Slingriga gator och vyer över Göteborgs hamninlopp. Joakim och Anna 
körde in i Ekebäck av en slump och bestämde sig direkt: här skulle de bo. Tre år senare hittade de sitt drömhus från 1928 och började en lång renoveringsresa. Sovrummet på vinden är fantastiskt!

S

ekelskifteslägenheten i Göteborg var visserligen trivsam, men när Anna och Joakim väntade tvillingar började de leta hus. Av en slump hamnade de i Ekebäck.

– Vi råkade köra fel och kom upp i området Ekebäck som ligger på ett berg. Området har små, smala, kringelikrokiga vägar och det har lite ö-känsla över sig. Husen ligger ganska så tätt och de flesta är byggda på 1920- och 1930-talen, men det finns även hus som är byggda på senare tid, berättar Anna.

Tre år och ett antal visningar senare hade de nästan gett upp hoppet om att hitta ett hus i området. Men en morgon år 2000 såg de en liten tidningsannons om att ett hus från 1928 var till salu. Anna och Joakim bokade en visning och kunde knappt bärga sig – kanske var det platsen för dem.

Drömhus från 1928
tidsenligt renoverat 1920-talshus

Foto: Carina Olander

Drömhus från 1928

– Huset var helt klart i dåligt skick och inget annat hus vi tittat på under alla år hade varit så nedgånget och i så stort behov av renovering som detta, men vi hade bestämt oss att vi skulle bo i Ekebäck och tvillingarna hade hunnit bli tre år och behovet att kunna vara ute ökade för varje dag. Dessutom var priserna på väg upp så det kändes som om vi hittat annonsen i sista sekund, så vi slog till, säger Anna.

Det första Anna och Joakim gjorde innan de flyttade in var att renovera köket. Väggarna var täckta med gipsskivor, men bakom fanns vacker träpanel som blev ännu finare med vit färg. Spegel­dörrarna var täckta med masonit, men under var de i fint skick och målades vita.

Köket fick enhetlig inredning i ljus ek. Under plast­mattan fanns trägolv som slipades och målades vitt. När köket var färdigt flyttade familjen in och renoverade sedan rum för rum.

Drömhus från 1928
Drömhus från 1928
Drömhus från 1928

– Mycket av husets själ fanns dold under lager av plastmattor och masonitskivor och när vi hade slängt ut ytskikten och fått fram dess ursprung så kunde vår familj och våra vänner förstå vad vi såg i stället. Det var en fantastisk känsla att få bort den gamla slitna och lite äckliga inredningen och hitta de fina genuina trädetaljerna under. Och när vi bytt ut de trasiga fönstren så var det som om huset kunde andas igen, det levde upp och blev ett ljust hem, säger Anna och ler.

Renoveringen skedde i etapper och paret har gjort det mesta själva. År 2006 anlitade de hantverkare som byggde ut med en vinkel på framsidan. Utbyggnaden ser ut som en glasveranda i två våningar.

De nya kvadratmeterna behövdes då hallen tidigare varit trång och nu fick glasverandan på nedre plan bli en del av hallen.

Drömhus från 1928
Drömhus från 1928
Drömhus från 1928

Glasverandan på övre plan möblerades med soffgrupp och blev ett härligt allrum.

– Vi är väldigt måna om att bevara huset stil och har därför byggt ut med glasverandor då det var vanligt vid den tid när huset byggdes. Huset känns mer helt när man bygger ut i tidsenlig stil. Att bevara det gamla har varit vår plan sedan vi flyttade in. Sedan kan inredningen bestå av olika tidsepoker. Vårt hem är en blandning av gammalt och nytt, jag tycker att mixen ger ett personligt uttryck. Huset är nästan genomgående vitt, då jag tycker att det är en bra bas.

Sedan byter jag gärna ut kuddar och andra accessoarer beroende på vad det är för årstid, då blir det ju också en förändring.

sovrum på vind

Foto: Carina Olander

Här på vinden, under taknocken, har Anna och Joakim sitt sovrum. Spegelbordet kommer från Annas mormor.

Drömhus från 1928
Drömhus från 1928

På bottenplan finns de sociala utrymmena som vardagsrum, kök och matsal med utgång till altanen. På övervåningen huserar barnen och på vinden finns Annas och Joakims sovrum. På ovanvåningen ligger också Annas arbetsrum med fantastisk utsikt över Göteborgs hamninlopp och Älvsborgs fästning.

Familjen Scholtz trivs med läget högt uppe på berget. Göteborgs innerstad finns på bekvämt avstånd, liksom skärgården.

lusthus

Foto: Carina Olander

Lusthuset på husets baksida har blivit en skön oas för fikastunder.

Drömhus från 1928
Drömhus från 1928

– Vi stortrivs här och det är så roligt att få höra historier om hur det var här förr. Det finns ett fåtal personer kvar som är födda här och det är väldigt intressant att höra deras historier. Nu på senare år har det blivit väldigt eftertraktat att bo i Ekebäck och huspriserna har skjutit i höjden, vi är så glada att vi slog till år 2000. Vi tycker att det är ett väldigt charmigt område med olika typer av män­niskor i alla åldrar.

Annas 5 bästa inredningstips:
1. Vid stora renoveringar är det bra att bo in sig i huset ett par år innan man drar i gång. Vi har ändrat oss många gånger.
2. Satsa på vitt som basfärg och ha kuddar och andra detaljer i andra färger. Jag byter gärna ut kuddar och andra accessoarer beroende på årstid, då blir det ju också en förändring.
3. Blanda gammalt och nytt för en personlig touch. Mixen ger ett personligt uttryck.
4. Utnyttja årstiden och ta in säsongens blommor och kvistar från buskar och träd.
5. Är det något du verkligen önskar dig är det bättre att spara till det och lägga pengar på det än att köpa många olika saker som du egentligen inte vill ha.

Att huset krävde så mycket renovering har inte gjort ett dugg. Tvärtom gillar Anna och Joakim att sätta sin prägel på hemmet.

– Vi började renovera när vi flyttade in men vi har faktiskt aldrig slutat, utan har i stället börjat om igen. Vi har hunnit bo i huset i 16 år och det är alltid något som behöver göras. Det finns alltid drömmar, och jag drömmer om ett växthus, en ny altan med tak, och ett nytt kök. Men allt har sin tid så man får helt enkelt ta en sak i sänder och just nu så är det källaren som renoveras och ska bli klar innan vi tar itu med något nytt projekt.

Läs också: Inredningstips: Så skapar du lantlig stil