På Gåsö strax utanför Stockholm har Ann-Katrin Berggren och hennes familj skapat sin egen skärgårdsdröm. Ett modernt hus byggt i gedigna material och med en färgskala i samklang med skog, berg och hav. Här bjuder de gärna vännerna på middagar med utsikt över fjärden.

D

et är barfotaväder i stockholms skärgård. Ann- Katrin Berggren dukar långbordet på det solvarma trä- däcket vid sommarhuset på Gåsö medan en segelbåt stilla far förbi på fjärden utanför.

Att det här är en plats för avkoppling och umgänge råder det ingen tvekan om. Det är hit som Ann-Katrin och maken Bruce reser tillsammans med 18-årige sonen Hugo från vardagen i England för att njuta av den svenska sommaren – ibland andra årstider också för den delen. En gång lyckades de fira nyår här och åka hem strax innan isen la sig.

Ligger nära Nacka och Solsidan

För hit reser man med egen båt. Det nybyggda, modernt inredda huset ligger visserligen nära Nacka och den eleganta villaförorten Solsidan, men har man ingen egen båtskjuts så kommer man inte hit.

– Det är nära in till Stockholm och det tar inte alltför lång tid att ta sig ut, ändå känns det som om man är långt ute i skärgården, säger Ann-Katrin.

Den lilla familjen handlar mat för tio dagar åt gången innan de drar ut med båten.

– Sedan packar vi upp, tänder brasan och tar ett glas vin, säger Ann-Katrin. Bara njuter av utsikten och lugnet.

Ändå lever familjen alls inget isolerat liv här på Gåsö – tvärtom.

– Det är en trevlig ö med mycket socialt umgänge under sommaren och gemensamma aktiviteter som midsommarfirande, gympa, loppis och femkamp – Gåsöolympiaden som den kallas.

skärgårdshus

gaso 4

Familjen gillar att ha gäster i huset, som har elva sängplatser.

– Vi grillar och lagar mat förstås, säger Ann-Katrin. I vår familj är det viktigt att samlas, äta och umgås.

Ann-Katrin är journalist och inredare till yrket och har tillsammans med maken Bruce både byggt om och renoverat hus tidigare. Att bygga ett hus från grunden och få sätta sin prägel på allt från början till slut är något som de verkligen har uppskattat.

– Vi var på semester i Grekland när vi hittade tomten på Gåsö på internet, och den var till salu till ett rimligt pris, säger Ann-Katrin.

Det var bråttom eftersom säljaren ville göra en snabb affär.

– Så det var bara att slå till! Våra vänner trodde inte att vi var riktigt kloka som tänkte köpa en tomt som vi bara hade sett bilder på. Men Ann-Katrin kände till området sedan tidigare. Redan i mitten av 1980-talet hade hennes kärlekshistoria med den här delen av skärgården börjat när hon hyrde ett sommarhus på den pyttelilla ön Lindskär som ligger direkt söder om Gåsö. På det viset visste hon exakt hur tomten som de var spekulanter på såg ut. Så hon och Bruce slog till. Och det har de inte ångrat.

Bild till Lantliv sommaren / 2017

 

– Märkligt nog visade det sig att vi kände flera familjer på ön sedan tidigare, säger Ann-Katrin. Det var som om det var meningen! Och det var genom några av vännerna på ön som de hittade den arkitekt, Kjell Andersson, som visade sig passa perfekt för dem.
– Våra vänner hade byggt ut sitt hus och vi gillade verkligen resultatet, så valet av arkitekt blev enkelt.

Välplanerad design – och färgprofil

Ann-Katrin började med att i samråd med Bruce göra i ordning en idépärm till Kjell Andersson. Färgskalan lät de gå från ljusaste grått till mörkaste svart.

