyligt dopp i havet. Tillvaron ter sig som en dröm.

Hit till ön Östra Skallen, strax öster om Ljusterö i Stockholms skärgård, kom Lotta och maken Per Hagman för snart tjugo år sedan. Med en stark kärlek till havet, och helghobbyn att titta på skärgårdsställen till salu, drömde paret om att hitta en egen plats i övärlden.

– Men att vi skulle hitta ett ställe i vår prisklass och med både sjötomt och klippor kändes ganska otroligt, säger Lotta. Ända tills en vän till familjen tipsade om att just det här huset var till salu!

Just färdigpluggade, installerade i en hyresrätt i Stockholm och med sina första jobb i hamn såg paret att det var både ekonomiskt och tidsmässigt möjligt att ta sig an projektet på Östra Skallen. För det var just ett projekt; med ett plastfärgsmålat hus på väg mot förruttnelse och med tallskog växande ända inpå knuten, ett unket utedass och avsaknad av vatten, samt inte minst branta klippor som stupade ner mot en obefintlig brygga.

renoverat skargardshus i lantlig stil

Foto: Lina Östling

En gammal saltbod och ett nybyggt timmerhus 
– hoplänkade blev de ett 140 kvadratmeter 
stort och bekvämt skärgårdshus. Från den nybyggda 
glasverandan har man en ljuvlig havsutsikt.

skargardshus-i-lantlig-stil

Foto: Lina Östling

De vackra tjärade timmerhusen smälter väl in bland ön Östra Skallens tallar och klippor.

liten-bastu med fonster vid havet

Foto: Lina Östling

Den vedeldade bastun går varm hela hösten.

bastu-vid-havet-med-fonster

Foto: Lina Östling

Från bastuns fönster ser man ut över fjärden.

trappa-pa-klippa

Foto: Lina Östling

Efter bastun tar man badtrappan ner för ett dopp.

– Vi var de enda som var naiva nog att vilja köpa stället. Men så fick vi också huset, eller rättare sagt tomten, för ett skambud. Å andra sidan var det just tomten, havet och klipporna vi föll för och jag såg framför mig hur vi skulle ligga i sovsäckar på en klippa och sova, säger Lotta och skrattar.
Sedan dess har det tjugofem kvadratmeter lilla huset, ursprungligen en saltbod från 1700-talet, dittransporterad från Dalarna, genomgått en total förändring. Första sommaren ägnade Lotta och Per åt att renskrapa fasaden och måla med tjära och lasyr, dessutom tog de ner många tallar för att få in ljus och minska fuktangrepp. Och när de i rask följd fick två barn blev det snart dags för en glas­veranda, för att få mer utrymme regniga dagar med gäster i huset.

I takt med att flickorna växte och sonen Fred föddes behövdes det ännu mer yta, och vid sidan av fler sovrum drömde Lotta om ett badrum med rinnande vatten samt en lyxig mulltoa. Lösningen dök upp på Blocket, i form av en traditionellt byggd, splitter ny timmerstomme i Ramundberget, perfekt i stil och proportioner.

vardagsrum-i-lantlig-stil

Foto: Lina Östling

Vardagsrummet som vetter mot glasverandan har en soffa från Furniturebox. Matta och golvkudde, Swedish Rags. Korgmöblerna följde med huset. Nypon i kanna ger höststämning. Kanna, Ikea. Ljusstake, Höganäs.

rustikt-kok-med-kokso

Foto: Lina Östling

Köket är inrymt i gången som förbinder de två husen. Köksön är byggd av återbruksmaterial. Ikealuckorna är handmålade med linoljefärg. Porslinsho, Ikea. Mattan kommer från det egna företaget Swedish Rags.

Lotta och Per slog till, forslade ner huset till Stockholm och vidare ut till ön där det numera är sammanlänkat med ursprungsbyggnaden och med köket placerat i en glasad gång mellan husen.
– Det ger en optimal mix mellan murrigt mys och himmel och hav, som vi kan njuta av oavsett väder och årstid.

