I en gammal militärbarack på Gotland har glasformgivaren Erika Lagerbielke och hennes man Tomas Åhlman förverkligat sin lantliga dröm. Ledigt, fritt och enkelt är nyckelorden i huset där de tre katterna kommer och går och nästan varenda pryl är återvunnen.

FÖLJ MED LANTLIV PÅ EN HÄRLIG RIDRESA TILL PORTUGAL I SEPTEMBER

LAGERBIELKE108_lowres

Köksskåpen från 1950-talet har suttit i ett torp i närheten. Erika och Tomas hittade dem i en byggåtervinningsbutik. Även den charmiga 1940-talsspisen smälter väl in i inredningen.

Klas sjöberg

Entrédörren av glas är målad med linoljefärg i en röd nyans som står fint mot den mörkgrå panelen. Så småningom ska all panel målas med svart slamfärg, det ska även bli en ny trappa och ett trädäck längs med huset.

LAGERBIELKE086_lowres

I Försvarets gamla plåtskåp ryms husgeråd. De flesta glas är ur Erikas design för Orrefors. Översta hyllans glas tillhör serierna Intermezzo och Friday. Andra hyllan, tumblers Taste invid små rökgrå vinglas av Nils Landberg, antika snapsglas och gröna dessertskålar från Iittala. Porslinet är Marinens eget märke från Gustavsberg. 

LAGERBIELKE013_lowres

 Tallgläntan är som gjord för att hänga tvätt, som får en härlig frisk doft.

LAGERBIELKE133_lowres

Att sovrumsdelen har varit befälsrum märks bland annat på de bredare golvbrädorna. Hängaren av Charles och Ray Eames är en färgklick på väggen.

LAGERBIELKE103_lowres

Svarta Ikeaskåp passar fint till 1950-talsskåpen som hade stått hos en granne innan de hamnade på byggåtervinningen där Erika och Tomas köpte dem. Bänkskivan ovanpå har hängt med Erika i trettio år och ska monteras fast i sommar.

LAGERBIELKE091_lowres

Vid matbordet sitter man i Wegners Y-stolar som är från 1960-talet, liksom stolen av Carl-Axel Acking. Duken från Tokyo är i shiboriteknik, med äkta indigofärg. Golvet här är slipat, vitlaserat och hårdvaxat, så att det står emot små tassavtryck.

LAGERBIELKE110_lowres

Den vita burmillan Spirou trivs i hörnan med soffa och bord av Bruno Mathsson, från Erikas föräldrahem. Klädseln i orange valdes efter barackens färgskala. Mattan i gotlandsull är vävd av Eila Burvall. Täljstenskaminen från Contura håller värmen länge. 

LAGERBIELKE074_lowres

Kvällspromenaderna blir många och långa när Tomas och Erika är på landet med naturen om knuten. Från den restaurerade gamla kvarnen på kullen har man en fantastisk utsikt.

ERIKAS & TOMAS GOTLANDSPÄRLOR:
Udden Bungenäs på nordöstra Gotland är en spännande plats med fantastisk natur, spännande byggprojekt, Bungenäs Matsal, utställningslokalen Kalkladan och ett charmigt kafé i en före detta Konsumbutik. www.kalkladanbungenas.blogspot.se
Lilla Bjers. Gårdsbutik och gårdskrog i Västerhejde, cirka 7 kilometer söder om Visby. Gårdsbutiken är öppen året runt med fint utbud av ekologiska grönsaker och bär som varierar efter årstidernas växlingar. På Gårdskrogen står säsongens smaker i fokus. Hela gården är Krav-certifierad. www.lillabjers.se
Rute Stenugnsbageri. Gott bröd i en underbar miljö. Cirka 8 kilometer nordöst om Lärbro. Kör väg 148 mot Fårösund. www.rutestenugnsbageri.se
Bläse Kalkbruksmuseum. Intressant gammal industrimiljö med en liten industrijärnväg man kan åka på. Bläse Kalkbruksmuseum skildrar stenindustrin på Gotland och arbetarnas liv och villkor. Från Fårösund – kör väg 148 mot Visby, ta till höger mot Fleringe vid Rute kyrka. Följ sedan skyltarna till Bläse, cirka 20 kilometer. www.blasekalkbruksmuseum.se.

SE OCKSÅ:
ETT FANTASTISKT NYBYGGE PÅ GOTLAND
FORMGIVAREN GUNILA AXÈN