Under en picknick för åtta år sedan fick Magnus och Annika Blick syn på skolhuset i Sörmland från förra sekelskiftet. Med 600 luftiga kvadratmeter och en tillhörande skolgård har trebarnsfamiljen gott om plats för grönsakstäppor, egna höns och spännande renoveringsprojekt i de gamla skolsalarna.

V

årens första riktigt varma dag har lockat ut hela familjen Blick i den friska vårluften. Barnen Cajsa, Filippa och Sigrid leker på studsmattan tillsammans med grannflickorna. På stentrappan till farstun ligger ett par blöta barnstrumpor. Schäfern Ike springer upp i skogsslänten och hämtar små pinnar som han förväntansfullt lägger upp på studsmattan. Det spritter till i hela hundkroppen när barnen plockar upp pinnen och kastar i väg. Familjens schäfertik Sally sitter på gräsmattan och vaktar parkeringen. Det var hundintresset som förde ihop Magnus och Annika och det var en av orsakerna till att livet på landet lockade.
– Vi tog ofta bilen ut hit till skogen för att träna med hundarna. Så vi var alltid här ute på landet även om vi inte bodde här, säger Annika.

Läs också: 10 tips för dig som vill skaffa höns

skolhuset_hons
Till familjen hör även katterna Tyko och Karl-Bäätil, tio hönor, fyra kycklingar och två tuppar.
Tankarna på att flytta en bit utanför samhället hade funnits en tid hos båda två. För Annika var det bilden av ett litet falurött hus med vita knutar och ett stort lantkök som lockade. I Magnus tankar fanns en stor gammal skola med högt i tak, mycket volym och stora fönster. Och Magnus dröm skulle komma att besannas. Historien om hur de hamnade på Västankärrs skola börjar en vacker vårdag 2009.

skolhuset_grind

Magnus minns ögonblicket när idén kom till honom. I en hage, ett stenkast från Västankärr, var Magnus, den höggravida Annika och dottern Cajsa på utflykt och fikade med några vänner.
– Det var skogen, kullarna, gräset och vårljuset som fick mig att känna att här skulle man bo. Så jag sa det bara rakt ut. Och jag la väl till att drömmen skulle vara att hitta en gammal skola, säger han.

Drömmen om att bo i det gamla skolhuset blev sann

Vad Magnus inte visste då var att bakom en av kullarna han pekat på låg Västankärr och en person i sällskapet råkade vara bekant med ägaren. De fick höra historier om det stora skolhuset, om de glada festerna som tilldrog sig där på 1970-talet och att nuvarande ägaren reste mycket och hade pratat lite om att sälja.
– Vi blev så nyfikna att vi på vägen hem körde en omväg förbi skolhuset för att ta oss en titt utifrån, säger Annika.
Sedan blev det inte mer med det. Månaderna gick och mellan­barnet Filippa föddes. Familjen hade fullt upp och Magnus och Annika trivdes bra i sitt dåvarande hus inne i Trosa. Men ett år efter utflykten ringde telefonen. Det var vännen Erika, som varit med på utflykten. Hon hade hört att Västankärrs skola skulle säljas.
– Jag ringde ägaren direkt. Jag brukar aldrig vara nervös men nu kändes det som att jag bara pep i luren. Vi åkte dit dagen efter och tittade. När vi kom in här på nedervåningen och in i gamla skolsalen så kändes det bara så rätt. Det var ingen tvekan, säger Annika.

skolhuset_kakelugn2

Västankärrs skola byggdes i början av förra seklet och rymde både små- och folkskola. Undervisningen lades ner på 1950-talet och skolan gjordes om till en större och två mindre lägenheter. Under 1970-talet köpte en konstnär skolan.

vastankarr_140_var-1054

Med mycket färg och kreativa idéer genomförde han en gedigen renovering med platsbyggda lösningar och massivt trä. Hans hemtrevliga tallriks­hyllor med finsnickrade detaljer pryder fortfarande flera av neder­våningens väggar.När Magnus och Annika flyttade in 2010 tog de vid där konstnärens renovering hade slutat. Fokus ligger på att bevara så mycket som möjligt.

skolhuset_kakelugn
Bland annat har de låtit ett sovrum med väggar som skiftar i himmelsblått och vitt vara kvar. I dag får det fungera som matsal.

skolhuset_matsal

– Det är egentligen inte vår stil men det känns som om man är uppe i himlen där inne. Det är rofyllt. Det är ett alldeles för häftigt rum för att göra om, säger Annika.

skolhuset_vrum

I skolsalen på bottenvåningen drar en magnifik kakelugn blickarna till sig och lyser upp rummet med sina smaragdgröna plattor. Vid sidan om den har Magnus snickrat ihop en vedlår i gammal stil som används flitigt som myskoja av döttrarna.

skolhuset_brunkakelugn

Huset har kakel­ugnar i varje rum, alla unika i sitt slag. En sak har de dock gemensamt – alla fungerar att elda i. Kakelugnarna räddades från olika rivningshus i Stockholm under 1970-talets renoveringshets i innerstaden.

skolhuset_salen
Skolsalen var familjens första projekt. Väggarna var tidigare målade i brunt och orange och till hälften täckta av pappskivor. Under pappen gömde sig en vacker träpanel som nu fick komma fram och målades vit. Trägolvet är i original och längs med ena kortsidan av rummet kan man på brädornas placering se var den gamla katedern stod. Under renoveringen av skolhuset har Annika och Magnus fått ett nytt gemensamt intresse – byggnadsvård.
– Vi kommer att anstränga oss för att efterlikna originalinredningen här i skolsalen. Bland annat ska vi byta elementen till rejäla, gamla radiatorer, säger Annika.

skolhuset_hona

Nu har familjen bott i huset i sju år. 2012 föddes dottern Sigrid och i hönshuset har tio hönor och två tuppar fått flytta in. Vårens första kycklingar har redan kommit och i ett rede ligger en höna och ruvar på några ägg. På en träbänk ligger brahmahönan Herr Nilsson och solar. Hon är familjens äldsta höna och barnens favorit. Brahma­hönan är gammal, haltar lite och lägger nästan inga ägg längre. Men på Västankärr får hönorna stanna tills de dör av ålder.
– Herr Nilsson har överlevt två hundattacker och ett hökangrepp. Det är meningen att hon ska vara kvar hos oss, säger Annika medan hon inspekterar de knoppande fruktträden.

skolhuset_trad

I den lilla köksträdgården är vårsådden av sommarmorötter klar och Annika hoppas på tidig skörd. Inomhus står renovering av den övre skolsalen på agendan. Salen ska göras om till ett stort sovrum och varsitt mindre sovrum åt barnen. Men just nu vill familjen hinna njuta av våren utomhus.

– Det bästa här är närheten till naturen, att vi kan ha alla våra djur, och att barnen kan leka ute och känna frihet, säger Annika.

Reportaget var med i Lantliv nr 3 2017, prenumerera på Lantliv

Läs också: Emma (från inredningsbloggen Att vara någons fru) rustade upp en gammal skola