Ett älskat hem för dem själva och alla gäster. På Nergården har Johan och Niklas förverkligat en livsdröm. Med stor fantasi har de tagit tillvara gamla ting och skapat en harmonisk oas alldeles intill den lilla sörmländska sjön Sillen.
Foto Lina Nydahl

Johan och Niklas tillsammans med de franska bulldoggarna Margit och Emil.

När vi efter snåriga skogspartier längs sörmländska småvägar kliver ur bilen i Sund, vid sjön Sillen i Vagn-härad, välkomnas vi av att den franska bulldoggen Margit springer emot oss med viftande svans. Hon är tätt följd av sin husse, Niklas Asknergård, som tar oss med på en rundtur bland gårdens olika hus.
Här på Nergården, en timrad gård från 1909, har han och maken Johan Asknergård hittat sin plats på jorden. Efter många år av flitig renovering rymmer nu Nergården såväl makarnas privata bostad som ett gästhem där man kan hyra rum, äta och dricka gott och njuta av kultur- och naturupplevelser.

Foto Lina Nydahl

När Johan och Niklas köpte Nergården startade en lång renoverings- och inredningsresa. I dag är gården dels deras trivsamma hem, dels ett gästhem där alla kan njuta av utsikten från altanen.

Gästerna hyr rum i en flygelbyggnad intill huvudhuset och i den byggnad som kallas ”torpet” eller i det som kallas glampingtält, det vill säga en glamorös variant av camping i trädgården. Gårdens ägare bor själva i vindsvåningen i den privata delen av gårdens huvudbyggnad.
Musikalartisten Niklas och sommelieren Johan träffades i baren på Berns i Stockholm för sju år sedan. De började en livsresa tillsammans och köpte ett litet hus med stora renoveringsbehov strax söder om Stockholm. En vacker dag gjorde de en annan resa, till en paradisö utanför Bali. Där bestämde de sig för att förverkliga en dröm genom att skapa något unikt någonstans i världen. Drömmarna for över olika alternativ: Indonesien, Thailand eller Toscana. Eller varför inte här hemma i Sverige? Men kanske inte just i storstaden Stockholm?
Niklas och Johan bestämde sig för att flytta till landet. Efter att ha dammsugit bostadssajterna hittade de till slut Nergården, en gömd pärla som hade allt, förutom den perfekta prislappen.
– Vi kände att vi var klara med livet i Stockholm och började först titta på ställen uppåt Roslagen, tills vi plötsligt hittade gården här i Vagnhärad, säger Niklas.
När han och Johan först upptäckte Nergården blev de eld och lågor. Här fanns en genuin gammal gård i en idyllisk lantlig miljö med oändliga möjligheter att skapa, och att öppna gästhemmet som de drömt om. Paret gick direkt till en bank i Stockholm – och fick tvärnej. Frustrerade vände de sig till en bank i Trosa och blev äntligen positivt bemötta.
– Det gick på en vecka, banken här i kommunen välkomnade idén och såg oss som en tillväxt för bygden.

Foto Lina Nydahl
Ingen vet exakt hur gammal gården är men boningshuset är byggt 1909. Här har Johan och Niklas sin privata bostadsdel.

Men nagelbitandet fortsatte. De behövde pruta rejält på säljarens krav. Samtidigt skulle det klaffa med försäljningen av huset utanför Stockholm. Sommaren 2012 blev en tid av hopp och förtvivlan. Men gården blev deras till slut, och med små medel och stor kreativitet har de inte bara skapat ett ombonat och kärleksfullt hem, de har även förverkligat drömmen om ett välkomnande gästhem.
– Egentligen var vi kanske naiva inför hur mycket jobb det skulle innebära, men nu i efterhand inser vi att det naiva kanske just var nyckeln till att vi skulle ge oss in på det och förverkliga det till vad vi ville, säger Niklas.
Efter ett och ett halvt års intensiv renovering var Nergården äntligen redo för att ta emot sina första gäster. Vi går husesyn i det stora boningshuset där Niklas och Johan har satt sin personliga prägel på inredningen där antikt möter modernt.
Överallt märks en stor portion uppfinningsrikedom där paret har hittat prisvärda och vackra lösningar, till exempel de gamla fina stegarna som sitter uppspikade ovanför sängarna. Johan och Niklas har fyndat inredning på begagnatsajter som Blocket och till och med hittat fina saker på soptippar.

Foto Lina Nydahl

Välkommen in i värmen! Eldstäderna är många och välanvända på gården.

