Den vackra dalagården byggdes av Pigas gammelfarfar på 1800-talet. Efter en lång och noggrann renovering njuter hon och familjen av ett liv så nära naturen man kan komma. Här får du massor av inredningstips!

 

HELA GÅRDSTUNET andas harmoni. Den charmigt flagnande grinden och de knuttimrade ladorna gör sitt till.

Solen skiner över kringelkrokiga vägar som leder genom Björbo i Västerdalarna. Alldeles i skogsbrynet ligger en vacker gård med vidunderlig utsikt över byn. Boningshuset är vitt med gröna snickerier och omges av faluröda timmerlängor. Här bor Piga Gustafsson och Mats Hellgren med barnen Ida och Ivar. Piga heter egentligen Anna-Maria, men Piga har hängt med sedan barnsben. I Dalarna kallas småflickor ofta för ”lisspigor”. Hon möter oss i träskor, slitna jeans och svart storpolo och berättar lite om gårdens historia medan hon visar runt.

PÅ HÖSTEN hittar man ofta Piga i trädgården i färd med att ta hand om alla äpplen. De blir till kaneldoftande smördegsknyten till eftermiddagsfikat.

– Gården byggdes 1885 av min gammelfarfar Olov Ersson och har i alla år stannat i släkten. Eftersom Mats och jag är tremänningar och alltså släkt på långt håll har även hans familj anknytning till gården. Det gör att vi känner extra mycket tillhörighet, säger Pia.

JORDNÄRA färger och avskavda material samsas fint i den rymliga hallen. Det breda brädgolvet, innertaket och badrumsdörren i ockragult har bevarats.

När de köpt gården och började skala av tapeterna hittade de tidningar där bakom från tiden då huset byggdes. Lillstugan är till och med äldre än så. För att fastställa åldern kom byns präst för några år sedan och gjorde borrningar i timret och konstaterade att det är från första halvan av 1800-talet.

VEDSPISEN som används flitigt fyndades ihop med ugnsluckorna på en lokal loppis. Den övre bakugnsluckan på muren ger illusionen av en bakugn och skapar tidstypisk stämning.

Piga och Mats köpte gården år 2000, efter att ha bott åtta år i ett litet hus som hörde till en annan gård i byn. Den gården blev till salu och de ville köpa, men säljaren ångrade sig.

Läs även: Mer inspiration i Lantliga hem

BOCKBORDET har en snickare gjort av golvplank från den gamla pigkammaren. Trägolvet från Dala Floda Golv är lutat och behandlat med Herdins golvolja. Tapet, Färnebo, Duro.

– Det var jobbigt då, men så här i efterhand inser vi att det var det bästa som kunde hända. Nu kunde vi ju köpa släktgården i stället, när den blev till salu en kort tid därefter, säger Pia och fortsätter:

Drygt ett år tog det att renovera så mycket att familjen kunde flytta in på nedervåningen.

ÖVERVÅNINGEN har behaglig rymd och naturliga färgval som binder ihop inredningen. Plädar, fårskinn och virkade dynor samsas i en stor gammal trälår.

– Min pappa hade precis gått i pension och hjälpte oss på dagarna. Själv slet jag kvällar och helger.  Piga är den kreativa av oss och hon var duktig på att sätta oss alla i arbete, skrattar Mats.

BLANKT OCH RUFFT varvas i salongen där de gamla golvplanken har slipats, lutats och oljats. Stubbar från älvkanten är fina som små bord. Taklampa, BTC.

Grunden fanns där med vackra breda golvtiljor, spegeldörrar och klassisk planlösning. Resten byttes varsamt ut och modifierades. Nya fönster beställdes från Selja Snickeri i Mora, framtagna efter originalfönstren. Ett nytt kök i milt vaniljgult med många fina detaljer, gjort på ett snickeri i Vansbro, sattes in. Vedspisen, som ger skön värme kalla vinterkvällar, samt de bägge bakugnsluckorna hittade de på en lokal loppis.

Ta chansen att vinna i Lantlivs fina tävlingar!

DET LJUSA BADRUMMET huserar i den gamla pigkammaren. Golvplanken har återanvänts som bänk. Det skrapade innertaket ger sliten charm.

För att ge plats för ett stort badrum med både dusch och badkar fick den gamla pigkammaren ge vika. De gamla golvplank som lyftes bort återanvändes och blev till en arbetsbänk med infällt handfat. De golv som gick att behålla slipades, lutades och behandlades med olja. I kök och arbetsrum lades nytt massivt furugolv med skön golvvärme under. I arbetsrummet byggde Mats en garderobsvägg i pärlspont, som ger bra förvaring och känns som om den alltid har funnits där. Samma sak i köket där ett gammaldags hörnskafferi tog form.

I IVARS RUM finns gott om plats för lek tack vare en platsbyggd säng och fina platsbyggda garderober med pärlspont. Metallpallarna kommer från Clas Ohlson.

Fem år tog det innan de var redo att sätta i gång med att renovera övervåningen, som blev klar hösten 2010. Här finns i dag Pigas och Mats sovrum med ett smart litet krypin bakom garderobsväggen där man hittar Pigas skaparhörna, fylld med verktyg, penslar och garner. Barnen fick äntligen varsitt sovrum, med platsbyggda sängar längs långsidorna. På övervåningen finns också toalett, allrum och utgång till balkongen som blev klar förra våren. Alla golv är behandlade med vitpigmenterad hårdvaxolja och lister och socklar är gjorda efter gammal förlaga.

PLANTERINGSBORDET har Piga och Mats tillverkat av gamla lastpallar, hjul från Jula och betongplattor från Byggmax.

– Vi har så långt det är möjligt använt oss av duktiga lokala hantverkare. Av erfarenhet vet vi att det sällan lönar sig att tumma på kvaliteten, säger Mats.

Utanför köksfönstret har familjen anlagt en fantastisk köksträdgård där de odlar grönsaker i pallkragar. Men just nu är det farstukvisten som är det viktigaste projektet. Den gamla revs för att ge plats åt en bredare som ger bättre proportioner till huset. Även denna gång återanvändes virket och den nya trappans breda trappsteg är som gjorda för en stunds paus i solen med en kopp kaffe.

Pigas 5 bästa inredningstips:

1. Snåla inte med kvaliteten. Att satsa på det bästa från början lönar sig i längden. Använd levande material och återanvänd om möjligt golv och dörrar.
2. Fönstren är husets ögon, det är viktigt att de är symmetriska och tidstypiska. I vårt fall med fast spröjs både på in- och utsidan.
3. låt renoveringen ta tid. renovera grundligt utan att ta bort känslan i det gamla huset. byt ut gamla stammar och elledningar, bryt upp golv och flytta dörröppningar om det behövs.
4. ta hjälp av kunniga hantverkare, men var med själv och bevaka. var inte rädd att kritisera, resultatet ska du leva länge med. Glöm inte detaljer som lister, socklar, strömbrytare, eluttag, handtag och knoppar. Hitta egna lösningar och lita på din egen smak.
5. Flytta inte in för tidigt, det är jobbigt att bo på en byggarbetsplats!