Emma Lindquist, känd från inredningsbloggen Att vara någons fru renoverade en gammal skola i Småland på bara fyra veckor. Kika in och inspireras av allt smart återbruk och fina idéer. Sovrummet på vinden är fantastiskt!

E

n sval vind drar genom den täta skogen. Det doftar jord och multnande löv, och Emma Lindquist drar på sig och sonen Leo stövlarna för att leta svamp i skogsbrynet. Ibland metar de från bryggan vid sjön intill, promenerar med hundarna eller bakar bröd. Så går de rofyllda hösthelgerna här i det gamla skolhuset i Småland.

– Det finns inte så mycket att göra, säger Emma. Vi äter, eldar i kaminen och kopplar av helt enkelt.

Familjen kör hit i stort sett varje helg under hösten. Emma, maken Markus och sönerna Leo och Noah, bor till vardags i en gammal lanthandel en bit utanför Ystad. Drygt två timmar tar resan till fritidshuset och då storhandlar de på vägen för att sedan bara kunna boa in sig i sin egen värld vid huset.
Och lugnet kan behövas. Det gångna dryga året har varit intensivt för familjen. Inte bara föddes lille Noah – Emma och Markus köpte inte mindre än två hus. Det ena är den gamla lanthandeln strax utanför Ystad där de bor till vardags sedan ett halvår. Historien om det andra, skolhuset, började på midsommarafton 2014.

Att vara någons fru. Renoverad gammal skola

Foto: Peter Carlsson

Skolhuset från 1901 har en vacker locklistpanel och höga fönster med spröjsar.

lantligt kok med återbruk. Diskbänk av en skänk

Foto: Peter Carlsson

vardagsrum med gammalt matbord som blivit soffbord

Foto: Peter Carlsson

Soffbordet är ett gammalt matbord där benen kapats.

– Vi var hemma hos mamma i Småland, och hon surfade runt på Hemnet. Där hittade hon en gammal skola från 1901 som var till salu, berättar Emma.
På väggarna satt brunmålad panel och i smårummen fanns flera lager av gamla tapeter fastsatta med nubb.
– Det såg fruktansvärt ut, det var som om tiden hade stått stilla där inne, säger Emma.

Ändå var det något som slog an en sträng hos henne.

– Jag har alltid velat ha en gammal skola med jättehögt i tak och stora rum, säger hon. Så vi åkte förbi och tittade in genom fönstret och under ytan var allt exakt det som jag hade drömt om. Sedan är jag en som trivs med att renovera, jag frodas i det och det här var ett perfekt projekt. Och så var det så trevligt mitt i skogen.
Emma beskriver att det ofta är hon som gasar och Markus bromsar i förhållandet. Men visst var maken också med på idén att impulsköpa ett orenoverat skolhus.
– Han är van. Han hade kanske inte tänkt köpa något fritidshus och behövde kanske två dagar mer än jag för att smälta allt, men sedan var han också med.
Efter att köpekontraktet hade skrivits på väntade fyra veckors semester där i stort sett all tid gick åt till en rejäl upprustning av huset.

Läs också Emmas tips: Så överlever du din renovering

gammal skola i sekelskiftesstil

Foto: Peter Carlsson

De ljusa träväggarna förstärker sekelskifteskänslan i huset.

matbord i rustik stil med takkrona

Foto: Peter Carlsson

Matbordet köptes på auktion, liksom bänken. Takkrona, Olsson&Jensen.

– Stommen var bra och det enda vi har gjort är att måla om allt och byta ut köket.
Men vänta nu, ”det enda”? Även om man som Emma verkar ha en extra energiväxel att lägga i borde enbart projektet med att måla ett 150 kvadratmeter gammalt hus från golv till tak vara nästintill omöjligt att genomföra på några korta semesterveckor. Särskilt då väggarna antingen var täckta av träpanel eller bestod av rent timmer med glipor som slukade litervis med färg.
– Att måla med roller gick inte och det hade tagit evigheter och gjort en sinnessjuk att måla med pensel, säger Emma.

Av en tillfällighet såg hon ett demonstrationsexemplar av en färgspruta som var till salu och slog till. Nu gick arbetet fortare, om än inte smärtfritt.
– Det var högsommar och vi stod inne i värmen och sprutade flera hundra liter färg på väggar som var 4 meter höga, det var helt tokigt.
Visa av erfarenheten från en tidigare renovering delade paret upp projekten mellan sig för att dra nytta av sina respektive goda sidor och inte ryka ihop.

– Jag är snabb och ganska hetsig, är den som gärna målar och kan hålla i 10–11 timmar om dagen, säger Emma. Min man är långsam men noggrann och tog två veckor på sig för att göra klart köket.
Hon och Markus turades om att ta hand om Leo, som då var 3 år.

