Familjen Haid-Bondergaard, kända från tv-serien Ryttareliten, lever sin dröm. På Kronekulla hästgård finns gott om plats för barnen och hästarna. Här njuter Charlotte och Rasmus av att få tillbringa mycket tid tillsammans.

Kronekulla hästgård

I skogarna kring Fulltofta naturreservat breder vitsipps­mattorna ut sig och rapsfälten är på väg att spricka ut i gulaste gult. Hästarna på Kronekulla har redan gått ett lättare ridpass på gårdens galoppbana. Nu väntar ett par lata timmar i gräshagarna innan eftermiddagsrykten tar vid. Gårdens tvåbenta invånare jobbar för fullt. På Kronekulla är våren synonym med planteringar och de senaste dagarna har det körts skytteltrafik mellan nygrävda rabatter och plantskolan en bit bort. En ny rundel tar form utanför stallet och i trädgårdens pallkragar är det strax dags att stoppa ner grönsaksfröna.

Kronekulla hästgård

För nio år sedan startade dressyrryttarna Rasmus och Charlotte Haid-Bondergaard – kända från SVT:s dokumentärserie Ryttareliten – projektet med drömgården där de tränar själva, tar emot elever och utbildar dressyrhästar.

Kronekulla hästgård

– Vi bodde då på en annan gård i närheten dit vi flyttat efter många år i Tyskland. Med tre små barn och massor med hästar hade vi egentligen inga planer på ytterligare en flytt, berättar Charlotte medan vi promenerar på skogsstigen mellan stallarna och bostadshuset.

Men både Rasmus och Charlotte hade lagt märke till att ett falurött trähus höll på att byggas i den stora björkskogen inte långt från gården. När de en dag fick möjlighet att köra upp och kika på det föll de båda pladask.

Kronekulla hästgård

– Det var som att komma hem. Jag är född i Insjön och har alltid haft lite hemlängtan. Nu bor vi i vårt mini-Dalarna men har betydligt närmare tävlingar än vad man har med Insjön som utgångspunkt. Dessutom är det nära till Rasmus familj som bor i Danmark, säger Charlotte, fortfarande på klingande dalmål.

Kronekulla hästgård

För Rasmus del var det framför allt planlösningen i det drygt 500 kvadratmeter stora arkitektritade huset som fick honom på fall.

På nedervåningen finns en rejäl groventré för leriga ridstövlar och längs med de stora fönstren ligger vardagsrum, bibliotek och matsal i fil. Från köket, som har en rejäl köksö, skymtas både hagar och stalltak. Det här är hela familjens favoritrum. Burspråket rymde tidigare ett stort matbord. Nu har hundarna varsin kudde eller korg där.

Kronekulla hästgård

– Eftersom vi oftast äter vardagsmiddagarna vid köksön så flyttade vi ut matbordet i rummet bredvid. Det fick bli matsal i stället. På matbordets tidigare plats ställde vi in två stora fåtöljer som är mycket skönare att sitta länge i, säger Charlotte som ofta är den som står för maten och som mer än gärna vill ha familjen som sällskap bland grytor och kastruller.

Kronekulla hästgård

Den ursprungliga färgsättningen i huset, med vitt som bas och grått och ljusgrönt som avbrytande väggfärger, har behållits.

– I stort sett ställde vi bara in våra möbler i huset. Nu börjar vi så smått känna att det är dags att göra om vissa delar. Charlotte drömmer om ett större kök och jag skulle kanske vilja plocka bort någon vägg för att få en ännu mer öppen känsla, säger Rasmus.

Kronekulla hästgård

Arvegods och kära ting blandas gärna med moderna finheter.

– Det viktigaste är att saker betyder någonting. Vi ändrar ofta men slänger sällan. Det är en stor fördel med att bo på en gård. Man kan låta möbler ligga till sig, säger Rasmus.

Kronekulla hästgård

De största projekten på Kronekulla har rört utbyggnaden av stallarna. När familjen flyttade in fanns ett litet stall och ett oisolerat ridhus. I dag ryms här ett 20-tal hästar. Ridhuset och stallet har byggts ihop och rymmer allt från lastbilsgarage till en rejäl ryttarlounge och flera lägenheter till personal och elever.

Kronekulla hästgård

Lärdomarna efter år av renoveringar är många.

– Det sägs att man måste bygga tre gånger i sitt liv och att man först den fjärde gången gör rätt. Kronekulla är den gård vi har fått forma själva nästan från början och det har varit både fantastiskt och läro­rikt. Man lär av sina misstag. Att vi, som tillbringar hela arbetsdagen till häst, valde att inte isolera ridhuset förrän den här vintern är en miss vi tänkt på ganska länge, säger Charlotte med skämtsam allvarsamhet.

Kronekulla hästgård

I år väntar en storsatsning inför OS i Rio de Janeiro. Kampen om de åtråvärda landslagsbiljetterna är stenhård och teamet på Kronekulla har få lediga dagar. Energidepåerna fylls på med odlingsintresset som delas av både Charlotte och yngsta dottern Mary Sophie. Sallat, tomat, paprika, morötter, jordgubbar och gurka är planterade i de gemensamma pallkragarna.

– Trädgården är mitt sätt att verkligen koppla av. Rasmus är bättre på att sätta sig ner i en stol och bara njuta. Jag behöver små projekt för att hitta mitt lugn. Ogräsrensning är perfekt.

Charlotte njuter av livet på gården.

Kronekulla hästgård

– Jag kan fortfarande vakna med ett pirr över vad vi har skapat tillsammans. Både när det gäller familjen, gården och verksamheten. Men också över att vi skapat en tillvaro där vi får tillbringa så mycket tid tillsammans. Det är en ynnest. Vi har så himla kul ihop.

Charlottes och Rasmus tips för hemtrevnad:
Ha alltid fina säsongsaktuella blommor i vaser. Vi älskar liljor, tulpaner, hortensia och höga rosor.
Inred med en egen blandning av modernt och antikt, och med färgglada kuddar och vackra filtar.
Skapa en harmonisk blandning av konst och inramade fotografier med minnen.
Lägg fokus på köket och gör det till en samlingsplats för familj och vänner.
Samla på fina böcker och intressanta magasin. Dekorera med dem så att det alltid finns något för alla att läsa.

Reportaget var med i Lantliv nr 4/2016

lasarresa piemonte

Följ oss gärna på instagram för mer inspiration