Precis intill Ålands hav hittade Susanne och Kjell tomten de letat efter 
så länge. Här fanns den underbara utsikten och här kunde de bygga sitt drömställe. 
Det blev en enkel sommarstuga och så småningom även ett större 
fritidshus. Här njuter de av god mat, naturen och den ljuvliga åländska stillheten.

Åland Foto Susanne Eriksson

Från soffhörnet kan Kjell och Susanne njuta av den förtrollande utsikten. Sofforna står i husets största rum som även är kök. 
Gungstolen kommer från Kjells föräldrahem i Ångermanland och blir härligt inbjudande med mjukt fårskinn.

Vid vägs ände, så långt bort man kan komma på norra Åland, ligger Susanne Erikssons och Kjell Nilssons fritidshus i utkanten av en idyllisk by. Vägarna blir smalare ju längre bort från Mariehamn man kommer. Till slut återstår bara en skogsväg och när man svänger in på tomten, och ser ut över skärgården, är det lätt att tappa andan av utsikten.
– Här tillbringar vi en stor del av vår lediga tid, året runt, berättar Susanne när hon tar emot.
Sedan sonen Anton flyttade hemifrån är Kjell och Susanne fria att pendla mellan villan i centrala Mariehamn och fritidsbostaden.

Läs även: I ateljén hos Lisa Wohlfahrt på Mölle krukmakeri

Åland Foto Susanne Eriksson

Fasaden är målad med järnvitriol för att smälta in i omgivningen. Platsen är vald med omsorg och har en fantastisk utsikt över den Åländska skärgården.

– Eftersom vi båda har krävande jobb tycker vi att det är skönt att komma hit ut och koppla av. Vi njuter av miljöombytet, av lugnet och av att få arbeta med händerna. Vi samarbetar bra så vi har ständigt något projekt på gång. Just nu planerar vi att bygga ut altanen – altaner kan nämligen aldrig bli för stora, säger Susanne.

Åland Foto Susanne Eriksson

Susanne, född och uppvuxen på Åland, och Kjell, som kommer från Skellefteå, träffades på en tågstation vid gränsen mellan Frankrike och Spanien.

Paret har flera gemensamma intressen, de är båda naturmänniskor och sjunger i samma kör. Genom sin inredningsblogg har Susanne blivit intresserad av att fotografera och håller nu på att fördjupa sina kunskaper i bildredigering. Båda tycker också om att jobba på tomten. Ibland behöver någon tall fällas för att inte skymma solen och havsutsikten, och veden blir förstås till skön brasvärme i bastun.

 

Läs även: Från förfall till romantiskt drömhus

Åland Foto Susanne Eriksson

I sin ungdom snickrade Susannes farfar 
matbordet som nu har målats med äggoljetempera. 
Design-klassikerna Myranstolarna blir fina till.

Susanne, född och uppvuxen på Åland, och Kjell, som kommer från Skellefteå, träffades på en tågstation vid gränsen mellan Frankrike och Spanien. De var båda på tågluff och skulle vidare med nattåg. Susanne och hennes väninna tyckte att de svenska killarna såg pålitliga ut och satsade på att dela kupé med dem. På den vägen är det.

Åland Foto Susanne Eriksson

Susanne älskar att laga mat länge 
och dörren till altanen gör det smidigt att röra sig mellan uteplatsens bord och kökets grytor.

Efter avslutade studier flyttade båda till Mariehamn, Ålands enda stad. Mariehamn är så långt från en storstad man kan komma, men så småningom började paret ändå längta efter en fritidsbostad. Under ett par års tid åkte de runt och tittade på ställen utan att hitta rätt.
Men så råkade det sig så att Kjell satt hos frisören och berättade hur svårt det var att få tag på en fin tomt. När klippningen var färdig sa mannen i stolen bredvid att han hade mark att sälja.

Åland Foto Susanne Eriksson

Här njuter Susanne och Kjell av lässtunder. John Kandells pilasterhyllor blir vacker och praktisk bokförvaring.

Kjell åkte och tittade och föll för utsikten. Susanne, som är van vid korta avstånd, ville ha en plats nära Mariehamn, men Kjell, som har norrländska avstånd som referensram, tyckte inte att 37 kilometer var något att tala om. Det var också han som insisterade på att Susanne åtminstone måste titta på tomten, något som hon är mycket glad för i dag. När hon väl kom dit blev hon förtjust över närheten till havet. Dessutom tycker hon om att tomten är varierad och naturligt in­delad i olika rum med klippor, sandstrand, skog och öppna ytor.

Åland Foto Susanne Eriksson

Paret köpte tomten för mer än tjugo år sedan och byggde en liten stuga som numera är gäststuga. I den tillbringade de tolv somrar.
– Vi älskade det här stället från första stund. I den lilla stugan levde vi nära varandra och nära naturen. Enkel matlagning blev det eftersom vi bara hade ett litet spritkök. Vi åt oftast det som naturen bjöd – fisk, svamp och bär – och det har vi fortsatt med även sedan vi har fått ett bekvämare kök, säger Susanne och fortsätter:
– När vi hade tillbringat tolv somrar i den lilla gäststugan var vi mogna att bygga ett större hus så att vi också kunde vara här under vinterhalvåret. Vi visste vilka klippor vi tyckte om att sitta på, var kvällssolen var som finast och var morgonsolens strålar var som vackrast.