Emma från Inredningsbloggen Att vara någons fru

Foto: Peter Carlsson

Familjen på trappan till skolhuset.

köksskåp av två gamla vintageskåp, återbruk

Foto: Peter Carlsson

kontor i gammal renoverad skola

Foto: Peter Carlsson

Kontoret målades med Kalklitir San Saccaria. Skrivbordet är en gammal arbetsbänk, stol, Nordal.

– När det gick, som när vi till exempel målade om möbler, då fick han vara med och också få en pensel i handen. Och ibland fick vi säga att: ”Nu gör vi något allihop, nu går vi och badar.”
För även för den som är riktigt kär i ett hus, tar energin slut ibland. Efter en dryg vecka kände Emma hur hela kroppen värkte och trots färgsprutan kände hon av sitt gamla diskbråck.
– Nej, det är ju inte roligt hela tiden. Efter tio dagar fick jag ett sammanbrott och satte mig på trappan och grinade. ”Jag vill aldrig bo där! Jag orkar inte måla ett varv till!”
Emma tog en paus, åkte från huset och 24 timmar senare hade hon fått tillbaka lusten att ge sig på allt igen.

– Man måste inse att det är okej att ta det där brytet. Gå ut på trappan och lipa av sig. Be om hjälp och säga: ”Nu orkar jag inte.”
För egentligen älskar Emma att renovera.
– Det är jätteroligt, nu känns det sorgligt att det är över, säger hon.
Men det finns alltid något kvar att göra trots att huset är klart rent estetiskt. De höga väggarna går i vitt och grått, målat i matta kalkfärger. Emma och Markus har inrett med rustika möbler i naturträ, fårskinnsfällar, stora mattor, tända ljus och avskavda loppisfynd. Men något badrum har huset ännu inte och det är heller inte vinterbonat. En värmepump och en täljstenskamin är nödvändiga för att hålla värmen så här på hösten. När den riktiga kylan kommer stänger familjen av den helt oisolerade råvinden där de sover och flyttar ner sängen till arbetsrummet på bottenplanet.

Ikeasäng målad med kalkfärg

Foto: Peter Carlsson

Sovrummet har en Ikeasäng som Emma målat med kalkfärg, Annie Sloan. Kviltar, mokkasin.com.

hängmatta i sovrummet på vinden

Foto: Peter Carlsson

Hängmattan är en bröllopspresent och bildar en härlig myshörna i sovrummet.

barnrum med järnsäng

Foto: Peter Carlsson

Det här med inredning är något som Emma alltid haft en stor kärlek till, men hon är en kreativ person på många olika sätt. Bland inredningsintresserade har hon gjort sig känd genom charmiga bloggen Att vara någons fru, som hon startade för fyra år sedan. Den fyller hon bland annat med vackra bilder av nära och kära, projekt från de egna husen och skriver om livet som mamma.
– Men jag skriver inte något där som jag inte skulle kunna säga till vilken främling som helst på bussen.

Emma & Markus Lindquist
Yrke: Emma är egen företagare inom foto, styling och försäljning. Blogg: Att vara någons fru. Instagram: @attvaranagonsfru. Markus är läkare.
Bor: Under helgerna i ett 150 kvadratmeter stort gammalt skolhus i Småland. Till vardags i en gammal lanthandel strax utanför Ystad.

Emma föreläser även om försäljning och håller kurser i sociala medier. Därtill är hon fotograf och stylist. Ena dagen fotograferar hon ett bröllop, andra dagen skapar hon en vacker miljö på ett varuhus. Med ett så stimulerande, men stundtals också krävande, jobb är huset i Småland ett andningshål.
– Jag lever så publikt i bloggen att det är skönt att dra sig undan ibland, säger hon. I Skåne har vi havet men inga träd så långt ögat kan nå. Här ger skogen en skön avskildhet. Det är det jag gillar.
När Emma växte upp i Småland kände hon annorlunda.
– Som tonåring tyckte jag att det var hemskt och ville bara härifrån. Nu älskar jag skogen och sjön. Det är en sådan livskvalitet att bo här, omgiven av naturen.
Reportaget var med  i Lantliv nr 10/2015. Prenumerera på Lantliv

Läs även: Så såg Emmas skola ut före renoveringen
11 sovrum med fantastisk inredning

Skapa stilen som i Emmas vackra sovrum

baddset i linne
Sängkläder i linne från Himla, läs mer och köp här 
overkast
Härligt överkast till sängen, från Åhlens. Läs mer och köp här 

hangmatta med fransar

En hängmatta blir en mysig plats i sovrummet. Från Ellos, läs mer och köp här 

gammaldags-kistor-sovrumsinredning
Kistor i gammaldags stil blir fina att ställa vid fotänden av sängen och överösa med fårskinn och plädar. Från Ellos, läs mer och köp här