Under åren har paret gjort det mesta av arbetet själva, allt tack vare Pers hantverkskunnande och en fiffig snowbike som fraktat byggmaterial över isen om vintrarna. Men med tre små barn i huset har det också varit slitsamt att leva i ett utdraget byggprojekt, omgivna av isolermaterial, elkablar och spik.
– När vi dragit i gång projektet att flytta ner timmerstommen från Härjedalen, forsla ut den till ön och bygga länken mellan hus­kropparna höll vi på att gå under.
Till slut tog paret in extrahjälp, vilket gav energi nog att komma i mål. Och att det fortfarande saknas en del dörrfoder och lister kan de leva med. Inte minst eftersom det utdragna byggandet gjort att de sluppit skuldsätta sig.
– Dessutom har vi återvunnit i princip allt. Fönster från den gamla huskroppen har flyttats och använts i den nya, de gamla köksstommarna var tillräckligt bra för att användas i det nya köket, bordsskivan från matbordet blev till toppskiva på köksön, bords­underredet fick en längre bordsskiva av överblivna plank …
– Så där har vi hållit på. Den som bor på en ö lär sig ta vara på allt.
I dag är huset på Östra Skallen ett 140 kvadratmeter stort under av mys. Det nya huset har trärena timmerväggar, breda furutiljor och rustik inredning, medan den gamla saltboden inretts med vitmålad panel och nya golv – plus den älskade glasverandan.

– Här sitter vi med tända ljus och spelar spel, och ser månen stiga mot en djuplå hösthimmel. Med havet åt ett håll och klippor, skog och äng åt de andra har vi allt man kan önska.
Lotta har alltid haft ett intresse för heminredning, vilket bland annat har resulterat i företaget Swedish Rags, som hon driver med kompanjonen Sofia Carlson och där en modern variant av den klassiska trasmattan är paradnumret. I skärgårdshuset är utmaningen att inreda smart och snyggt utan gigantisk kostnad eller ansträngning.
– Vår stil är klassisk men förhoppningsvis inte tråkig och vi är inte rädda för att bygga själva eller att köpa på auktion. Snarare vore det hemskt att köpa in sig på någon tillfällig trend. Det känns bra att ha saker och möbler som man kan leva med länge.

barnrum-i-skargardshus-lantligt-enkelt, vaningssang

Foto: Lina Östling

lantligt-sovrum-med-timmervaggar

Foto: Lina Östling

Föräldrarnas sovrum är inrymt i den nya byggnaden, vars timmerväggar ger en härlig stämning. Morgonrock, Different Things.

altan-med-trad-i-

Foto: Lina Östling

De fina björkarna fick vara kvar när trädäcket byggdes. Både trädäck och utemöbler har fått en vackert grånad patina.

– Till favoritsakerna i stugan hör förstås mina mattor och kuddar. De är handvävda av återvunnet material som ger både liv och värme till rummen och en bra känsla i magen. De passar perfekt här.

Fem knep för lättlevt ö-liv:
Återbruka. Med hus på en ö infinner sig en blick för att hitta nya användnings­områden för gamla saker. På en ö får inget slängas, det är bökigt 
att transportera bort och dessutom krävs insatser för att få dit nya grejer.
Använd isen. En snowbike eller något annat fordon som går på isen 
gör vintern perfekt för transporter av byggmaterial och möbler.
Bygg mindre och lev mer. Inse att huset på ön aldrig blir färdigt, så släpp efter på bygghetsen och ge utrymme för utflykter, bad, sällskapsspel, 
läsning och nöjet i att bara vara.
Nyttja solen. Skapa uterum på flera platser på tomten så att det alltid finns någonstans att sitta där solen befinner sig.
Skaffa tak. Ett uterum med tak gör det möjligt att sitta ute även när det höstas, och där kan möbler och kuddar stå kvar utomhus lite längre.

Överlag har Lotta en avslappnad inställning till inredning. Det viktiga är inte att andra ska tycka det är rätt, utan att det känns bra i magen och att det går att leva med. Och när det mesta i huset nu är i ordning satsar familjen på gemensam tid, med långa frukostar med nybakt bröd på höstvarm altan, snabba bad i den oktoberkalla fjärden, bastubad och ljuslyktsmys och inte minst båtturer till andra pärlor i skärgården.
– Vissa undrar om vi inte får lappsjuka på vår lilla ö men med vänner och släkt runt om i skärgården korsar vi fjärden hit och dit hela tiden, och får ofta besök. Dessutom fullkomligt älskar vi att vara på havet, att åka båt tillsammans är familjens kitt. Jag tror man spar rätt många terapitimmar av att åka öppen båt över en spegelblank fjärd.
Det märkliga är att Lotta tidigare inte varit särskilt förtjust i Stockholms skärgård. Som barn tillbringade hon mycket tid på Västkusten, och tyckte det var alldeles för mycket skog i huvudstadens arkipelag.
– Men jag gick i gång på att vi kunde köpa en klippa, och med det har kärleken växt. Det är magi att ha ett stort, mysigt hus just här. Vi måste nypa oss i armen ibland, för att förstå att det är verklighet.

Reportaget var med i Lantliv nr 10 2017

LÄS ÄVEN: 
Industrilokalen blev ett drömhem med återbruk
Sångerskan Sofia Karlsson får inspiration i sin fiskarstuga