Läs även: Fiffiga lösningar i stylistens trähus

Åland Foto Susanne Eriksson

Sommartid äter familjen så gott som alla måltider utomhus, 
gärna med många vänner som kommer från både 
Sverige och Åland. På altanen finns också en köksbänk med 
kokplatta, ett litet utekök som används flitigt.

Huset planerade de med hjälp av en vän som är arkitekt, och utsikten över skärgården kan man njuta av i hela huset genom de stora fönstren. Fasaden är målad med järnvitriol för att smälta in i omgivningen. Invändigt är väggarna klädda med plankor bestrukna med matt linoljefärg i en ljusgrå nyans som endast bryts av den rödmålade köksväggen. Paret tänkte på miljön när de planerade sitt fritidsboende och har gjort så få ingrepp i naturen som möjligt. I väggarna finns ingen plast och de stora fönstren är återanvända, räddade från en större fastighet som renoverades.

sovrum i sommarhuset på Åland

Tystnaden 
är total och ingenstans sover man 
så gott 
som här, försäkrar husets 
ägare.

Tanken var också att fritidshuset skulle skilja sig från hemmet i stan. Huset i centrala Mariehamn är byggt i äppelträdgården som hörde till Susannes mammas barndomshem. Enligt stadsplanen måste 
nya hus harmoniera med gammal bebyggelse så det byggdes i 1930-talsstil. Sitt fritidsboende hade de däremot friare händer med och därför är här en helt annan känsla.
– Här finns inte ett enda spröjsat fönster så långt ögat kan nå, understryker Susanne.
Både Susanne och Kjell är inredningsintresserade och möbler och alla detaljer är omsorgsfullt utvalda. De ljusa färgerna och de sparsamt möblerade rummen låter utsikten komma till sin rätt.

stora fönster på sommarhuset vid havet

Rymd och ljus var viktigt när huset planerades. De stora fönstren är förstås placerade mot havet och det 
runda fönstret återkommer i flera rum.

– När vi inreder försöker vi tänka på miljön bland annat genom att använda begagnade saker. Varje gång jag köper något nytt tänker jag på att det nya en gång kommer att bli skrot. Om vi köper nya saker ska det helst vara designklassiker som håller för flera generationer. Det är också trivsamt att blanda gammalt och nytt. Sofforna har hängt med ända från vårt första boende och de symboliserar det enkla liv vi lever här ute, berättar Susanne.

kök med havsutsikt, stomme från Ikea

Köket är enkelt men funktionellt 
och från köksbänken kan Susanne se havet. Inredningen kommer från Ikea och 
bakom luckorna finns alla bekvämligheter, 
som diskmaskin.

När paret vistas här ute umgås de ofta med sina vänner. Susanne njuter av att laga mat länge och hon gör det gärna i vänners sällskap. Hon och Kjell serverar ofta egenfångad färsk fisk som fileas och byxas och steks i smör med lite grädde, vin och dill, men det bjuds också på mat från de italienska och libanesiska köken.
Bastun är varm så gott som varje kväll och ett dopp i havet hör till. Till tomten hör en alldeles egen liten sandstrand som ligger insprängd mellan klipporna.

sandstrand

På den lilla sandstranden kan man tillbringa många timmar 
med en god bok och flädersaft i glaset. Stranden är omgiven av berghällar som ger lä även under blåsiga dagar.

– Vi njuter verkligen av tiden vi tillbringar här ute. Väder och vind spelar inte så stor roll, här finns alltid något att göra. Vi vistas mycket i naturen, vi läser böcker framför brasan, äter god mat och umgås. Den enda granne vi ser är havet och ingenstans sover vi så bra som här ute i den totala tystnaden, säger Susanne.

Susannes & Kjells Ålandstips:
Samla några vänner och hyr ett läckert klipphus, ritat av arkitekten 
Thomas Sandell, på Havsvidden med en vidunderlig havsutsikt. 
Gå långpromenader, bada i poolhuset och ät gott i restaurangen.
Den som är intresserad av goda viner och gamla hus bör bo i Kvarnbo gästhem som drivs av den prisbelönta sommelieren Ella Grüssner Cromwell-Morgan och hennes familj.
Ät en bit mat i Smakbyn som drivs av Michael Björklund.
Besök Eckerö. I Degersand finns Ålands längsta sandstrand där man 
kan bo enkelt men bekvämt i campingstuga. För den som vill bo mer flott finns Strandby Villas Käringsund.
I Eckerö finns en hel del att se, till exempel det gamla posthuset från den ryska tiden. Passa på att fika i Café Tsarevna (tsarinna på ryska).

Läs även: Sagohus på Gotland