Plywoodväggar, stenliknande golv och enorma fönster mot det öländska hedlandskapet. Arkitekten Maria Rutensköld har skapat ett energisnålt drömhus i konstnärsbyn Vickleby och inrett det med personlig stil och egendesignade textilier.

D

et är en förmiddag i augusti och sensommaren på södra Öland visar sig från sin bästa sida. En dag som denna är det lätt att förstå varför Maria Rutensköld förälskade sig i hedlandskapet Stora alvaret intill hennes hus i Vickleby.

Det var hit till den gamla konstnärsbyn som hon kom i vuxen ­ålder 2010. Hon var arkitekt och redo att förverkliga ungdomsdrömmen om att utbilda sig till textilkonstnär, och det på Carl Malmstens Capellagården. Inför flytten for hon genom de småländs­ka skogarna och när hon tagit sig över Ölandsbron uppenbarade sig det landskap som skulle ta henne med storm. Maria har rötterna i Norrbotten, har bott länge i Stockholm och Öland var olikt allt hon tidigare sett.

– Jag hade inte varit på ön i vuxen ålder och hade bara ett vagt minne av väderkvarnar och ruiner, säger Maria. Nu tappade jag mina referenser helt för en sekund, visste jag inte var jag var. Var det i Skottland, på Irland eller savannen i Afrika?

Plywood vagg vardagsrum oland

Foto: Therese Jahnson

Två stora tavlor från Marias andra hemland, Indonesien, pryder vardagsrummets höga vägg. På det danska sideboardet står favoritsaker från olika resor. Tyget på stolen till vänster har Maria själv gjort.

Uteplats tradack stora kuddar

Foto: Therese Jahnson

På trädäcket finns både en matgrupp och en hörna för avkoppling. Skulpturerna kommer från Bali.

Kok plywood energisnalt hus oland

Foto: Therese Jahnson

Skåpen är medvetet få och antalet spisplattor bara två eftersom Maria velat bygga efter vad hon använder i vardagen. Tygerna är Marias verk, liksom det svarta mönstret över diskbänken. Det har Maria klippt ut i papper och satt bakom ett stänkskydd av glas.

Efter den tvååriga utbildningen skulle hon egentligen lämna ön, men det var svårt och allt föll på plats när hon något år senare såg en spännande tomt på Hemnet. Med en gång kunde hon föreställa sig huset hon ville bygga. Hon köpte tomten och i ett års tid undersökte hon den sedan noggrant för att se hur drömhuset skulle fungera i praktiken innan hon skickade in en ritning för att få bygglov.

– Då var jag ganska trygg med hur jag skulle leva och röra mig här, säger hon. Jag visste hur jag skulle använda naturen – dels som fantastiska tavlor men också som uterum.

Vi sitter vid matbordet och ser ut genom ett stort fönster som ramar in hedlandskapet utanför. Det platsbyggda köket är inte stort men det passar Marias och dottern Elviras vardag.

– Jag kan bli väldigt trött av stora kök, säger Maria. Ibland bygger man mer för undantagen – till exempel för att ha många vänner på middag – i stället för efter hur man faktiskt lever störst del av tiden.

Ett effektivt kök med bara två kokplattor gav Maria en frihet
i vardagen, precis som många av de övriga inredningslösningarna, som är designade med tanke på att få livet att fungera praktiskt och smidigt.

kokshyllor i lackad plywood

Foto: Therese Jahnson

Plywoodskivorna i köket är lackade för att hålla bättre. På hyllorna visas fin keramik upp, vissa av kopparna är hemgjorda.

Energisnalt hus oland uteplats

Foto: Therese Jahnson

Kuddfodralet på det härliga trädäcket har Maria själv designat.

koksö med betonsgspacklad bänkyta

Foto: Therese Jahnson

Konsten klättrar högt upp mot taket i huset. Marias tyg med cirklar går igen på flera ställen i inredningen. Köksön har en betongspacklad bänkyta som går ihop med det stenliknande golvet.

