Den nedgångna prästgården från 1700-talet hade stått obebodd i femtio år. Renoveringen blev byggnadsvårdaren Gustaf Willers dröm – och det personliga hemmet kom på köpet.

När Gustaf Willers, som driver Willers restaurering, ville hyra ett genuint gammalt hus på landet för sju år sedan blev han mer än bönhörd. Den nedgångna prästgården från 1700-talet hade stått obebodd i femtio år. Renoveringen blev en byggnadsvårdares dröm – och det personliga hemmet kom på köpet.

byggnadsvårdarens renoverade prästgård

Detalj för detalj har Gustaf Willers återställt 1700-talsgården i Källtorp utanför Stockholm.

 1700-talsgård renoverad av byggnadsvårdare, vacker pärlspont i köket

I köket sitter pärlspont från förra sekelskiftet som Gustaf har valt att behålla, trots att den är yngre än huset. Bakom köket syns groventrén till den tillbyggda tvätt- och badavdelningen.

handhyvlade takbrädermålade med linoljefärg i 1700-talsgården

Eames-stolarna från 1950-talet har funnit sin plats runt biblioteksbordet som är nästan 300 år gammalt. I taket har de handhyvlade bräderna strukits med linoljefärg och golvet, som var mörkt fernissat, har försiktigt slipats för hand.

marmoreringsmålning i renoverade 1700-talsgården

Marmoreringsmålning var vanligt på 1700-talet, då man föreställde sig att marmor såg ut så här. Porträttet av okänd modell är målat av Gustafs släkting Erik Lamm.

pärlspont i lantköket i präsgården från 1700-talet

I köket står röda pinnstolar vid matbordet

Gustafs tips för att ge ett gammalt hus sin själ tillbaka:
1. Undvik moderna trender, dem tröttnar man snabbt på. Använd material 
och formspråk som användes då huset byggdes. Går du tillbaka till ursprungs-tanken blir resultatet tidlöst vackert och harmoniskt. Lös inredning kan 
däremot vara hur modern som helst för att skapa en kul helhet.
2. Leta efter gamla detaljer; lås, beslag, lister, etcetera. Det finns mycket fint 
som nytillverkas efter gamla förlagor, men jag tycker det är ännu roligare att använda gamla original. Leta i lador och på vindar – och på internet. 
På Blocket görs många fynd.
3. Är du osäker så vänd dig till någon som är van vid gamla hus. Skicka bilder 
och dina tankar till olika firmor tills du hittar någon som är på samma våglängd. Var noggrann när du väljer byggnadsfirma – titta på jobb de utfört tidigare.
4. Släng ingenting. Många sitter på gamla saker utan att ha en aning om 
vilket oerhört arbete som lagts ned på alla handgjorda detaljer. Om du absolut inte kan eller vill behålla gamla fönster, dörrar, lås, eldetaljer, så sälj dem på internet så att de kommer till användning. Eller ring till oss på Willers restaurering!

Hela reportaget publicerades i Lantliv nr 2 2012, prenumerera på Lantliv