– Kjell började med att tillbringa flera dagar på ön för att känna in hur ljuset föll och hur vinden blåste, säger Ann-Katrin. När han sedan kom med sina första skisser blev vi överväldigade över hur rätt allt kändes. Han blev förvånad över att vi inte ville göra några ändringar. ”Men du har ju lyssnat på vad vi har sagt”, sa vi.

Resultatet har blivit ett modernt hus med stora panoramafönster. De olika nivåerna i huset är en av Kjell Anderssons specialiteter. De skapar olika rum i rummen och ger spännande rymd åt den öppna planlösningen. Genom huset går dessutom en ljuskorridor från sö- der till norr, med början i Hugos rum.

Bild till Lantliv sommaren / 2017

sovrum i srkitektritat skargardshus

Ett trädäck går runt hela huset vilket gör det lätt att tillbringa en stor del av sommarlivet utomhus när vädret tillåter.

– Det var först när däcket mot skogen kom upp som vi till fullo insåg hur fantastiskt Kjell har ritat huset, säger Ann-Katrin. På efter- middagen når solen dit och även om det blåser nordan känns det som om man sitter i lä.

Att bygga huset tog hela tre år på grund av det faktum att Gåsö är en ö utan kontakt med fastlandet. Allt material måste fraktas per båt och sedan bäras upp till byggplatsen.

– Vi lät bygga en väg upp till huset och sedan kunde mycket av byggmaterialet köras upp med en liten truck, säger Ann-Katrin.

För att spara tid valde byggarbetarna att bo på ön under arbetet. Först av allt restes därför en friggebod som numera är gäststuga.

Under den sista byggvintern, 2009, var det ordentligt kallt, men det hindrade inte målarna från att utföra sitt jobb.

– Isen låg tjock så de kunde vandra ut till ön på den, färgen drog de bakom sig på en Snowracer, säger Ann-Katrin.

Mycket möda i rätt materialval

Hon och maken la mycket möda på att välja golv och fönster som håller länge. I kök, badrum och hall lät de därför lägga ett svart, lättskött skiffergolv med golvvärme.

– Till resten av golvytan valde vi ett exklusivt Dinesengolv av vit­ såpad douglasgran. Det är helt solitt och går att slipa hur många gång­ er som helst. Det är både underbart att gå på och vilsamt att se på.

De stora fönsterpartierna är av stål och har visat sig vara i stort sett underhållsfria.

I allrummet finns en öppen spis byggd av skiffer. Den hämtade paret inspiration till under en skidsemester i Sälen. Här samlas fa­ miljen gärna när de besöker ön under vinterhalvåret. Efter en lång­ promenad runt ön är det mysigt att slå sig ner framför brasan.

Köket har annars en extra stor plats i Ann­Katrins hjärta. Att laga mat och bjuda på middag är bland det bästa hon vet. Köket har hon och Bruce hittat på Ikea, men köksön är specialritad av Ann­Katrin i samarbete med arkitekten.

matplats i skärgårdshuset

kök med köksö i arkitektritat skärgårdshus

– Den rostfria bänken är ett hommage till min pappa Gösta som var plåtslagare och specialiserad på rostfritt stål, säger Ann­Katrin. Praktiskt nog är några hyllplan, av samma douglasgran som gol­vet är gjort av, placerade intill diskmaskin och matbord.

– Det underlättar hanteringen vid måltiderna oerhört, säger Ann­ Katrin. Hela köksön och placeringen av den fungerar precis som jag drömt om. Nu kan jag stå här och se ut över fjärden medan jag lagar mat, gärna med ett par gäster som sippar lite bubbel på barstolarna.

En annan favoritplats är sovrummet. Först när huset var färdigt insåg paret att sjöutsikten härifrån faktiskt är 180 grader – en glad överraskning. Eftersom huset har två våningar och är placerat på ett berg kan man faktiskt se ända till Lindskär och det hus som Ann­ Katrin hyrde då på 1980­talet.

– Tänk att jag flera decennier senare skulle hamna på samma plats i skärgården!