Emma Lindquist, känd från inredningsbloggen Att vara någons fru renoverade en gammal skola i Småland på bara fyra veckor.

Att vara någons fru. Foto Peter Carlsson
Skolhuset från 1901 har en vacker locklistpanel och höga fönster med spröjs.
Att vara någons fru. Foto Peter Carlsson
Diskbänken är en skänk och hyllorna ovanför gjordes av den gamla skolans kateder.

Emma & Markus Lindquist
Yrke: Emma är egen företagare inom foto, styling och försäljning. Blogg: Att vara någons fru. Instagram: @attvaranagonsfru. Markus är läkare.
Familj: Sönerna Leo och Noah. Salukitikarna Tant och Tooka och italienska vinthunden Spöket. Bor: Under helgerna i ett 150 kvadratmeter stort gammalt skolhus i Småland. Till vardags i en gammal lanthandel strax utanför Ystad.
Just nu: Påbörjat byggnaden av badrum, det är nästa projekt i skolan. Så nu är avlopp indraget och rummet börjar ta form. Så spännande!

EN SVAL VIND DRAR genom den täta skogen. Det doftar jord och multnande löv, och Emma Lindquist drar på sig och sonen Leo stövlarna för att leta svamp i skogsbrynet. Ibland metar de från bryggan vid sjön intill, promenerar med hundarna eller bakar bröd. Så går de rofyllda hösthelgerna här i det gamla skolhuset i Småland.
– Det finns inte så mycket att göra, säger Emma. Vi äter, eldar i kaminen och kopplar av helt enkelt.

Att vara någons fru. Foto Peter Carlsson
Soffbordet är ett gammalt matbord där benen kapats.

Familjen kör hit i stort sett varje helg under hösten. Emma, maken Markus och sönerna Leo och Noah, bor till vardags i en gammal lanthandel en bit utanför Ystad. Drygt två timmar tar resan till fritidshuset och då storhandlar de på vägen för att sedan bara kunna boa in sig i sin egen värld vid huset.
Och lugnet kan behövas. Det gångna dryga året har varit intensivt för familjen. Inte bara föddes lille Noah – Emma och Markus köpte inte mindre än två hus. Det ena är den gamla lanthandeln strax utanför Ystad där de bor till vardags sedan ett halvår. Historien om det andra, skolhuset, började på midsommarafton 2014.

Läs också Emmas tips: Så överlever du din renovering

Att vara någons fru. Foto Peter Carlsson
Matbordet köptes på auktion, liksom bänken. 

– Vi var hemma hos mamma i Småland, och hon surfade runt på Hemnet. Där hittade hon en gammal skola från 1901 som var till salu, berättar Emma.
På väggarna satt brunmålad panel och i smårummen fanns flera lager av gamla tapeter fastsatta med nubb.
– Det såg fruktansvärt ut, det var som om tiden hade stått stilla där inne, säger Emma.
Ändå var det något som slog an en sträng hos henne.

Läs också: Så såg Emmas skola ut före renoveringen

Att vara någons fru. Foto Peter Carlsson

De ljusa träväggarna förstärker sekelskifteskänslan i huset. Prints från Hannah Lemholt.

– Jag har alltid velat ha en gammal skola med jättehögt i tak och stora rum, säger hon. Så vi åkte förbi och tittade in genom fönstret och under ytan var allt exakt det som jag hade drömt om. Sedan är jag en som trivs med att renovera, jag frodas i det och det här var ett perfekt projekt. Och så var det så trevligt mitt i skogen.
Emma beskriver att det ofta är hon som gasar och Markus bromsar i förhållandet. Men visst var maken också med på idén att impulsköpa ett orenoverat skolhus.
– Han är van. Han hade kanske inte tänkt köpa något fritidshus och behövde kanske två dagar mer än jag för att smälta allt, men sedan var han också med.
Efter att köpekontraktet hade skrivits på väntade fyra veckors semester där i stort sett all tid gick åt till en rejäl upprustning av huset.

Läs också: Designerns skolhus vid Siljan

Att vara någons fru. Foto Peter Carlsson
Efter svampturen vankas det kantarellsoppa till lunch.

– Stommen var bra och det enda vi har gjort är att måla om allt och byta ut köket.
Men vänta nu, ”det enda”? Även om man som Emma verkar ha en extra energiväxel att lägga i borde enbart projektet med att måla ett 150 kvadratmeter gammalt hus från golv till tak vara nästintill omöjligt att genomföra på några korta semesterveckor. Särskilt då väggarna antingen var täckta av träpanel eller bestod av rent timmer med glipor som slukade litervis med färg.
– Att måla med roller gick inte och det hade tagit evigheter och gjort en sinnessjuk att måla med pensel, säger Emma.

Läs också: Eijas vackra gård utanför Sollefteå

Att vara någons fru. Foto Peter Carlsson
Familjen på trappan till skolhuset.

Av en tillfällighet såg hon ett demonstrationsexemplar av en färgspruta som var till salu och slog till. Nu gick arbetet fortare, om än inte smärtfritt.
– Det var högsommar och vi stod inne i värmen och sprutade flera hundra liter färg på väggar som var 4 meter höga, det var helt tokigt.
Visa av erfarenheten från en tidigare renovering delade paret upp projekten mellan sig för att dra nytta av sina respektive goda sidor och inte ryka ihop.
Att vara någons fru. Foto Peter Carlsson
Av två blå skäp blev det ett patinerat köksskåp.

– Jag är snabb och ganska hetsig, är den som gärna målar och kan hålla i 10–11 timmar om dagen, säger Emma. Min man är långsam men noggrann och tog två veckor på sig för att göra klart köket.
Hon och Markus turades om att ta hand om Leo, som då var 3 år.

Läs också: Virket från ladan blev ett skärgårdshus

Att vara någons fru. Foto Peter Carlsson
Kontoret målades med Kalklitirs San Saccaria. Skrivbordet är en gammal arbetsbänk, stol, Nordal.

– När det gick, som när vi till exempel målade om möbler, då fick han vara med och också få en pensel i handen. Och ibland fick vi säga att: ”Nu gör vi något allihop, nu går vi och badar.”
För även för den som är riktigt kär i ett hus, tar energin slut ibland. Efter en dryg vecka kände Emma hur hela kroppen värkte och trots färgsprutan kände hon av sitt gamla diskbråck.
– Nej, det är ju inte roligt hela tiden. Efter tio dagar fick jag ett sammanbrott och satte mig på trappan och grinade. ”Jag vill aldrig bo där! Jag orkar inte måla ett varv till!”
Emma tog en paus, åkte från huset och 24 timmar senare hade hon fått tillbaka lusten att ge sig på allt igen.

Att vara någons fru. Foto Peter Carlsson

Sovrummet har en Ikeasäng som Emma målat med kalkfärg, Annie Sloan.

– Man måste inse att det är okej att ta det där brytet. Gå ut på trappan och lipa av sig. Be om hjälp och säga: ”Nu orkar jag inte.”
För egentligen älskar Emma att renovera.
– Det är jätteroligt, nu känns det sorgligt att det är över, säger hon.
Men det finns alltid något kvar att göra trots att huset är klart rent estetiskt. De höga väggarna går i vitt och grått, målat i matta kalkfärger. Emma och Markus har inrett med rustika möbler i naturträ, fårskinnsfällar, stora mattor, tända ljus och avskavda loppisfynd. Men något badrum har huset ännu inte och det är heller inte vinterbonat. En värmepump och en täljstenskamin är nödvändiga för att hålla värmen så här på hösten. När den riktiga kylan kommer stänger familjen av den helt oisolerade råvinden där de sover och flyttar ner sängen till arbetsrummet på bottenplanet.

Läs också: Antikt på bondgården

Att vara någons fru. Foto Peter Carlsson
Hängmattan är en bröllopspresent och bildar en härlig myshörna i sovrummet.

Det här med inredning är något som Emma alltid haft en stor kärlek till, men hon är en kreativ person på många olika sätt. Bland inredningsintresserade har hon gjort sig känd genom charmiga bloggen Att vara någons fru, som hon startade för fyra år sedan. Den fyller hon bland annat med vackra bilder av nära och kära, projekt från de egna husen och skriver om livet som mamma.
– Men jag skriver inte något där som jag inte skulle kunna säga till vilken främling som helst på bussen.

Att vara någons fru. Foto Peter Carlsson
Leos rum målades med Kalklitir i nyansen Celadon primo. Järnsäng köpt på auktion. Kuddar, mokkasin.com. Planschen följde med skolhuset.

Emma föreläser även om försäljning och håller kurser i sociala medier. Därtill är hon fotograf och stylist. Ena dagen fotograferar hon ett bröllop, andra dagen skapar hon en vacker miljö på ett varuhus. Med ett så stimulerande, men stundtals också krävande, jobb är huset i Småland ett andningshål.
– Jag lever så publikt i bloggen att det är skönt att dra sig undan ibland, säger hon. I Skåne har vi havet men inga träd så långt ögat kan nå. Här ger skogen en skön avskildhet. Det är det jag gillar.
När Emma växte upp i Småland kände hon annorlunda.
– Som tonåring tyckte jag att det var hemskt och ville bara härifrån. Nu älskar jag skogen och sjön. Det är en sådan livskvalitet att bo här, omgiven av naturen.

Se även: Så såg Emmas skola ut före renoveringen

Läs hela reportaget i Lantliv nr 10/2015

Mer inspiration:

NUVARANDE Emma (från inredningsbloggen Att vara någons fru) rustade upp en gammal skola i Småland
NÄSTA Sallad med chèvretoast