När familjen växte bestämde sig Tina och Joacim för att lämna stan och flytta till sitt kära sommarställe i Stockholms skärgård. Med nya kvadratmeter och luftiga lösningar skapade de sitt hem där ljuset flödar in och naturen finns runt knuten.

Läs också: Här känns det som sommar året om

Skargarden_exterior2
Längst bort på den idylliskt ringlande grusvägen hittar vi det moderna timmerhuset där Tina och Joacim bor med sina två barn Ester och Filip.

Här på Dalarö, i Stockholms södra skärgård, byggde de först sitt sommarparadis. De stormtrivdes och när barn nummer två var på väg bestämde de sig därför för att flytta hit permanent.

Skargarden_kok
Men först byggde de ut med cirka 50 kvadratmeter som blev till sovrum, vardagsrum, badrum och förråd. Huset är från X-House, och för att få det precis som de ville tog de hjälp av Joacims pappa Björn som är arkitekt. Nu fick de hjälp med allt från att bolla idéer till att rita själva huset. Björn drogs mer åt det strama och moderna hållet medan Tina värnade om hemtrevnaden och inte ville ha det för kalt. Resultatet blev någonstans mittemellan. Björn gav dem också idén att satsa på extra breda dörröppningar för att få fri sikt genom hela huset och Tina insisterade på takfönstret i badrummet. Dessa båda ljusa idéer har gett huset extra karaktär.

 
Fasaden målades med svart falufärg. De flesta husen i området är klassiskt röda hus med vita knutar. Men Tina och Joacim tyckte att huset var alldeles för modernt för falurött och ville även att huset skulle smälta in i naturen. Entrésidan ger ett privat intryck. Granar och tallar har fått vara kvar på tomten och bäddar in huset, som kan gömma sig lite i naturen.

På baksidan är känslan en annan. Här öppnar huset upp sig med stora glaspartier mot trädgården.

Skargarden_tradgard
– Det vi gillar mest med huset är alla stora, öppningsbara glas­partier som vi valt att sätta in mot trädgården, säger Tina. På sommaren öppnar vi upp dem helt och hållet så att det generösa däcket och trädgården får bli en del av huset.

Tomten är annars ganska outnyttjad och här drömmer familjen om en framtida pool, bastu med loungedel, och ett plank som rumsavdelare. Huset är ett modernt timmerhus byggt av grova limträbalkar och mer naturligt än så här blir det inte. I ett sådant här hus behöver man ingen isolering, det räcker med de tjocka träväggarna. Huset är ekologiskt och miljövänligt och det känns då man vistas i huset, här mår man bra.

Skargarden_vrum
– Den spontana reaktionen vi får då vi säger att huset inte är isolerat mer än med timret är att man undrar om det inte blir för kallt på vintern. Särskilt då vi har så stora glaspartier på huset. Men vi har aldrig haft några som helst problem med värmen, det enda vi behöver är en frånluftsvärmepump och vid köldknäppar brukar vi elda i någon av våra kaminer. Ja, det gör vi ju förstås ofta bara för att det är mysigt också, säger Tina och ler.

Skargarden_vrum2
Inredningen går i samma stil som huset. Naturtoner och naturliga material dominerar. Joacim är den som har koll på inredning eftersom han jobbar på inredningsbutiken Länna Möbler och har intresset för design. Tina har däremot ingen direkt strategi utan kan förälska sig i möbler och detaljer utan att egentligen veta var hon vill ha dem. Men båda gillar ren och tidlös formgivning som exempelvis formgivaren Hans J Wegners Y-stol som de har vid matplatsen.

Huset är på cirka 145 kvadratmeter som fördelar sig på sex rum och kök. Det räcker gott till familjen som nyttjar alla ytor till max. När det kommer övernattande gäster omvandlar de enkelt TV-rummet till gästrum.

Skargarden_barnrum
– Jag tycker att det är skönt att ha ett nytt hus som inte kräver så mycket jobb. Vi ser hur vänner och bekanta renoverar och bygger och alltid har projekt på gång, men vi är inte intresserade av det. Vi vill inte jobba på fritiden, då vill vi hitta på annat i stället. Huset är dessutom väldigt lättstädat och vi försöker att inte ha så mycket saker framme.

Skargarden_sovrum
Tina har ett intensivt jobb som marknadschef med mycket restid och njuter därför lite extra av att komma hem till lugnet och still­heten på kvällarna.

På helgerna är familjen gärna hemma och myser eller umgås med vänner. Familjen är väldigt social och är ofta i väg på olika aktiviteter och utflykter. Skogen finns ju inpå knuten och Schweizerbadet, som ligger på promenadavstånd från hemmet, nyttjas flitigt på somrarna.

Dalarö Bageri och Dalarö Lanthandel finns inne i byn och hit försöker de gå så ofta det bara går. Här träffar de ofta på vänner för spontant umgänge.

– Vi har egentligen inte förändrat livet så drastiskt sedan vi flyttade ut hit. Vi är fortfarande ganska så aktiva. Vi gillar att åka skidor, spela tennis, gå på middagar och så, säger Tina. Familjen har nu bott på heltid här på Dalarö i tre år.

Skargarden_hall
– Det är så häftigt att bo i ett sådant här naturligt hem där man verkligen lever med huset. Huset andas, lever och rör på sig. På somrarna sväller träet och gliporna mellan plankorna minskar, sedan på vintern krymper det igen och då växer gliporna mellan plankorna. Det stora ljusinsläppet man får in genom glaspartierna vandrar in genom rummen och bollas sedan runt i hemmet. Magiskt, säger Tina och ler.

Läs också: Drömmen om ett bo i det gamla skolhuset blev sann