För Maria var det viktigt att bygga ett så materialsunt hus som möjligt och hon valde därför ett så kallat massivhus i trä. Det har lite tjockare väggar än vanliga hus och isolering av cellulosa vilket gör elräkningen lägre. När det är kallt kan hon hålla värmen nästan enbart med kaminen och en luftvärmepump. Badrum och hall är de enda rum som har golvvärme. Bara några få radiatorer är utplacerade i de övriga utrymmena: dotterns rum, gästhuset och ateljén.

Maria har även ett hållbarhetstänk när det gäller möbler.

– Jag uppskattar möbler som är välgjorda och har ett lite tidlöst formspråk – de blir vänner för livet.

Massivhuset är tillverkat av prefabricerade väggblock som staplats med kran på kort tid. Inom 24 timmar var skalet färdigt och sedan kunde Maria i lugn och ro färdigställa insidan med hjälp av lokala snickare. Golvet har hon dock ensam spacklat med pigmenterad lerputs som ger en stenliknande yta. Ett roligt men hårt jobb eftersom hon var tvungen att spackla hela ytan på en gång.

– Jag är glad över att jag har gjort det, men jag tror inte att jag ska göra det igen, säger hon.

Sovloft stege plywood

Foto: Therese Jahnson

I dottern Elviras rum finns en liten utsiktsplats där hon kan sitta och läsa eller bara se ut över alvaret.

Textildesigner maria rutenskold

Foto: Therese Jahnson

Maria trycker sina tyger i ateljén i sidohuset.

Socrum plywood energisnalt

Foto: Therese Jahnson

Sovrummet på loftet har Maria inrett med egna mönster och en kär litografi, som hennes bror gjort.

Energisnalt dromhus oland

Foto: Therese Jahnson

Bostadshuset har trädäck i alla väderstreck.

Som material för väggar och tak valde Maria svagt vitpigmenterad plywood i alla rum utom badrummet. Det samspelar fint med ljuset och naturen, vilket gör att huset känns varmt.

– Det är skönt för själen, säger Maria.

Huset är högt i tak vilket ger en otrolig känsla av rymd, något som tillsammans med ljus och proportioner är betydligt viktigare än antalet kvadratmeter, anser Maria efter att ha bott på den indonesiska ön Bali med Elvira under många vintrar. Där är ytorna ofta små men dynamiska. Rummen kan ha grönska eller jalusier som väggar och en stjärnhimmel till tak.

– För mig blir det ett sätt att skapa stora rumsupplevelser på små ytor, säger Maria.

Bygg ett eget hus – Marias tips:

Alla idéer ryms inte i ett och samma hus. Hitta en tydlig idé som du följer konsekvent så långt det går. I det konsekventa arbetet så blir en ide tydlig.

Fundera på var du befinner dig i livet och börja ditt idébyggande därifrån. Bygg inte för andra än dig själv och din familj. Fundera till exempel på hur du vill vakna på morgonen, hur familjen vill umgås och vilka behov ni har.

Har du en liten budget, gör en poäng av att använda ett ”billigt” material i stället för att dölja det. Låt till exempel ett oslipat material vara just oslipat.

Planering är allt. Många avbrott kostar pengar. Anlita lokala firmor när det gäller installationsarbete med el, vatten och ventilation. Skulle något hända kan de snabbt vara på plats. Jaga inte den billigaste entreprenören utan bygg långsiktiga relationer. När huset är klart ska det underhållas och repareras i en framtid. Då är det skönt med entreprenörer som känner huset.

Att hennes eget sovrum i Ölandshuset varken har dörr eller avgränsande vägg passar henne. Genom att det ligger på ett loft ovanför köket separeras det ändå från det övriga huset.

Kring bostadshuset löper ett stort trädäck som binder samman det med en sidobyggnad. Tillsammans bildar byggnaderna ett L precis som i de traditionella öländska radbyarna. I sidobyggnaden ryms ett gästrum och en ateljé där Maria får utlopp för sin kreativitet.

För henne var det naturligt att ge huset och inredningen ett enhetligt formspråk.

– Jag ser inte var saker börjar och slutar när jag jobbar, ibland blir det ett mönster och ibland en möbel. Ibland blir det ett rum.

Reportaget var med i Lantliv nr 8 2018