Det gamla stenhuset utanför skånska Höganäs var helt förfallet och tomten igenväxt, men det avskräckte inte Anni och Jeppe Åkermyr. De förvandlade huset till ett ljust drömhus med många egenritade möbler, och med en prunkande trädgård där hönsen spankulerar fritt.

Prenumerera på Lantliv!

Annie-och-Jeppe1

Det är svårt att tro att Jeppe och Anni Åkermyrs vackra stenhus utanför Höganäs var totalt fallfärdigt för ett par år sedan. I dag andas huset harmoni, det är varsamt renoverat och helt anpassat efter deras och dottern Thelmas behov. Rummen är inredda med en ljus bas, där ärvda och loppisfyndade möbler samsas med moderna designmöbler och egensnickrade alster. Till exempel har Jeppe själv ritat och byggt bland annat bokhyllor, bord och köksö.

Läs också: Bygga nytt med känsla – så gjorde vi

Annie-och-JeppeCF1041302_lag

Annat var det när Anni hittade annonsen för det gamla huset för några år sedan. På den tiden jobbade hon som sjuksköterska i de norska fjällen medan Jeppe var kock i Åre. Men paret ville komma närmare syskon och föräldrar i Skåne, och de drömde om en trädgård i gynnsamt klimat, därför sökte de efter ett hus söderöver. Huset i annonsen de fastnade för såg obebott ut och fruktträdgården var så igenvuxen att det knappt skulle gå att ta sig igenom den. Ändå kände både hon och Jeppe att huset hade potential.

Läs också: Retroinredning på gotlandsgården

Annie-och-Jeppe1042421_lag

– De gamla dörrarna och golven fanns kvar och det var trevlig rymd med högt i tak, säger Jeppe. Stengrunden på huset var vacker och det fanns femton gamla äppelträd i trädgården.

Med så kort varsel fick Anni inte ledigt från jobbet för att resa ner för att gå på visningen. Men lägligt nog skulle Jeppe köpa en bil i Skåne och han bestämde sig för att köra förbi huset. Tyvärr var han sent ute i vintermörkret och anlände när det bara var fem minuter kvar av visningen.

På den korta tiden hann han konstatera att det verkligen var ett renoveringsobjekt som visades. Det regnade in genom taket och ytterdörren från 1970-talet gick inte att stänga ordentligt vilket gjorde att det blåste rätt in i huset. Dessutom fanns det inget fungerande kök. Ändå var grunden så bra att han trodde att de skulle kunna göra något riktigt fantastiskt av huset.

Läs också: Kreativt hos formgivarna i Skåne

Annie-och-Jeppe-i-Mj_lhult104079_lag

Paret köpte huset i januari 2008 men jobbade kvar i fjällen till maj – sedan var det flyttdags. En hektisk tid tog vid då både Anni och Jeppe började på nya heltidsjobb och Anni dessutom var gravid.

– Det första vi gjorde när vi fick nyckeln i hand var att släpa ut alla gamla möbler och all bråte som lämnats kvar och elda upp allt, säger Jeppe. Efter det kunde vi börja renovera.

Läs också: Härligt lantliv en kvart från stan

Annie-och-Jeppe104054_lag

Det viktigaste var så klart att göra huset tätt så att inte fukt eller vind skulle ta sig in. Men en period av kraftigt regn satte stopp för takrenoveringsplanerna. Anni och Jeppe fick i stället börja med att renovera huset på insidan, allt medan de ställde in hinkar både på över- och undervåningen för att fånga upp vattendropparna. Det var en lättnad när det nya taket äntligen kom på plats ett halvår senare än beräknat.

Annie-och-Jeppe104038_lag

– Anni och jag skissade på den nya planlösningen och kom fram till att det skulle vara bäst att öppna upp hela bottenvåningen för att ta till vara så mycket av ljuset som möjligt, säger Jeppe.

Annie-och-Jeppe104252_lag

Läs också: 10 härliga lantkök

Paret fick sova på ovanvåningen och använda tvättstugan som kök medan de jobbade på det nedre planet. De tog ner två väggar för att få bättre arbetsytor i köket och målade tak och väggar. De brädgolv som gick att rädda slipades och målades, likaså sparades de gamla fina gjutjärnselementen. Köket fick en vedspis och murad kåpa.

Annie-och-Jeppe104227_lag

– Det har varit viktigt för oss att lyssna på huset och bevara dess själ så mycket som möjligt, och så blev det, trots att vi ändrade planlösningen.

Anni och Jeppe jobbade med huset all ledig tid, dag som natt.

Annie-och-Jeppe104182_lag

– Två veckor innan Thelma föddes fick vi äntligen vårt kök, säger Jeppe, som lagar all familjens mat, något han verkligen uppskattar nu när han inte längre dagligen står vid spisen som kock.

Numera jobbar han som produktutvecklare och kreatör, vilket innebär mycket tid vid datorn eller i möten ute hos kunder.

– Då är matlagningen hemma guld värd, säger han. Jag önskar att det fanns mer tid för det, men ofta kommer det i kläm när renoveringsarbetet och trädgårdssysslorna pockar på.

Annie-och-Jeppe-i-Mj_lhult_CF1041082_lag

Paret har nämligen inte bara restaurerat insida och tak, även fasaden har fått sig en helrenovering med ny kulör och pardörrar i engelskt rött. Färgsättningen går igen på garage, staket och kryddlådor.

Både Anni och Jeppe tycker om trädgårdsarbete. De har planerat odlingarna tillsammans och sett till att de fått en trädgård som är så lätt som möjligt att sköta. En liten damm är ett fint tillskott. De gillar den dels för dess porlande ljud, dels för att den lockar till sig djur som grodor, ödlor, fåglar och rådjur.

Annie-och-JeppeCF104098_lag

Läs också: 6 lekstugor med rätta stilen

Längst ner i trädgården fanns tidigare en totalt igenväxt plätt som har röjts upp. Här har Jeppe byggt ett litet hus, som är hönshus nedtill och lekstuga åt Thelma på ovanvåningen.

Annie-och-Jeppe-i-Mj_lhultCF1041241_lag

– Jag tycker mycket om att påta, säger Anni. För mig är trädgården en tillflykt från all stress. Jag känner verkligen hur jag blir helt lugn.

Trädgården är relativt stor så det gäller att i förväg bestämma vad som verkligen ”måste” göras och vad som går att hoppa över.

– Baksidan var från början den fula delen av trädgården men nu är det den finaste där vi tillbringar det mesta av vår utetid, säger Anni. Trädgården har blivit en prunkande oas.

Annie-och-JeppeCF1040891_lag

Läs också: 11 härliga växthus (stora som små)

Här finns många gamla sorter som syren, snöbollsbuske, höst­anemon, pärlbuske, lupiner, pion, liljekonvalj, hortensia, lavendel, stormhatt och Jeppes favorit, stockrosor. Här finns även äldre fruktträd som ger familjen äpplen, päron, plommon, krikon och körsbär.

– Jag har planterat flera äldre sorters blommor som jag tycker passar in i en gammal trädgård, säger Anni. Dessutom doftar de ljuvligt och är så vackra. För mig är det en lyx att kunna gå ut och plocka en bukett och sätta i en vas!

Läs också: Läckra tapeter i sekelskifteshuset