Till jul smyckar floristen Anna Elwing familjens vintervita villa i Gislaved med juldekorationer av blommor och grönt. Det blir en jul som doftar ljuvligt!

julpyntat med blommor och grönt hemma hos floristen

Foto: Carina Olander

Huset är byggt 1928 och familjen har målat det vitt för att det gör sig så bra mot grönskan runt omkring.

Grangirlanger och kransar utanpå fönstren. Innanför lyser ljusstakar och stjärnor och sprider ett varmt sken. Den vita trävillan med brutet tak och ståtliga korsfönster är vackert dekorerad. Redan på håll syns att här bor någon som älskar jul och har gröna fingrar.
Här i småländska Gislaved bor floristen och dekoratören Anna Elwing, hennes sambo Frans Dahlqvist och barnen Alma och Ville. Att familjen har målat huset vitt, både ute och inne, är ingen slump, färgen är vald för att den är en bra grund för inredning och blommor.

kransar och juldekorationer av granris och mossa

Anna Elwing plockar material till kransar, krukor och mossbollar ur naturen.

Anna har arbetat med blommor i tjugo år och stortrivs. Jobbet är mer än ett yrke, hon ser det som en livsstil som ger familjens hem den ombonade, hemtrevliga känsla som uppstår när någon är intresserad av detaljer. Anna inreder med mottot ”grönt är skönt”, eftersom hon anser att ett hem mår bra av växter och gröna toner och att grönt ger inredningen liv.
Denna inredningsfilosofi märks inte minst under julen. Här och där finns vackra stilleben där levande ljus och glasföremål kombineras med växter av olika slag, och i fönstret står rara hyacinter på rad.

juldekorationer med blommor och grönt

Foto: Carina Olander

Anna skapar vackra stilleben genom att kombinera och gruppera sirligt glas, växter och levande ljus.

– För mig består julen mycket av sinnesintryck och dofter. Det är lika viktigt för mig att ha det julfint runt omkring mig som att det ska dofta jul. Jag är hopplöst förälskad i vita hyacinter och dekorerar högt och lågt med dem i alla rum så att det doftar i hela huset, säger Anna.
Anna har alltid älskat julen och vill gärna börja pynta tidigt – alldeles för tidigt, enligt resten av familjen. Redan någon vecka före advent börjar hon göra fint i fönstren.

Läs mer: Mysig jul i renoverat 1700-talshus

stor mistel i vardagsrummet

Soffbordet är pyntat med en florists blick för grönt och detaljer. Vardagsrummet ligger intill matsalen och det finns planer på att göra de båda rummen till ett, för att på så sätt få ett stort sällskapsrum som sträcker sig ända till köket.

– Men jag kan absolut inte tänka mig att vänta längre, jag har då längtat efter ljuset och den mysiga stämning som det blir med adventsljusstakar och stjärnor i flera veckor. I mitt jobb som florist och dekoratör på butiken Två stolar har vi haft jul i flera veckor och det kliar verkligen i mina fingrar efter att få gå loss här hemma. Så att jag väntar med att pynta till en vecka före advent ser jag som en bedrift, säger Anna och ler innan hon fortsätter:

Jul hos floristen Anna Elwing Av Anna Truelsen Foto Carina Olander

Till jul får grankvistar och ljus samsas med vaser och glasföremål i olika höjd och form.

– Fast jag tjuvstartar ute i mitten av november. Jag kan verkligen gå i gång på att smycka huset utvändigt med material från naturen. Jag brukar göra kransar, grangirlander och mossbollar, och till det arrangerar jag lyktor i alla storlekar. Det händer ofta att Frans ropar på mig och säger att ”nu får du komma in”. Jag glömmer tid och rum när jag får vara kreativ, jag märker inte av att det är kallt och mörkt. Jag upplever bara att det är så mysigt att stå i ljusskenet från lyktorna och göra det fint ute.

