Lite rockigt ska det vara. Tillrättalagt får det aldrig bli. Så lyder Marina 
Evertssons filosofi kring den gamla gården som nu är B&B och den gamla kvarnen som blivit ett populärt kafé. En halländsk lantlig oas där historien syns.

Strömmen hörs under kvarnen. Och inne i kvarnen strömmar Melodikrysset ur högtalarna medan frukostgästerna äter sitt morgonmål och tillsammans funderar över programmets alla kluriga frågor.
Så kan det se ut på lördagsförmiddagarna här på Strömma Farmlodge i Tvååker utanför Varberg.
– Jag upptäckte att många ungdomar här i Tvååker gick hem till sina föräldrar på lördagarna för att lösa Melodikrysset. Då fick jag idén om att starta frukostar med Melodikrysset. Det var för två år sedan och det kom i snitt 55 personer varje gång, säger Marina Evertsson, som driver stället.
Det är lite så det går till här på Strömma Farmlodge. Innehavaren Marina får en idé, genomför den, marknadsför den via sociala medier – och så kommer folk.
Allt började egentligen när hon och sambon, lantbrukaren Klas Ivarsson, köpte mer mark för att kunna ha fler djur och odla mer. På marken låg även ett boningshus med tillhörande kvarn, blott två kilometer från familjens hem. I samma veva funderade Marina på om – och hur – hon skulle kunna sadla om. Jobbet i färgbutiken kände hon sig färdig med. Det var dags för något nytt.
Kanske hade hon närt en dröm om ett lantligt eget företag sedan barnsben, funderar hon i dag.
– Jag tror att det började redan när jag var fyra år. Som barn tillbringade jag somrarna hos farmor på Gotland. Hon hade en handelsträdgård där, och på Gotland fanns så många fina ställen, lite som det här. Även om jag inte bestämde mig då tror jag att det har inspirerat mig mycket, säger Marina.
För tolv år sedan kom hon ett steg närmare denna inspirerande bild, då hon träffade sin sambo och lämnade lägenhetslivet i Varberg för att bo tillsammans med kärleken på landet. Och för två år sedan tog den diffusa drömmen form.
– När vi var på Öland och bodde på bed and breakfast kände jag att ”det är detta jag ska göra”. Huset var ju redan i vår ägo, eftersom vi köpt in marken med gården. På vägen hem från Öland gjorde jag en plan. Och när jag kom hem började jag röja i huset. Inget var gjort där sedan 1939 – där fanns bara ett lager med tapeter – och jag renoverade i nio månader. Och i dag är fyra gästrummen fyllda med inredning som skapar en hemtrevlig känsla från förr.

Hela reportaget kan du läsa i Lantliv nr 8, 2015.

Lantliv Strömma Farmlodge B&B Foto Kristin Lagerqvist

Boningshuset 
är bed & breakfast medan kvarnbyggnaden är kafé.

Lantliv Strömma Farmlodge B&B Foto Kristin Lagerqvist

Marina Evertsson och Klas Ivarsson lever lantliv fullt ut med döttrarna Emmi och Betti.

Lantliv Strömma Farmlodge B&B Foto Kristin Lagerqvist

Strömma Farmlodge ska vara en lugn oas. Gästerna ska fyllas av välbehag, lyder företagsfilosofin.

Lantliv Strömma Farmlodge B&B Foto Kristin Lagerqvist.

Allt är hembakat och 
tanken är att det också ska se hembakat ut.

Lantliv Strömma Farmlodge B&B Foto Kristin Lagerqvist

Lite rockig och skönt patinerad – så ska inredningen på Strömma Farmlodge vara.

Lantliv Strömma Farmlodge B&B Foto Kristin Lagerqvis

Tanken är att gästerna ska njuta av en miljö som inte är för sockersöt eller tillrättalagd.

Lantliv Strömma Farmlodge B&B Foto Kristin Lagerqvis

Musikintresset är stort och nästa projekt är att renovera ladan för att arrangera konserter.

MARINAS STARTA EGET-TIPS:
Tveka inte att främja landsbygden. Den är framtiden, eftersom folk allt mer börjar få upp ögonen för det som produceras och görs på landet.
Tro på dig själv och det du ska göra. Och det du ska göra måste kännas rätt i hjärtat. Om det inte känns rätt i hjärtat – gör det inte!
Omge dig med två, tre personer som tror på dig, och lyssna på dem.
Ta det med ro. Det tjänar ingenting till att bli skärrad.
Lägg inte pengar på dyr marknadsföring. Lägg hellre tid på sociala medier. Jag använder Facebook, och framför allt Instagram. Det har en otrolig kraft och sprider sig av sig självt.

www.strommafarmlodge.com

LÄS ÄVEN: