Kakelugnar, trägolv, torpträgård, hönshus och en glasveranda där pelargonerna frodas – Emma Richts sekelskifteshus är en riktig lantlig oas mitt inne i ett samhälle.

E

n lantlig oas mitt inne i ett samhälle. Det är vad Emma Richt har skapat vid sitt gula trähus Hagalund från 1904, där en romantisk rosenportal hälsar välkommen vid grinden. Vi är i Ormaryd, mellan Nässjö och Eksjö på det småländska höglandet, där Emma bor i det gamla trähuset med sina husdjur, golden retrievern Aslan och bondkatterna Signe och Gustav.

Hon letade egentligen efter ett naturnära hus långt ute på landet när hon blev tipsad om att Hagalund var till salu.

– Det lät först fel för mig som ville bo ute på landet och inte mitt i ett samhälle. Men efter att ha sett bilder på Hemnet bokade jag ändå en tid för visning. Och det blev en ögonblicklig förälskelse, sådant man bara läser om, säger Emma.

Inredningen bar spår av senare års renoveringar med blålila tapeter, mörka fondväggar och lackade golv som inte gjorde sekel­skifteshuset rättvisa. Samtidigt fanns det gott om originaldetaljer som glasverandan, kakelugnar och blåsta fönster med spröjs.

Oppen kokshylla porslin

Foto: JOSEFIN WIDELL HULTGREN

Pärlspont och öppna hyllplan ger charm i köket. Så här års är det somrigt blåvita porslinet en favorit.

Lantliv samhalle gammaldags charm

Foto: JOSEFIN WIDELL HULTGREN

Gammaldags perenner växer utanför glasverandan med spröjsade originalfönster.

Lantligt vardagsrum

Foto: JOSEFIN WIDELL HULTGREN

Kakelugnen, spegeldörrarna och de gedigna trägolven förstärker sekelskifteskaraktären i vardagsrummet. Gamla kistor hör till Emmas bästa förvaring.

– Jag började genast fundera över hur jag skulle få tillbaka den gamla sekelskifteskänslan och sätta min egen prägel på huset, säger Emma.

Det är med både engagemang och berättigad stolthet som Emma visar runt i sitt nyrenoverade hus och sin ljuvliga trädgård. Hon är fortfarande förundrad över hur mycket som hänt sedan hon köpte huset 2013. Med enkla medel, och till största delen med hjälp av sina föräldrar samt hantverkare för större projekt, har Emma förvandlat huset så att den gammaldags känslan har hittat tillbaka.

– Jag har haft en enorm tur som hittade detta hus trots att det från början kändes som helt fel läge mitt i ett samhälle. Nu känns det skönt, speciellt under den mörkare årstiden, att ha grannar i närheten, säger Emma.

Huset är byggt 1904 på en, vad Emma hört, gammal soptipp där det är torrt och stenigt. Emma plockar stenar i marken när hon gräver för nya rabatter och samlar dem till en stenmur i gammal småländsk anda.

Över den svarta smidesgrinden mot gatan finns en rosenbåge övervuxen av en honungsros som blommar en stor del av sommaren. Hemligheten är att den får hönsgödsel på våren.

Pallkrage i falurött med gräslök

Foto: JOSEFIN WIDELL HULTGREN

Gräslök och andra kryddväxter i pallkragarna omgivna av blommor och humle. Alla träytor i trädgården har samma faluröda färg.

trädgård med gärdsgård i småland, lantligt

Foto: JOSEFIN WIDELL HULTGREN

Gärdsgården och det trärena staketet ger Emmas trädgård en fin inramning.

Vid sidan av den romantiska glasverandan med vitmålad spröjs och blåsta fönsterglas i original har Emma anlagt rabatter med gammaldags perenner som fingerborgsblomma i vitt och rosa, riddarsporre, stormhatt, buskar och olika sorters rosor.

– Klätterväxter som klematis och kaprifol är andra stora favoriter i trädgården. Jag har valt växter som passar ihop med huset och dess ålder, säger hon.

Ett av Emmas intressen är att åka runt på loppisar för att hitta inredning både till hemmet och trädgården. Förra året fyndade hon två sänggavlar av järn på loppis, som nu ramar in en av rabatterna i den delen som Emma kallar Mormorsträdgården.

Mycket har hon lärt av mormor och morfar som hade gård i Valls­torp, mitt ute på landet en mil från Nässjö mot Jönköping.
De hade en gång i tiden ett litet lantbruk med kor, åkrar och skog.

– Det lantliga livet hos mormor och morfar har präglat mig.
De lärde mig att ta vara på trädgårdens och skogens skafferi av råvaror. Skogen, naturen och trädgården kan jag inte leva utan, säger Emma, som tidigare har varit både skogsmulle och scout, gillar fågel­skådning och att vandra i naturen.

Nyinsatt vedsips i lantköket

Foto: JOSEFIN WIDELL HULTGREN

Den nyuppsatta vedspisen är kökets hjärta.

Lantliv i samhallet

Foto: JOSEFIN WIDELL HULTGREN

Hemgjorda träskyltar ger trädgården en lekfull känsla.

Lantliv smaland nassjo

Foto: JOSEFIN WIDELL HULTGREN

Den klassiska torpträdgården var en förebild när Emma skapade sin gröna oas med växthus, fruktträd och odlingar.

Men så här års är den egna trädgården en favoritplats. Trädgården som är på 950 kvadratmeter bestod mest av en gräsmatta med fruktträd och bärbuskar när Emma tog över, vilket var idealiskt för Emma som ville skapa sin egen trädgård. I dag är den tomma gräsytan ett minne blott. Emma odlar grönsaker och örter i faluröda pallkragar och i växthuset spirar tomater, gurka och sallat för en tidigare skörd. Slingrande stenmurar och fina staket ramar in ­planteringarna.

– Jag är glad över att trädgården var så ofärdig då jag flyttade hit så jag kunde börja bygga upp den med mina egna idéer och själv planera för växter, rabatter och passande detaljer. Jag strävar efter att få till känslan av en gammaldags torparträdgård.

Hon har också lagt ner massor av jobb på att renovera det gamla trähuset. Förra året lät Emma en byggfirma bygga ut huset med en ny, faluröd farstu, som hennes snickarkunnige pappa hjälpte henne att inreda med en väggfast bänk, hatthylla och förvaringslådor. Nu ska hela huset bli falurött med vita knutar.

Hela inredningen har en ljus bas med mestadels vitmålade trägolv och vita väggar där allmogemöbler, kuddar och plädar skapar en varm och trivsam atmosfär. I brist på garderober i boningshuset från förra sekelskiftet har allmogekistor blivit en favoritförvaring. Så även i det ljusa köket där den gedigna nyuppsatta vedspisen anger den gammaldags lantliga tonen. Här finns numera även ett riktigt skafferi som Emmas pappa har byggt åt henne.

Fem tips för gammaldags charm:

  1. Renovera varsamt om du har ett gammalt hus med originaldetaljer. Ta inte bort skevheter och det som är nött av tiden, då försvinner husets själ.
  2. Ett gammalt hus på landet har sin givna karaktär. Men man kan även trolla fram gammaldags charm i ett nyare hus genom att klä väggar med panel av pärlspont, satsa på gedigna trägolv och byta ut släta innerdörrar mot spegeldörrar.
  3. Låt gamla möbler, arvegods och loppisfynd skapa härlig stämning.
  4. Satsa på tapeter ur någon gammalsvensk mönstrad
    kollektion som Duro, Sandberg eller Boråstapeter. Det finns en heluppsjö att välja mellan, och ofta i olika färgskalor.
  5. Har du plats och möjlighet, investera i ett platsbyggt skafferi. Det behöver inte vara så stort för att det ska höja den lantliga charmen avsevärt.

– Skafferiet uppskattar jag enormt. Där finns ståplats och gott om hyllor där alla mina skafferivaror får plats. Kanske har jag ärvt mitt stora intresse för bakning och matlagning från farmor, som var hushållerska, säger Emma.

Nu ser Emma fram emot att snart få njuta av nyvärpta ägg från egna höns. Det röda hönshuset, som Emmas pappa har byggt av en gammal bod, står redan klart. Så snart blir atmosfären hos Emma ännu mer lantlig.

– Huset och trädgården, att bevara och återskapa den fina känslan, har blivit min stora passion. Varje dag jag kommer hem blir jag glad och tacksam.

Reportaget var med i Lantliv Sommarhem 2018

Prenumerera på Lantliv