Jul hos floristen Anna Elwing Av Anna Truelsen Foto Carina Olander

Foto: Carina Olander

Planlösningen är typisk för 1930-talet med små, kvadratiska rum. Matsalen, med Frans egenhändigt snickrade matbord i centrum, är husets hjärta och ägarnas favoritrum.

Matsalen är husets hjärta. Här inger de ståtliga korspostfönstren en sakral känsla. Rummet är ljust och stämningsfullt inrett. Det gedigna matsalsbordet, vackert dukat med vitt porslin, står mitt i rummet. Gröna ljuslyktor och rustika linneservetter med en kvist mjuk en instucken under ett grönt band skapar en härlig julkänsla tillsammans med vita amaryllis och orkidén guckusko.
– När jag inreder brukar jag tänka på att få in levande material i inredningen och genom att blanda olika höjder och texturer får jag en skön mix. Då gör det inget att det händer mycket på ett ställe, när det är lugnt och rofyllt runt omkring. När jag gjorde juldukningen på matsalsbordet gick jag loss med blommor, ljus och porslin i olika höjder, vilket ger en balanserad helhet och lyfter hela rummet. Hade matsalen varit övermöblerad så hade man känt att ett sådant här arrangemang hade kvävt all energi i rummet.

gröna juldekorationer

Foto: Carina Olander

Golven på ovanvåningen är vitmålade för att reflektera ljuset från fönstren. Väggpanelen är original. I fönstret syns led-ljus med timer från Enjoy Candles.

I matsalen finns också granen som endast är klädd med levande ljus. Dagen före julafton ändrar den skepnad till en Disney-gran, eftersom barnen tycker att Annas version är tråkig och kal.
– Jag trivs så bra i vår matsal. Det är ljust och fint och fönstren med de gamla fodren, trägolvet och listerna ger rummet så mycket karaktär. Dessutom står husets enda kakelugn här och den ger hög mysfaktor. Det är fantastiskt stämningsfullt att sitta vid bordet och äta och höra knastret från den.

Vita hyacinter och krans av gran på fönstret

Foto: Carina Olander

Vita hyacinter är en favorit som blir bedårande i glaskrukor på rad, särskilt i kombination med kransen på utsidan.

Huset är inrett med en stram bas i vitt, grått och svart. Grunden skapar harmoni och lugn och ger samtidigt en frihet att kunna ändra inredningen med små medel genom att lägga till kulörer och mönster efter humör och säsong. Lägger man sedan till växter ändras uttrycket direkt. Annas och Frans sovrum är ett exempel på detta. När de grå tonerna kompletteras med granris ändras rummets karaktär direkt och julstämningen är ett faktum.
Inredningen består av en mix av ärvda och egensnickrade möbler och modern design. Flera av de gamla möblerna har bytt färg många gånger under årens lopp och nu till jul har den gamla skänken i matsalen fått ett ansiktslyft med mörkgrön färg.

sovrum i lantlig stil med julpynt

Foto: Carina Olander

Intill ovanvåningens hall ligger Annas och Frans sovrum som är inrett i grå toner. Målad panel, fluffiga kuddar och sköna ylleplädar ger rummet en ombonad känsla.

Köket är inte så stort och köksbordet är därför bortvalt här. I stället har rummet intill blivit den älskade matsalen. I köket finns arbetsytor, bland annat två praktiska rullbord som fungerar som frukosthörna och buffé­bord. Så här i juletid är de perfekta att duka upp på. Anna har arrangerat tazetter och julros som tillsammans med den rykande kaneldoftande äppelglöggen, hemmagjorda grönkålschips, dadlar, ostar, päron och salta kex skapar en mysig och högtidlig julkänsla. Allt det goda bjuds på i väntan på att den saffranskryddade fisk- och musselsoppan ska bli klar.

Läs också:
7 enkla och vackra julpyssel
Årets finaste elljusstakar