Inredningsviljan och känslan för detaljer är genuin. De fortsätter att tänka nytt utan att glömma det gamla.
– Se på torpet här som fick ett nytt kök byggt av återvunna bräder från ett par gamla lastpallar. En kista blev ett skåp och rummens alla Hästenssängar fyndade vi på en nätauktion, säger Niklas och fortsätter:
– Vi vill gärna hitta roliga saker, ta vara på gammalt och göra om det med en personlig känsla – och en hel del vilda idéer, berättar Niklas.
Niklas berättar att de stundtals har frågat sig själva vad de håller på med, och om de verkligen kommer att klara av att ro hela gästhemsprojektet i land.
– Vi är ju inga proffs som snickare. Därför har vi tacksamt tagit emot en del hjälp. Grannen Sam har till exempel varit fantastisk och hjälpt oss med sina kunskaper och erfarenheter.
Johan är sommelier och har jobbat som restaurangchef i Stockholm i flera år. I dag använder han sina erfarenheter i gästhemmets personliga lilla kök. Här plockar Johan färska kryddor och grönsaker direkt från pallkragarna i trädgården. Gösen kommer nyfångad från sjön Sillen och köttet från granngårdens ekologiska charolaisbesättning.

Foto Lina Nydahl
Hundarna Margit och Emil stortrivs på gården där inredningen är en skön blandning av fynd som hittats på allt från Blocket till marknader.

– Jag vill servera hemlagad mat utan några konstigheter, kryddat med god vinfilosofi, säger han.
Niklas yrke som musikalartist, med massor av roller i Stockholm och London, märks också på Nergården. Här finns en scen där det hålls konserter på somrarna.
– Många konsertbesökare har återkommit år efter år. Det känns som att konserterna bidrar till att det händer något positivt här i samhället, säger Johan.
På gården hålls även bröllop ibland. Själva gifte sig Niklas och Johan under en gammal ask i trädgården en vacker vinterdag i januari.
– Det var en gnistrande vinterkväll här hemma, säger Niklas.
Efter giftermålet tog Niklas och Johan sedan sitt nya gemensamma efternamn Asknergård efter asken som vigseln hölls under – och förstås – efter den älskade Nergården.

Foto Lina Nydahl

Vid skogsbrynet kan gästerna uppleva ”glamping”, det vill säga glamorös camping
i uppvärmt tält och med sjöutsikt.

Läs mer: Mysig höststämning på inredarens gård

Foto Lina Nydahl
När solen går ner byter sjön Sillen färg och skepnad. Att se skådespelet från verandan ger en rofylld känsla.
Foto Lina Nydahl
Med lite uppfinningsrikedom kan gamla saker få nytt liv. Här har bräder från lastpallar blivit köksinredning i den byggnad som kallas Torpet.

Niklas och Johans inredningstips:
”Man tager vad man haver” och försöker sätta en personlig prägel på det.
Bolla idéer kontinuerligt med varandra och respektera att man har olika roller i skapandet av ett nytt hem.
Kolla annonser på internet och var aktiv – det är både ekonomiskt och effektivt.
Det är inget fel att inspireras av andra, såsom grannar, som gärna hjälper till och har genuina kunskaper.
Blanda nytt och gammalt och våga tänka utanför ramarna.

Foto Lina Nydahl

Johan och Niklas är sakletare. Lycka är att hitta gamla möbler som kan göras om eller målas så att de bildar en harmonisk helhet.

Läs mer: Vackert renoverad doktorsvilla

Foto Lina Nydahl
Konst på väggarna behövs knappast när fönstret blir som en vacker tavla i Johans och Niklas sovrum.
Foto Lina Nydahl
Brasan sprider härlig värme i vardagsrummet i vindsvåningen som är Johans och Niklas privata bostadsdel.

Niklas & Johan Asknergård
Ålder: Niklas är 41 år. Johan är 36 år.
Yrken: Niklas är artist och Johan är sommelier. Båda är dessutom gästhemsägare.
Familj: Hundarna Margit och Emil som är av rasen fransk bulldogg.
Bor: I en del av den stora huvudbyggnaden från 1909 på Nergården, alldeles vid sjön Sillen i de sörmländska skogarna nära Vagnhärad.
Just nu: Planerar två nya rum till gästhemmet.

 

 

 

NUVARANDE En drömgård i sörmland
NÄSTA Svampexpertens bästa tips för en välfylld svampkorg